zbynieks Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) Uwarzyłem http://www.piwo.org/...dobro-podlasia/, warka nr 11 AIPA i pokosztowałem. I jak w temacie: Wódą wali! Jest chmiel, są słody, barwa i klarowność, piana cudności. Ale właśnie: jakbym tam 50 gram dolał. Cofać się to będzie, układać, czy może dać to proletariuszom na zakończenie roboty przy remoncie drogi? Ma ktoś doświadczenie? Edytowane 7 Czerwca 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wik Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 cóż, wielkiego doświadczenia nie mam, ale warka, którą ostatnio przelewałem [autorska receptura] tak właśnie waliła. przy rozlewie ciezko bylo to spróbować, by się nie krzywić. minęły 2 tygodnie - właśnie skończyłem testowe piwko z tej warki - smak zanika, chociaż wciąż dominuje. będzie to raczej piwo, które wypije na bezpiwiu. ale... moja warka była zakażona, wg tego co wyszukałem najprawdopodobniej pediococcus, podobne zdjęcie w "piwowarze - jesień 2012" artykuł strona 14 - zdjęcie na stronie 15, prawy dolny róg. Przepasteryzowałem piwo i puściłem w nie drożdże ze swoich gęstwowych zasobów z odrobiną jedzonka z glukozy i na chwilę znów zamknąłem w baniak. Dopiero po tym butelkowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Jakie OG i FG? No i jaka temperatura fermentacji? No i czy w smaku czuć po prostu alkohol, czy raczej fuzle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Jakie OG i FG? No i jaka temperatura fermentacji? No i czy w smaku czuć po prostu alkohol, czy raczej fuzle? Na te pytania musisz w pierwszej kolejności odpowiedzieć, a z doświadczenia wiem, że AIPA, to piwo, które potrafi zmienić się diametralnie w ciągu tygodnia. Nie panikuj, butelkuj i czekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 No i czy w smaku czuć po prostu alkohol, czy raczej fuzle? a fuzle to nie alkohole wyższe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 a fuzle to nie alkohole wyższe? Tak. Chodziło mi o to, czy po prostu czuć rozgrzewający etanol, czy to raczej nieprzyjemny, gryzący smak z nutami rozpuszczalnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zeszło z 15 do 4 z kawałkiem, posmak jest być może lekko bimbrowy, ale na pewno nie jakoś skrajnie. Fermentowane było w 21 stopniach. Może być kwestia przechowywania butelek, bo też w 20 stopniach cały czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zeszło z 15 do 4 z kawałkiem, posmak jest być może lekko bimbrowy, ale na pewno nie jakoś skrajnie. Fermentowane było w 21 stopniach. Może być kwestia przechowywania butelek, bo też w 20 stopniach cały czas. A ile drozdzy uzyles? PS Czy moglbys wyedytowac temat tego watku na cos bardziej precyzyjnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 (edytowane) drożdży użyłem standardowo paczkę 11 g, zrehydratyzowaną. Tytułu nie potrafię wyedytować, sorry. Podpowiesz? Edytowane 7 Czerwca 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Musisz zedytowac pierwszy post i tam jest :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Dzięki, zmieniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 21°C to temperatura fermentacji, czy otoczenia? Jeśli fermentacji, to chyba nie jest jeszcze jakoś specjalnie wysoko by otrzymać fuzle, choć ja przy planowanych warkach na US-05 raczej będę się starał utrzymać temperaturę w okolicach 18°C. Jeśli otoczenia i intensywnie drożdże ruszyły (w twoich zapiskach piszesz, że to była gęstwa po harcerskim) to temperatura fermentacji mogła być sporo wyższa, w górnych granicach. Ja bym trzymał i co dajmy na to tydzień sprawdzał czy jest coś lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 drożdży użyłem standardowo paczkę 11 g, zrehydratyzowaną. Tytułu nie potrafię wyedytować, sorry. Podpowiesz? Hmm w sumie powinno być dość drożdży w paczce 11g by przeprowadzić fermentację prawidłowo. Ale bez mikroskopu nigdy nie masz 100%, że wszystkie drożdże przeżyły przechowywanie i transport. Generalnie posmaki alkoholu jest spowodowane problemami przy fermentacji. Może mocniejsze napowietrzenie brzeczki, albo niższa temperatura fermentacji by wyeliminowała ten problem. Niestety są bardzo małe szanse, by ta wada zniknęła podczas leżakowania, może troszkę się poprawi jak piwo się ułoży, ale bym nie oczekiwał cudów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się