Maggot Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Witam mam pytanie co do mojej receptury, nigdy stouta nie warzyłem, a recepture napisałem sam w Brewtarget, chciałbym się upewnić czy ten mój zamysł będzie się nadawał do picia bo nie chciał bym go wylać do kanału Z góry dzięki za krytykę American Stout Wielkość warki: 40,000 L Objętość gotowania: 48,167 L Czas gotowania: 80,000 min Gęstość początkowa: 15,9 P Gęstość końcowa: 3,3 P Zawartość alkoholu: 6,8% Goryczka: 64,3 IBU (Tinseth) Barwa: 53 SRM (Morey) Składniki: pale ale 6,000 kg 48% monachijski I 4,000 kg 32% jęczmień prażony 500,000 g 4% czekoladowy 1200 500,000 g 4% pszeniczny 500,000 g 4% czekoladowy 400 500,000 g 4% pszenica prażona 500,000 g 4% Waga słodów: 12,500 kg Chmielenie: Chinook 40,000 g Gotowanie 80,000 min Chinook 40,000 g Gotowanie 40,000 min Chinook 40,000 g Gotowanie 20,000 min Chinook 40,000 g Po gotowaniu na aromat 20,000 min Chinook 40,000 g Chmielenie na zimno 7 dni Drożdże: Danstar - Nottingham Zacieranie: 66 C 60,000 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Na moje oko to za dużo czekoladowego, zwłaszcza 1200. Zmniejszyłbym oba czekoladowe, 1200- 200g, 400- 300g, w to miejsce jakiś karmelowy. Prażonych ziaren też masz razem 1 kg- IMO za dużo, ja bym dał łącznie 400g + Carafa II 300-400g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Dzięki zastosuje się do rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Nie bierz tych rad bezkrytycznie, może ja mam zupełnie inny gust a Tobie duża ilość palonych nie będzie przeszkadzać ;-) Porównaj z innymi recepturami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Ja lubię w amerykańskim stoucie (nie-owsianym) 3 podstawowe składniki: jęczmień palony, i słody karmelowy i czekoladowy. Tutaj masz artykuł z BYOnapisany przez Jamila Zainasheffa na temat tego stylu (receptury są na dole; black barley = palony). W/g tych receptur i receptur Johna Palmera stworzyłem taki stout,z ktorego jestem naporawdę super zadowolony. Trafiłem w sam środek tego stylu, dokładnie takie stouty warzą tutejsze browary rzemieślnicze. Jest to piwo łatwe do picia ale i interesujące, z posmakami kawy i czekolady. Edytowane 3 Lutego 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Na moje oko to za dużo czekoladowego, zwłaszcza 1200. Zmniejszyłbym oba czekoladowe, 1200- 200g, 400- 300g, w to miejsce jakiś karmelowy. Prażonych ziaren też masz razem 1 kg- IMO za dużo, ja bym dał łącznie 400g + Carafa II 300-400g. To jest warka na 40l więc 1kg palonych to nic strasznego, z tego co pamiętam to w moim AS dawałem 500g palonego jęczmienia i 100g czekoladowego 1200 na 23l warkę. Efekt bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 ok trochę pozmieniałem i jest coś takiego poproszę o dalsze uwagi. wszystko skopiowane z Brewtarget, no i mam pytania: 1. Czy jęczmień palony ,czekoladowy i prażoną pszenicę się śrutuje ? nigdzie nie znalazłem takiej informacji 2. No i kiedy dodać te palone? czekolade 400 też na koniec zacierania czy od początku? 3. Mam filtrator z oplotu i zastanawiam się jak to zrobić żeby mi się zacier zmieścił do wiadra używam standardowych 33L chyba. dlatego wkleiłem też schemat zacierania z podaną ilością wody, stosunek mam tu 2.5 może tak być czy nie da rady ? Chciałbym na raz wszystko przefiltrować i wysłodzić a nie na dwa razy:/ nie mam niestety drugiego filtratora. Czy moge jeszcze bardziej obniżyć stosunek wody do słodu żeby mi się wszystko zmieściło do wiadra ? 4. Chmiel ok ? chce zrobić single hop i wybór padł na chinook bo go jeszcze nie używałem 1000 Eyes Brewing: Snuff - American Stout ================================================================================ Wielkość warki: 40,000 L Objętość gotowania: 48,167 L Czas gotowania: 80,000 min Wydajność: 80% Gęstość początkowa: 15,5 P Gęstość końcowa: 3,2 P Zawartość alkoholu: 6,6% Goryczka: 65,4 IBU (Tinseth) Barwa: 40 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa S³odownia Strzegom - pale ale 6,000 kg Tak Nie 79% 6 EBC S³odownia Strzegom - monachijski I 4,000 kg Tak Nie 79% 12 EBC Weyermann - jêczmieñ palony 250,000 g Nie Nie 71% 1150 EBC S³odownia Strzegom - czekoladowy 1200 250,000 g Nie Nie 70% 1200 EBC S³odownia Strzegom - pszeniczny 500,000 g Tak Nie 83% 3 EBC S³odownia Strzegom - czekoladowy 400 250,000 g Nie Nie 70% 400 EBC S³odownia Strzegom - pszenica pra¿ona 100,000 g Nie Nie 73% 1000 EBC S³odownia Strzegom - karmelowy 300 150,000 g Tak Nie 73% 300 EBC Weyermann - Carafa II 250,000 g Nie Nie 70% 1150 EBC Waga słodów: 11,750 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Chinook 12,8% 40,000 g Gotowanie 80,000 min Granulat 27,2 Chinook 12,8% 40,000 g Gotowanie 40,000 min Granulat 22,6 Chinook 12,8% 40,000 g Gotowanie 20,000 min Granulat 15,6 Chinook 12,8% 40,000 g Aromatyczny 20,000 min Granulat 0.0 po wyłączeniu grzania Chinook 12,8% 40,000 g Na Zimno 7,000 day Granulat 0,0 Drożdże ================================================================================ Danstar - Nottingham Gęstwa zacieranie 26,625 L w 66 C 60 min upłynnianie 76 C 15 min wysładzanie 33,297 L gotowanie 80 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 IMO zasyp bardzo dobry, co do chmielenia to się nie wypowiadam, bo to nie moja bajka ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 1. Czy jęczmień palony ,czekoladowy i prażoną pszenicę się śrutuje ? nigdzie nie znalazłem takiej informacji 2. No i kiedy dodać te palone? czekolade 400 też na koniec zacierania czy od początku? 1. Tak, śrutuje się jak wszystkie ziarna wrzucane do gara. Jedynie płatków śrutować nie trzeba. 2. Czekoladowe spokojnie można sypać od początku. Jęczmień palony - tu już zależy co chcesz uzyskać, na ile paloność ma być uwydatniona. Możesz na początku, możesz wrzucić w połowie zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Kurde właśnie oglądałem drugi raz film Kopyra z warzenia RIS'a i wpadł mi do głowy szalony pomysł Czyli oczywiście zrobienie RIS'a i Stouta za jednym razem podanej receptury. Jakieś uwagi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Jestem już po warzeniu American Stout dziś przelany na cichą i mam pytanie. Aktualnie jest bardzo ciemno brązowy ale nie jest czarny. Czy po cichej i refermentacji w butelce może być jeszcze czarny czy już raczej zostanie taki ciemno brązowy? Trochę zmieniłem chmielenie, no i wydajność mnie zaskoczyła bo zamiast 15.5 BLG miałem 18 BLG. Teraz jest 5,5 BLG 39L już na cichej a w osadach troszkę odpadło. Po 3 warce robionej w brewtarget dochodzę do wniosku że ustawienie wydajności w nim to minimum 80%, w tym wypadku wyszło mi 87% nie wiem czy to możliwe ale jest Edytowane 13 Marca 2014 przez Maggot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Po 3 warce robionej w brewtarget dochodzę do wniosku że ustawienie wydajności w nim to minimum 80%, w tym wypadku wyszło mi 87% nie wiem czy to możliwe ale jest przy układaniu receptury ustawiam 90%. w rzeczywistości wychodzi ok 95%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Po 3 warce robionej w brewtarget dochodzę do wniosku że ustawienie wydajności w nim to minimum 80%, w tym wypadku wyszło mi 87% nie wiem czy to możliwe ale jest przy układaniu receptury ustawiam 90%. w rzeczywistości wychodzi ok 95%. czyli ja coś robię źle i muszę popracować nad wydajnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 czyli ja coś robię źle i muszę popracować nad wydajnością chciałem tylko potwierdzić, że Twój wynik jest jak najbardziej możliwy. program jeśli się nie mylę wylicza wydajność w oparciu o ekstraktywność ziarna. licząć w oparciu o wagę zasypu moje wyniki oscylują wokół 70%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 czyli ja coś robię źle i muszę popracować nad wydajnością chciałem tylko potwierdzić, że Twój wynik jest jak najbardziej możliwy. program jeśli się nie mylę wylicza wydajność w oparciu o ekstraktywność ziarna. licząć w oparciu o wagę zasypu moje wyniki oscylują wokół 70%. co nie zmienia faktu że masz większą wydajność niż ja więc muszę nad sobą popracować to znaczy nad procesem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się