Jacho Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Witam wszystkich! Robię swoją 2 warkę. Pierwszy był lager Coopers'a z brewkita. Obecnie wziąłem się za stouta z ekstraktów niechmielonych z Browamatora (Prawdziwy Stout). Zgodnie z instrukcją, najpierw zagotowałem ok. 18 l wody razem z dołączonym palonym jęczmieniem. Na jakieś 5 minut przed zagotowaniem, wyjąłem siatkę z palonym jęczmieniem. Następnie, po zagodtowaniu, dodałem ekstrakty słodowe (jasny i ciemny po 1,7 kg). Po zagotowaniu chmielenie (East Kent Golding - 20g w na początku i po 60 minutach 10g na 10 min). Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Początkowe - 13 blg. Drożdze S 04. Fermentacja burzliwa w ok. 19-20 C Po 2 dniach burzliwej przestało bulkać. Po 4 dniach blg spadło do 5,0. Za 2-3 dni, jak nic się nie zmieni, zlewam na cichą z dodatkowym chmieleniem chmielem Fuggles (20g lub 30g). Problem jest jednak taki, że brzeczka ma obecnie brunatny (i to dość jasny) kolor.... Po pierwsze, czy to w dalszej fermentacji kolor ma szansę się poprawić, czy nieprawidłowo przeprowadziłem warzenie? Po drugie, zastawnawiam się nad dodaniem pod koniec burzliwej naparu kawowego (ok.300g kawy na 0,5 l wody, kilkukrotnie przefiltrowane w celu usunięcia tłuszczów). Co o tym sądzicie? Po trzecie, czy dodatnie takiego chmielu w ilości ok. 20-30 gram na cichą fermentację uważacie za odpowiednie? A jeśli tak, na jak długo wrzucić ten chmiel? Dzięki za pomoc! Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Jacho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 po pierwsze jak nie masz za dużo śmieci ze słodu nie zlewaj na cichą ja robiłem "stouta" z dwóch puszek ciemnego po 1,7kg stout chmielony na cichej? no jak kto lubi ze 100g kawy uzyskuje się bardzo mocny smak kawy ,z 50g jest mocno wyczuwalny kawę daj najlepiej na 1 min na koniec gotowania,tłuszczem się nie martw kawa musi być dobrej jakości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) kawę daj najlepiej na 1 min na koniec gotowania,tłuszczem się nie martw Gawon, Jacho pisze, że jego piwko jest już po burzliwej:) Po pierwsze, czy to w dalszej fermentacji kolor ma szansę się poprawić, czy nieprawidłowo przeprowadziłem warzenie? Koloru już nie odratujesz. No chyba, że masz jeszcze palony jęczmień i zrobisz jeszcze trochę "herbatki" z jęczmienia wtedy można jeszcze coś zdziałać. Pytanie tylko po co? I tak będziesz mieć dobre piwko, a że troszkę za jasne to jakiś problem? Po drugie, zastawnawiam się nad dodaniem pod koniec burzliwej naparu kawowego (ok.300g kawy na 0,5 l wody, kilkukrotnie przefiltrowane w celu usunięcia tłuszczów). Co o tym sądzicie? Robiłem stouta z kawą i moim zdaniem świetne piwko tylko ja dawałem 100g kawy do gotowania i kawa była bardzo mocno wyczuwalna, niektórym wręcz przeszkadzała. Jeśli to twoje początki piwowarstwa to raczej odpuść sobie eksperymenty i zostaw stouta takim jaki jest. Po trzecie, czy dodatnie takiego chmielu w ilości ok. 20-30 gram na cichą fermentację uważacie za odpowiednie? A jeśli tak, na jak długo wrzucić ten chmiel? Po mojemu, stout powinien być palony a nie chmielowy. Teraz jest jakaś dziwna moda chmielenia wszystkiego na zimno a chmielenie podczas chłodzenia czy pod koniec gotowania daje równie ciekawe efekty, po za tym 20-30 gram Fugglesa nie da jakiegoś szałowego efektu i raczej zostanie przykryty przez paloność. Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 OK. Dzięki za info. Niestety, jęczmieniu palonego już nie mam. Pozostaje zatem herbatkowy kolor Zastanawiam się tylko, co jest powodem? Za słabo wypalony jęczmień, za krókie gotowanie? Co do kawy, przeczytałem gdzies, że właśnie pod koniec burzliwej można dolać esencji z kawy, najlepiej zaparzonej po turecku i porządnie przefiltrowanej. Nad chmielem się jeszcze zastanawiam... jak na razie, aromaty chmielowe są słabo wyczwalne, palone zresztą też... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się