Jump to content

Na bazie ekstraktu słodowego


Recommended Posts

Witam. Jestem po pierwszej Warce Dark Ale Coopersa. Chciałbym spróbować zrobić następna na bazie ekstraktów. Mam jednak dwa pytania: 1. Widziałem na filmie jak po schłodzeniu brzeczki chłodnicą dolewa wody aby uzyskać odpowiedni poziom Blg. Pytanie czy zagotowanej brzeczki nie można od razu schłodzić zimną wodą do odpowiedniej temperatury ?

2. Czy np. słód karmelowy można również gotować w siatce ? Uniknięcie filtrowania.

 

Dziękuję za odpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

ad raz

nie wiem czy jesteś w stanie normalnie pomierzyć gęstość brzeczki mającej 90stC?

ad dwa

można warzyć w siatce.

sam próbowałem cały zasyp tak robić, są chyba nawet takie siatki w sprzedaży, ja robiłem swoją z pieluch tetrowych podwójnie zszywanych, ale po jednej warce odłożyłem na bok. nawet nie to, że się nie sprawdziła, chociaż po porterze nie pozbyłem się ciemnego zabarwienia, ale - słód wolny w garnku, ty mieszasz go łyżką, podpalasz gaz i patrzysz jak sobie pływa, to w górę to w dół - legalny balet, jak jezioro łabędzie.

Edited by wik
Link to comment
Share on other sites

Może doprecyzuje pytanie 1.

 

Robię z przepisu na 20 L. Nie chcę chmielić 20 L tylko np. 10 L i potem uzupełnić wodą do 20 L uzyskując odpowiednią temperaturę do zadania drożdży.

 

Wiem, że kombinuję ale dopóki nie będę miał warunków do zacierania nie chcę inwestować w sprzęt.

Link to comment
Share on other sites

Przygotuj się na to, że nawet po wlaniu tych 10-12l chłodnej wody temperatura brzeczki nadal może być zbyt wysoka do zadania drożdży.

Ja zadaje drozdze na drugi dzien - jak wszystko dobrze zdezynfekowane to nie powinno sie nic stac.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.