Mołot Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Mam taki bardzo bardzo głupi problem. Pozyskałem za dziękuję ponad 60 butelek, ale niestety w części z nich była pleśń. Zalałem gorącą wodą, nasypałem taniego wybielacza na bazie aktywnego tlenu. Pleśni nie ma, zdechła i wypłynęła, ale jak to mówią, tu się polepszy, to tam się po...psuje. Czym usunąć biały nalot po tym wybielaczu? Ewidentnie osad jak z mydła. Z wierzchu no problem, ciepła woda i zmywak, albo zmywarka. Ale od środka szczotka to drapie, ale nie domywa. Do zmywarki przemysłowej / gastronomicznej nie mam dostępu, a domowa nie bardzo daje radę - owszem, myje butelki i od środka, ale nie z tego syfu. Edytowane 13 Lutego 2014 przez Mołot Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Próbowałeś kwas cytrynowy? Ja zawsze jak mam jakieś osady mineralne na szkle to ładuję kwachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Zdecydowanie roztwór kwasku cytrynowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Potwierdzam, wymocz w roztworze kwasku i wszystko Ci zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Dobra, tak i zrobię Panowie, tylko ile tego kwasu na całą wannę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Dobra, tak i zrobię Panowie, tylko ile tego kwasu na całą wannę? Ja wykorzystuję stary nie używany fermentor i na jedną warkę wchodzi około 20 butelek- oszczędność wody w porównaniu do wanny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Ale ja mam ich tak, że jak ustawię jedną obok drugiej to akurat jest cała wanna ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Tani jest, więc możesz nie żałować. Ewentualnie zrób roztwór ok paczki na pół litra wody i przelewaj z butelki do butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 5g na litr gorącej wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Trzy paczki na 20 butelek w wiadrze w którym akurat się mieściły. Pomogło. Płukanie potem było upierdliwe, no ale co poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi