Jump to content

Na bazie ekstraktu słodowego

Recommended Posts

Witam. Jestem po pierwszej Warce Dark Ale Coopersa. Chciałbym spróbować zrobić następna na bazie ekstraktów. Mam jednak dwa pytania: 1. Widziałem na filmie jak po schłodzeniu brzeczki chłodnicą dolewa wody aby uzyskać odpowiedni poziom Blg. Pytanie czy zagotowanej brzeczki nie można od razu schłodzić zimną wodą do odpowiedniej temperatury ?

2. Czy np. słód karmelowy można również gotować w siatce ? Uniknięcie filtrowania.

Dziękuję za odpowiedzi.

ad raz

nie wiem czy jesteś w stanie normalnie pomierzyć gęstość brzeczki mającej 90stC?

ad dwa

można warzyć w siatce.

sam próbowałem cały zasyp tak robić, są chyba nawet takie siatki w sprzedaży, ja robiłem swoją z pieluch tetrowych podwójnie zszywanych, ale po jednej warce odłożyłem na bok. nawet nie to, że się nie sprawdziła, chociaż po porterze nie pozbyłem się ciemnego zabarwienia, ale - słód wolny w garnku, ty mieszasz go łyżką, podpalasz gaz i patrzysz jak sobie pływa, to w górę to w dół - legalny balet, jak jezioro łabędzie.

Edited by wik

Może doprecyzuje pytanie 1.

Robię z przepisu na 20 L. Nie chcę chmielić 20 L tylko np. 10 L i potem uzupełnić wodą do 20 L uzyskując odpowiednią temperaturę do zadania drożdży.

Wiem, że kombinuję ale dopóki nie będę miał warunków do zacierania nie chcę inwestować w sprzęt.

Przygotuj się na to, że nawet po wlaniu tych 10-12l chłodnej wody temperatura brzeczki nadal może być zbyt wysoka do zadania drożdży.

Ja zadaje drozdze na drugi dzien - jak wszystko dobrze zdezynfekowane to nie powinno sie nic stac.