bujaczes Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Witam, 3 miesiące temu zamówiłem zestaw na AIPA. Zabrakło trochę czasu na uwarzenie, do którego aktualnie mam zamiar wrócić, stąd pytanie - czy można jeszcze użyć tych słodów i chmieli? Przeleżały sobie zafoliowanie i zamknięte w kartonie w pomieszczeniu, w którym było max 16C. Oględziny nie wykazały nic strasznego, może trochę szeleszczą (tak jakby zrobiły się lekko suche, ale nie pamiętam stanu początkowego). Warzyć? Jeśli tak, to jak to najlepiej pochmielić? Dysponuję takimi składnikami: - słód pale ale 5,5 kg - słód Cara Gold 0,5 kg - słód pszeniczny 0,2 kg - chmiel Warrior, granulat 25 g - chmiel Simcoe, granulat 20 g - chmiel Amarillo, granulat 50 g - chmiel Citra, granulat 50 g -- Pzdr, d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 (edytowane) Witam, 3 miesiące temu zamówiłem zestaw na AIPA. Zabrakło trochę czasu na uwarzenie, do którego aktualnie mam zamiar wrócić, stąd pytanie - czy można jeszcze użyć tych słodów i chmieli? Przeleżały sobie zafoliowanie i zamknięte w kartonie w pomieszczeniu, w którym było max 16C. Oględziny nie wykazały nic strasznego, może trochę szeleszczą (tak jakby zrobiły się lekko suche, ale nie pamiętam stanu początkowego). Warzyć? Jeśli tak, to jak to najlepiej pochmielić? Dysponuję takimi składnikami: - słód pale ale 5,5 kg - słód Cara Gold 0,5 kg - słód pszeniczny 0,2 kg - chmiel Warrior, granulat 25 g - chmiel Simcoe, granulat 20 g - chmiel Amarillo, granulat 50 g - chmiel Citra, granulat 50 g -- Pzdr, d. Zdecydowania tak warzyć co do chmielenia niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni Swoja droga jak to jest zestaw powinna być instrukcja warzenia dołączona Ja właśnie zakończyłem warzenie z zestawów i zaczynam dopiero coś sam kombinować korzystając z receptur zamieszczonych na tutejszym forum. Udanej warki życzę Edytowane 18 Października 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Witam, 3 miesiące temu zamówiłem zestaw na AIPA. Zabrakło trochę czasu na uwarzenie, do którego aktualnie mam zamiar wrócić, stąd pytanie - czy można jeszcze użyć tych słodów i chmieli? Przeleżały sobie zafoliowanie i zamknięte w kartonie w pomieszczeniu, w którym było max 16C. Oględziny nie wykazały nic strasznego, może trochę szeleszczą (tak jakby zrobiły się lekko suche, ale nie pamiętam stanu początkowego). Warzyć? Jeśli tak, to jak to najlepiej pochmielić? Dysponuję takimi składnikami: - słód pale ale 5,5 kg - słód Cara Gold 0,5 kg - słód pszeniczny 0,2 kg - chmiel Warrior, granulat 25 g - chmiel Simcoe, granulat 20 g - chmiel Amarillo, granulat 50 g - chmiel Citra, granulat 50 g -- Pzdr, d. Trzymałem ześrutowane słody dłużej i nic im nie było. Jak nie leżały w wilgoci, myśle, że możesz na nich warzyć. Co do chmielenia ja bym zrobił tak: 60' - Warrior - 25g 30' - Amarillo - 25g 10' - Citra - 25g 0' - Amarillo - 25g chmielenie na zimno - Simcoe 20g i Citra 25g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Chmiel po paru miesiącach w cieple może być już do bani, słód raczej ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujaczes Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 w takim razie pójdzie do kotła Chmiel po paru miesiącach w cieple może być już do bani. jak to stwierdzić? Zapachowo? Smakowo? -- Pzdr, d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 jak to stwierdzić? Zapachowo? Smakowo? zapachowo, jak śmierdzi stęchlizną, starymi skarpetami, zjełczałym masłem, to masz dwie drogi: 1- w kubeł 2- odłożyć na 2-3 lata niech poleży i wywietrzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Słód ześrutowany przechowywałem ok. 8-9 miesięcy. Miałem bardzo słabą wydajność ok. 60%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujaczes Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 zapachowo, jak śmierdzi stęchlizną, starymi skarpetami, zjełczałym masłem, to masz dwie drogi: 1- w kubeł 2- odłożyć na 2-3 lata niech poleży i wywietrzeje. ok, sprawdzę przed warzeniem, zapas chmielu mam w razie czego. -- Pzdr, d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Chmielenie na zimno.... rozumiem, że chmieli się przed przystąpieniem do cichej... tak? Czy można by było sypnąć zamiast chmielu prażonej kaszy gryczanej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Chmielenie na zimno.... rozumiem, że chmieli się przed przystąpieniem do cichej... tak? Chmilenie na zimno polega na dodaniu chmielu podczas cichej Czy można by było sypnąć zamiast chmielu prażonej kaszy gryczanej? W jakim celu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 O słód bym się nie martwił, bardziej o chmiel. Jeśli dziwnie pachnie to ten dziwny zapach tylko spotęguję się w piwie, nawet nie wiedząc jak powinien pachnieć dany chmiel poczujesz ,że coś jest nie tak. Wtedy nie ryzykuj tylko kup nowy. Ja zaryzykowałem i zmarnowałem belga. Mimo, że na opakowaniu data ważności chmielu kończyła się dopiero za trzy miesiące. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się