domin-w Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Witam. Jestem po pierwszej Warce Dark Ale Coopersa. Chciałbym spróbować zrobić następna na bazie ekstraktów. Mam jednak dwa pytania: 1. Widziałem na filmie jak po schłodzeniu brzeczki chłodnicą dolewa wody aby uzyskać odpowiedni poziom Blg. Pytanie czy zagotowanej brzeczki nie można od razu schłodzić zimną wodą do odpowiedniej temperatury ? 2. Czy np. słód karmelowy można również gotować w siatce ? Uniknięcie filtrowania. Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wik Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) ad raz nie wiem czy jesteś w stanie normalnie pomierzyć gęstość brzeczki mającej 90stC? ad dwa można warzyć w siatce. sam próbowałem cały zasyp tak robić, są chyba nawet takie siatki w sprzedaży, ja robiłem swoją z pieluch tetrowych podwójnie zszywanych, ale po jednej warce odłożyłem na bok. nawet nie to, że się nie sprawdziła, chociaż po porterze nie pozbyłem się ciemnego zabarwienia, ale - słód wolny w garnku, ty mieszasz go łyżką, podpalasz gaz i patrzysz jak sobie pływa, to w górę to w dół - legalny balet, jak jezioro łabędzie. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez wik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Może doprecyzuje pytanie 1. Robię z przepisu na 20 L. Nie chcę chmielić 20 L tylko np. 10 L i potem uzupełnić wodą do 20 L uzyskując odpowiednią temperaturę do zadania drożdży. Wiem, że kombinuję ale dopóki nie będę miał warunków do zacierania nie chcę inwestować w sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Możesz tak zrobić, ale musisz wziąć poprawkę na chmiel i wyliczyć temp. dodawanej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Przygotuj się na to, że nawet po wlaniu tych 10-12l chłodnej wody temperatura brzeczki nadal może być zbyt wysoka do zadania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Przygotuj się na to, że nawet po wlaniu tych 10-12l chłodnej wody temperatura brzeczki nadal może być zbyt wysoka do zadania drożdży. Ja zadaje drozdze na drugi dzien - jak wszystko dobrze zdezynfekowane to nie powinno sie nic stac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się