Skocz do zawartości

Jak długo ześrutowany słód zachowuje swoje właściwości ? (+ pytanie o chmielenie)


bujaczes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

3 miesiące temu zamówiłem zestaw na AIPA. Zabrakło trochę czasu na uwarzenie, do którego aktualnie mam zamiar wrócić, stąd pytanie - czy można jeszcze użyć tych słodów i chmieli? Przeleżały sobie zafoliowanie i zamknięte w kartonie w pomieszczeniu, w którym było max 16C. Oględziny nie wykazały nic strasznego, może trochę szeleszczą (tak jakby zrobiły się lekko suche, ale nie pamiętam stanu początkowego). Warzyć?

 

 

Jeśli tak, to jak to najlepiej pochmielić? Dysponuję takimi składnikami:

 

- słód pale ale 5,5 kg

- słód Cara Gold 0,5 kg

- słód pszeniczny 0,2 kg

 

- chmiel Warrior, granulat 25 g

- chmiel Simcoe, granulat 20 g

- chmiel Amarillo, granulat 50 g

- chmiel Citra, granulat 50 g

 

 

--

Pzdr,

d.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

3 miesiące temu zamówiłem zestaw na AIPA. Zabrakło trochę czasu na uwarzenie, do którego aktualnie mam zamiar wrócić, stąd pytanie - czy można jeszcze użyć tych słodów i chmieli? Przeleżały sobie zafoliowanie i zamknięte w kartonie w pomieszczeniu, w którym było max 16C. Oględziny nie wykazały nic strasznego, może trochę szeleszczą (tak jakby zrobiły się lekko suche, ale nie pamiętam stanu początkowego). Warzyć?

 

 

Jeśli tak, to jak to najlepiej pochmielić? Dysponuję takimi składnikami:

 

- słód pale ale 5,5 kg

- słód Cara Gold 0,5 kg

- słód pszeniczny 0,2 kg

 

- chmiel Warrior, granulat 25 g

- chmiel Simcoe, granulat 20 g

- chmiel Amarillo, granulat 50 g

- chmiel Citra, granulat 50 g

 

 

--

Pzdr,

d.

Zdecydowania tak warzyć ;) co do chmielenia niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni ;) Swoja droga jak to jest zestaw powinna być instrukcja warzenia dołączona ;) Ja właśnie zakończyłem warzenie z zestawów i zaczynam dopiero coś sam kombinować korzystając z receptur zamieszczonych na tutejszym forum. Udanej warki życzę Edytowane przez tomo33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

3 miesiące temu zamówiłem zestaw na AIPA. Zabrakło trochę czasu na uwarzenie, do którego aktualnie mam zamiar wrócić, stąd pytanie - czy można jeszcze użyć tych słodów i chmieli? Przeleżały sobie zafoliowanie i zamknięte w kartonie w pomieszczeniu, w którym było max 16C. Oględziny nie wykazały nic strasznego, może trochę szeleszczą (tak jakby zrobiły się lekko suche, ale nie pamiętam stanu początkowego). Warzyć?

 

 

Jeśli tak, to jak to najlepiej pochmielić? Dysponuję takimi składnikami:

 

- słód pale ale 5,5 kg

- słód Cara Gold 0,5 kg

- słód pszeniczny 0,2 kg

 

- chmiel Warrior, granulat 25 g

- chmiel Simcoe, granulat 20 g

- chmiel Amarillo, granulat 50 g

- chmiel Citra, granulat 50 g

 

 

--

Pzdr,

d.

Trzymałem ześrutowane słody dłużej i nic im nie było. Jak nie leżały w wilgoci, myśle, że możesz na nich warzyć.

Co do chmielenia ja bym zrobił tak:

60' - Warrior - 25g

30' - Amarillo - 25g

10' - Citra - 25g

0' - Amarillo - 25g

chmielenie na zimno - Simcoe 20g i Citra 25g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak to stwierdzić? Zapachowo? Smakowo?

zapachowo, jak śmierdzi stęchlizną, starymi skarpetami, zjełczałym masłem, to masz dwie drogi: 1- w kubeł 2- odłożyć na 2-3 lata niech poleży i wywietrzeje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmielenie na zimno.... rozumiem, że chmieli się przed przystąpieniem do cichej... tak?

 

Chmilenie na zimno polega na dodaniu chmielu podczas cichej

 

Czy można by było sypnąć zamiast chmielu prażonej kaszy gryczanej?

 

W jakim celu ?

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O słód bym się nie martwił, bardziej o chmiel. Jeśli dziwnie pachnie to ten dziwny zapach tylko spotęguję się w piwie, nawet nie wiedząc jak powinien pachnieć dany chmiel poczujesz ,że coś jest nie tak. Wtedy nie ryzykuj tylko kup nowy. Ja zaryzykowałem i zmarnowałem belga. Mimo, że na opakowaniu data ważności chmielu kończyła się dopiero za trzy miesiące.

.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.