Arkra Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Popełniłem w ostatnią niedzielę Sierra Nevada Torpedo Extra IPA Clone 16,5 Blg. Z pewnych względów czasowych nie robiłem startera na Wyeast American Ale II 1272 i ryzykując iż nic z tego nie wyjdzie wlałem zawartość spuchniętej saszetki do wystudzonej warki ( 21 st). Musiałem wyjechać więc nie wiem kiedy drożdże ruszyły. Obecnie pięknie pracują. Zgodnie z recepturą wymaganym jest aby do chmielenia na zimno dodać chmiele ( prawie 60g). Nie zadałem ich zaraz po wystudzeniu warki wraz z drożdżami bojąc się iż dodatek chmielu zablokuje i tak małą ilość zadanych drożdży. Wolałem żeby one ruszyły. Teraz mam wątpliwości czy zadać chmiel teraz w momencie burzliwej czy poczekać i chmielić na zimno dopiero na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Chmiel na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Chmiel dodaje się tylko na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Kiedyś IPA chmieliłem na burzliwej z ciekawym efektem smakowym. IPA wyszła mi rewelacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Zazwyczaj chmiel dodawany na zimno powinien leżeć w piwie przez ostatnie 4-5 dni fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 W mojej recepturze chmiel ma leżeć 7 do 10 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Zgodnie z recepturą wymaganym jest aby do chmielenia na zimno dodać chmiele ( prawie 60g). Nie rozumiem tego. A co można innego dodać na chmielenie na zimno jak nie chmiel? Generalnie na cichej piwo ma już sporą zawartość alkoholu, więc ogranicza to ewentualne ryzyko infekcji z chmielu (co z resztą rzadko się zdarza). Wiesz zapewne jak Torpedo jest chmielone na zimno, nie wiem czy 7-10 dni,to nie za dużo na jedną porcę chmielu. Może poddziel porcję na dwie części i umieść chmiel w siateczce. Po 4 dniach wymień na drugą porcję. Edytowane 28 Listopada 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Są zdaje się dwa powody dlaczego nie dodaje się na burzliwą. Po pierwsze ciężko będzie zbierać z takiego piwa gęstwę , ale to mniejszy problem. Po drugie drożdże mogą oblepiać granulat i ten słabo odda aromat do piwa. Raz tak dodawałem , tyle że wtedy po prostu nie przelewałem piwa do innego pojemnika tylko klarowałem w tym samym. Piany już nie było , więc granulat pięknie się rozpuścił i opadł na dno. Ale zebranie gęstwy z tego piwa mijałoby się z celem. Jeżeli planujesz przelewanie na cichą do innego pojemnika to poczekałbym własnie na ten moment , jeśli nie planujesz , to poczekaj aż drożdże całkowicie opadną na dno i wtedy dodaj chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Dokładnie tak. Jeśli dodatek chmielu na burzliwej to tylko wtedy jak drożdże opadną na dno. Tak wcześniej robiłem. Jednak po przemyśleniu dodam chmiele po przelaniu na cichą na max 7 dni. Nie mam niestety filtra Torpedy aby przepuścić przez niego piwo. Magnum 20g szyszka Crystal 20g granulat Citra 20g granulat Oczywiście zawsze daję w woreczku muślinowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 To spróbuj sypać luzem. Poczujesz różnicę A potem tylko na końcówkę węża założyć jakiś filtrator ( na przykład rajstopa ) i bez problemu odfiltrujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 No powiem szczerze zastanawiam się czy na tą warkę nie zrezygnować z woreczków. Właściwie istota smaku tego piwa leży w dość ciekawej kompozycji chmieli toteż może masz racje aby wrzucić chmiele bez siatek. Z filtracją raczej nie mam problemów. Przepuszczam czasami piwo przez pieluchę tetrową złożoną na kilka warstw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Przepuszczam czasami piwo przez pieluchę tetrową złożoną na kilka warstw Też tak próbowałem, ale lepiej spisuje się pończoszkowa podkolanówka na końcu rurki do przelewania. Łatwe, proste i bardzo skuteczne i ma jeszcze tę zaletę, że nie napowietrza piwa przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 To wszystko działa jeśli chmieli się granulatem. Jeśli chcesz trzymać się klonu Torpedo to powinieneś chmielić szyszką - Sierra Nevada chmieli właśnie wyłącznie szyszką z własnych plantacji - uprawiają odmiany "C" (flagowy Cascade, Chinook, Citra). Cały artykuł był na ten temat w grudniowym (2012) BYO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Jak zadać chmiel przy fermentacji cichej ? dezynfekować jakoś ten granulat ? czy poprostu wrzucić do fermentora jak leci bez zbędnych ceregieli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 bez zbędnych ceregieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się