Forest Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Witam jestem w trakcie ważenia pierwszego piwka z konserwy IPA <Własnie sobie bulka w pokoju na burzliwej> więc zobaczymy co wyjdzie , skosztowałem goryczka nawet fajna ale ... jak to piwa z konserwy nic specjalnego w goryczce nie czułem nic cytrusowego a szkoda zobaczymy jak będzie smakować po fermentacji. Ale mimo to już myślę o kolejnej warce i tu chciał bym zrobić coś podobnego do AIPA z podróży Kormorana ale niestety wszystko na bazie ekstraktów słodowych nie chmielonych. Składniki AIPA Kormorana to Składniki: woda, słody jęczmienne; słód pszeniczny; chmiele: Cascade, Chinook, Citra, Centennial, Mosaic; drożdże. IBU: 85 Ekstrakt: 16% wag.o I tutaj chciał bym użyć 2x lub nawet 3x < Chcę uzyskać około 20l piwa > i tu pytanie czy to wystarczy. Może warto zamiast jednego z tych ekstraktów użyć ekstraktu bursztynowego ?? Ekstrakt słodowy Muntons Wheat - Pszeniczny - 1,5 kg W skład tego ekstraktu wchodzi własnie 55% ze słodu pszenicznego i w 45% ze słodu jęczmiennego. więc skład mniej więcej by się zgadzał. Ale większym problemem dla mnie jest samo chmielenie a dokładniej ich proporcje jak i kiedy i na jaki okres czasu je gotować lub chmielić na zimno. I tu pytanie do was bardziej doświadczonych piwowarów ile gram chmielu i kiedy je dodać. I bardzo proszę o dosyć dokładne porady bo tak jak już wspominałem jestem bardzo początkującym piwowarem , jestem w trakcie warzenia piwa , więc moja wiedza opiera się tylko na informacjach , filmach i pokazach warzenia piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 ważenia ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 ważenia ??? Poczatkujący maja z tym problema Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 A ile kilogramów ma to Twoje piwko z puchy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Kormoran AIPA było dość mocno karmelowe. Dałbym 3,4kg jasnego ekstraktu, 0,5kg karmelowego i może 0,5kg pszenicznego. Chmielił bym tak: Chinook 25g - 60' Chinook 25g - 30' Centennial 25g - 15' Cascade 25g - 0' Mosaic i Citra po 30g na zimno. Drożdże US-05 lub Danstar Bry-97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Mam już ogólny zarys tego piwka 1,7 kg ekstraktu Jasnego WES 1,2 kg ekstraktu Pszenicznego WES (80% - słód pszeniczny; 20% słód jęczmienny) 1,2 kg ekstraktu Ciemnego WES (słód pilzneński jasny, monachijski, karmelowy jasny, karmelowy ciemny, barwiący) Chmielenie Chinook 25g - 60' Chinook 25g - 30' Centennial 25g - 15' Cascade 25g - 0' Mosaic i Citra po 30g na zimno. Drożdże US-05 AIPA z Kormorana jest dosyć słodka chmielu wychodzi sporo więc powinna być jakaś kontra słodkawa nie wiem jak na ekstraktach z puszek zwykle wychodzą bardzo wytrawne może ktoś z was wie czy dokładać Ksylitolu a jak tak to ile 100g ?? mniej więcej ?? Dla sprostowania ilość piwa wyniesie 20 do 23 litrów Edytowane 7 Marca 2014 przez Forest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Ksylitol raczej sobie daruj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 A 1,2 kg Ciemnego nie będzie zbyt dużo ?? może lepiej dać 0,5 kg ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Ciemny bym odpuścił. Daj więcej jasnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snowman Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) Forest, popatrz na moje http://www.piwo.org/topic/13331-markowy-browarek/#entry269568 - jeśli chcesz pójść w stronę Kormorana to zamień jeden z ciemnych na jasny, ew. jeszcze drugi z ciemnych na bursztynowy. Jeśli będziesz chmielił w pełnej objętości warki, to zmniejsz ilość Iungi do 50 albo nawet 30g. Edytowane 26 Marca 2014 przez Snowman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki za pomoc w doborze składników prawdopodobnie będzie to : Ekstrakt Jasny WES 1,7 kg Ekstrakt Ciemny WES 1,7 kg Ekstrak Pszeniczny WES 1,2 kg Łącznie ekstraktów będzie 4,6 kg Ile mi to da BLG nie wiem ale pewnie około 14nastu + Dodatkowo dodam 100gram lub więcej Ksylitolu jeśli dofermentuje do 0 lub 1 BLG dla słodkiego smaku. Chmielenie :...............................IBU Rager...........IBU Tinseth Chinook 25g na 60 min --> 39,9............... --> 26,9 Chinook 25g na 35 min --> 27,1............... --> 22,3 Centennial 30g na 15 min --> 12,4................--> 15,4 Cascade 30g na 0 min --> 5.....................--> 0 ..................................SUMA --> 84,4......SUMA --> 64,6 Na zimną: Mosaic 30g Citra 30g Centennial 20g Cascade 20g Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Forest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 AIPA na ksylitolu, jeszcze tego nie słyszałem Raczej do 0-1 Ci nie odfermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Ksylitol tylko po to żeby piwo nie było wytrawne a bardziej słodkie. Pierwsza warka to była własnie IPA z puszki wyszło goroczkowo zadowalająco ale straszliwie wytrawne zero słodowości z tego co wiem puszki z ekstraktem też bardzo mocno odfermentowywują dlatego własnie ksylitol. Jeśli uważacie że to zły pomysł to piszcie jestem jeszcze zielonym piwowarem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Nigdy nie warzyłem na ekstraktach ale jeśli miałbym coś poradzić to dobierz drożdże które tak bardzo nie odfermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Hmm a jakie byś polecił ?? Nie znam się jeszcze na tym niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Eee serio z tym ksylitolem? Nie wygłupiaj się stary Nawet US-05 Ci nie odfermentują dalej niż do 3-4 Blg... a mniej żarłoczne pewnie zatrzymają się koło 5 Blg. WES Ciemny jest... bardzo ciemny - lepiej go nie dodawaj, bo rozminiesz się mocno z AIPA Ten sam błąd chciałem popełnić na początku, jednak ostatecznie zrobiłem APA na 2x WES Jasny i piwo jest koloru bursztynowego Nawet jak dasz 2x WES Jasny + 1x WES Bursztynowy, to piwo wyjdzie Ci dosyć ciemne. Ja bym obstawił na coś takiego: - 2x WES Jasny 1,7kg - 1x WES Bursztynowy 0,5kg - 1x WES Pszeniczny 0,5kg Wtedy, jeśli dobrze liczę (zakładając 80% zawartości cukrów dla ekstraktu), brzeczka nastawna 20L wyjdzie Ci coś w okolicach 15,5-16Blg, co będzie akurat jak na AIPA. PS. Dla ekstraktów WES zrobiłem sobie coś w rodzaju przelicznika dla brzeczki nastawnej 20L - na każdy 1Blg potrzebujesz użyć ok. 0,28kg ekstraktu płynnego. W skrócie jeśli chcesz mieć piwko 14Blg, to dajesz 14 * 0,28kg. Przelicznik zgadza się dobrze dla piw ~12Blg - nie wiem jaki błąd wprowadza przy mocnych odchyleniach (wątpię, żeby z tego dobrze udało się wyliczyć dla chociażby brzeczki o 22Blg). Tu masz dodatkowo tabelkę. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Oo super dzięki wielkie. Co do ciemnego ekstraktu to ja go chciałem dodać tylko dlatego ze w składzie AIPA Kormorana jest własnie słód karmelowy a on jest w ciemnym słodzie. Ale posłucham was i zrobię tak jak polecasz ale dam więcej pszenicy bo ona też była głównym składnikiem w Kormoranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snowman Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki za pomoc w doborze składników prawdopodobnie będzie to : Ekstrakt Jasny WES 1,7 kg Ekstrakt Ciemny WES 1,7 kg Ekstrak Pszeniczny WES 1,2 kg Łącznie ekstraktów będzie 4,6 kg Ile mi to da BLG nie wiem ale pewnie około 14nastu + Dodatkowo dodam 100gram lub więcej Ksylitolu jeśli dofermentuje do 0 lub 1 BLG dla słodkiego smaku. Chmielenie :...............................IBU Rager...........IBU Tinseth Chinook 25g na 60 min --> 39,9............... --> 26,9 Chinook 25g na 35 min --> 27,1............... --> 22,3 Centennial 30g na 15 min --> 12,4................--> 15,4 Cascade 30g na 0 min --> 5.....................--> 0 ..................................SUMA --> 84,4......SUMA --> 64,6 Na zimną: Mosaic 30g Citra 30g Centennial 20g Cascade 20g Jak na mój gust bardzo dobry dobór składników, trudno mi ocenić chmielenie na gorąco (zwłaszcza na goryczkę - szczególnie że ciągle zmieniam sposób gotowania, idąc wciąż w kierunku coraz większych garnków i coraz rzadszej brzeczki), na smak i aromat chyba bym jednak sypnął zdecydowanie więcej chmielu. Na zimno wygląda OK. W tej chwili właśnie kolejna taką warkę warzę ( http://www.piwo.org/...ek/#entry269590 ) - w porównaniu z poprzednią dodałem jeszcze Amarillo - w piątek albo w weekend będę butelkował. Drożdże bym dawał US-05 - ładnie i szybko odfermentują, a przy takiej ilości pszenicy i ciemnego będziesz miał naprawdę pełne i karmelowe piwo - ksylitol czy inne dodatki sobie odpuść - nie ma potrzeby wprowadzania jeszcze jakiś dziwnych smaków. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Snowman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snowman Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Oo super dzięki wielkie. Co do ciemnego ekstraktu to ja go chciałem dodać tylko dlatego ze w składzie AIPA Kormorana jest własnie słód karmelowy a on jest w ciemnym słodzie. Ale posłucham was i zrobię tak jak polecasz ale dam więcej pszenicy bo ona też była głównym składnikiem w Kormoranie Twój wybór, wszystko zależy co chcesz osiągnąć Czy kopiować Kormorana, czy pójść na całego w kierunku CDA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 A samo chmielenie waszym zdaniem może być ?? Chcę uzyskać w granicy 80 IBU. I który przelicznik jest bardziej wiarygodny Rager'a czy może Tinseth'a ?? Bo oba się mocno różnią wynikami. Od razu dodam że mam garnek jedynie 10 litrowy w domu co może spowodować zmniejszenie goryczki a chciał bym uzyskać w 80 ibu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Żeby nie zwiększać ilości chmielu, zrób sobie warzenie na dwa razy - ja tak robiłem w garze 6L. Robisz tak: 0. Przygotowujesz sobie 2-3 litry przegotowanej wody, którą wlewasz do fermentora. 1. Dzielisz na dwie połowy ekstrakty (np. pierwsza połowa: WES Jasny 1,7 + WES pszeniczny 0,5, druga połowa WES Jasny 1,7 + WES bursztynowy 0,5) i chmiele (wiadomo - dzielisz tylko te do chmielenia podczas warzenia) 2. Warzysz 60' pierwszą część (masz 2,2kg ekstraktu, więc dodasz do tego z 8L wody), chmielisz w trakcie połową chmieli. Odbierzesz pewnie ok. 8,5-9 litrów brzeczki. 3. Przelewasz wrzącą brzeczkę do fermentora (na zimną wodę), co już na starcie powoduje schłodzenie brzeczki. 4. Powtarzasz krok 2 i 3 dla drugiej połowy ekstraktów. 5. W efekcie masz w fermentorze gotowy nastaw - 2x 8,5l brzeczki + 3l wody = 20l. Jako, że gotowałeś na dwie partie, całość jest już nieco przechłodzona (pewnie będzie mieć koło 50 st. - u mnie tak było). Krok 0. na początku jest trochę moim wymysłem - większość osób uzupełnia brzeczkę wodą do zakładanej objętości na samym końcu. Ja stwierdziłem, że przegotowując tę wodę, wolę to zrobić na początku - mogę obliczyć ile mniej więcej brzeczki mi odparuje i tyle uzupełnić już na starcie wodą. W ten sposób zapewniam sobie od razu częściowe chłodzenie, bo woda wlana na początku do fermentora zdąży przestygnąć. Sprawa jest dużo prostsza jak wlewasz np. wodę mineralną z baniaczka 5L - wtedy robisz to na końcu, dolewasz do uzyskania określonej objętości. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Jak chcesz więcej słodyczy przy ekstraktach, to kup sobię normalny słód karmelowy i zastosuj namaczanie (ang. steeping). Ewentualnie mini-zacieranie. O obu metodach poczytasz na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snowman Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Z ciekawostek - dotarło do mnie właśnie, że zupełnie przypadkowo u siebie daję identyczny zestaw chmieli jak w Kormoranie. Natomiast ostatnia (ósma, z datą ważności do lipca 2014) warka jest dla mnie zbyt pełna i słodka. Jakoś nierówno im te warki wychodzą, dwie albo trzy wstecz w ogóle smakowała jak popłuczyny po poprzednim warzeniu... Zatem pytanie - jktórą wersję AIPA chcemy kopiować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snowman Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Z ciekawostek - dotarło do mnie właśnie, że zupełnie przypadkowo u siebie daję identyczny zestaw chmieli jak w Kormoranie. Natomiast ostatnia (ósma, z datą ważności do lipca 2014) warka jest dla mnie zbyt pełna i słodka. Jakoś nierówno im te warki wychodzą, dwie albo trzy wstecz w ogóle smakowała jak popłuczyny po poprzednim warzeniu... Zatem pytanie - jktórą wersję AIPA chcemy kopiować Właśnie zdegustowałem #16 po nagazowaniu. Jest dobrze, od Kormorana lata świetlne, ale jest dobrze Wrażenie pod linkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się