radzik Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Witam, niedawno (z miesiąc-dwa temu) rozlałem moje pierwsze piwo do butelek. Robione było na brewkitcie od Coopersa, który zalecał temp. 20-28 stopni przy fermentacji - w mojej piwnicy utrzymuje się stałe 25°C, więc wszystko sprawnie poszło. Teraz kupiłem zestaw Mutons - w opisie przedmiotu w sklepie była podana informacja o temp. fermentacji "Zalecana temperatura fermentacji: 18-25°C" Uznałem, że te 25 będzie w porządeczku, zamówiłem zestaw, słód itd. dzisiaj chciałem nastawiać i bardzo się zdziwiłem gdy przeczytałem na instrukcji dołączonej do puchy informację o temp. 18-21°C. I teraz nie wiem co robić - te temp są jakoś uniwersalne, czy drożdże zginą w 25 stopniach? Czy jest jakaś granica? Dać inne drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Nie zginą, ale dadzą ci dużo niepożądanych aromatów, a może i piwo wyjdzie kacogenne przez alkohole wyższe. Przy temp. otoczenia 25°C fermentacja przebiega w 27-28°C i dla większości szczepów to już jest za dużo, żeby dać akceptowalny wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 no to budowa skrzyni ze styropianem i pety z lodem cie czekają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 W lato bunkier ze styropianu może być nawet sensownym rozwiązaniem. Ok. 1 butelka na dobę, z resztą samemu łatwo to wyczuć. Chyba, że masz ciemną piwnicę to po kłopocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontius Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Też chyba muszę sobie sprawić bunkier ze styropianu. Ostatnio w upały termometr nakleojony na fermentor wskazywał 27 - 28 °C... A jak okładacie zamrożonymi butelkami fermentor w bunkrze, to jakoś równomiernie, czy po prostu wrzucacie te butelki "ot tak" - pytam bo zastanawiam się nad tym czy brzeczka nie będzie miała punktów gdzie będzie temp 19 °C, a po drugiej stronie fermentora będzie 26 °C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Biorąc pod uwagę najprostsze prawa fizyki ja bym położył te pety na fermentatorze, tam przecież jest najwyższa temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja stawiam obok fermentora. W moim przypadku, przy obecnych upałach jeśli chcę utrzymać temp. Ok 16-17°C to jednda butelka 1.5l wymieniana co 12h. Jeśli nie wymienię przez 24h to wzrasta do 21-22°C. Nie ma co, lato to sezon na wzmożoną konsumpcję, a nie produkcję piwa Taka różnica temp. w fermentorze jak opisałeś wywoła cyrkulację czytałem, że to dobrze wpływa na fermentację. W każdym bądź razie w niczym nie przeszkadza. Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzik Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Póki co okładam mokrymi ręcznikami i na wierzchu kładę wkłady do lodówki turystycznej. Udaje mi się tym sposobem utrzymać temp na poziomie 23,5-24,5. Nic więcej nie wykombinuję na tę chwilę, choć pomysł z bunkrem brzmi genialnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 drożdże nawet powyżej 30oC nie giną, ba, fermentują dość szybko. Tyle, że "wydalają" całą gamę związków - aldehydy, ketony, wyższe alkohole, estry (np. octan etylu) - łagodnie mówiąc, nie sprzyja to piwu... Jest kilka szczepów drożdży, które wg producenta pracują "prawidłowo" przy takiej temperaturze, ale takich nie dołączają do puchy. Jak masz miejsce - to styropianowy karton świetnie nadaje się do domowych warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzik Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Ok, zrobiłem sobie za waszym przekonywaniem taki prowizoryczny bunkierek z kartonu i spienionej folii do pakowania. Prawie straciłem przy tym kranik i 23 litry piwa, ale na szczęście sytuacja jest opanowana Włożyłem do środka dwa wielkie wkłady mrożące z zamrażarki - nie ma jakiegoś problemu z tym, że taka duża pojemność cieplna (zimna w tym przypadku) jest przy fermenatatorze? Nie będzie przymarzać piwo przy ściankach, nic się nie może od tego "spsuć" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się