domin-w Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Witam. Jestem po pierwszej Warce Dark Ale Coopersa. Chciałbym spróbować zrobić następna na bazie ekstraktów. Mam jednak dwa pytania: 1. Widziałem na filmie jak po schłodzeniu brzeczki chłodnicą dolewa wody aby uzyskać odpowiedni poziom Blg. Pytanie czy zagotowanej brzeczki nie można od razu schłodzić zimną wodą do odpowiedniej temperatury ? 2. Czy np. słód karmelowy można również gotować w siatce ? Uniknięcie filtrowania. Dziękuję za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wik Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 (edited) ad raz nie wiem czy jesteś w stanie normalnie pomierzyć gęstość brzeczki mającej 90stC? ad dwa można warzyć w siatce. sam próbowałem cały zasyp tak robić, są chyba nawet takie siatki w sprzedaży, ja robiłem swoją z pieluch tetrowych podwójnie zszywanych, ale po jednej warce odłożyłem na bok. nawet nie to, że się nie sprawdziła, chociaż po porterze nie pozbyłem się ciemnego zabarwienia, ale - słód wolny w garnku, ty mieszasz go łyżką, podpalasz gaz i patrzysz jak sobie pływa, to w górę to w dół - legalny balet, jak jezioro łabędzie. Edited June 6, 2013 by wik Link to comment Share on other sites More sharing options...
domin-w Posted June 7, 2013 Author Share Posted June 7, 2013 Może doprecyzuje pytanie 1. Robię z przepisu na 20 L. Nie chcę chmielić 20 L tylko np. 10 L i potem uzupełnić wodą do 20 L uzyskując odpowiednią temperaturę do zadania drożdży. Wiem, że kombinuję ale dopóki nie będę miał warunków do zacierania nie chcę inwestować w sprzęt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted June 7, 2013 Share Posted June 7, 2013 Możesz tak zrobić, ale musisz wziąć poprawkę na chmiel i wyliczyć temp. dodawanej wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted June 7, 2013 Share Posted June 7, 2013 Przygotuj się na to, że nawet po wlaniu tych 10-12l chłodnej wody temperatura brzeczki nadal może być zbyt wysoka do zadania drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Posted June 7, 2013 Share Posted June 7, 2013 Przygotuj się na to, że nawet po wlaniu tych 10-12l chłodnej wody temperatura brzeczki nadal może być zbyt wysoka do zadania drożdży. Ja zadaje drozdze na drugi dzien - jak wszystko dobrze zdezynfekowane to nie powinno sie nic stac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now