BoomErski Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Hej Braci Piwowarska, Odziedziczyłem dziś ponad 130kg różnych słodów przeterminowanych od 5 do 6 lat. Większość szczelnie pozamykana fabrycznie w workach foliowych. Stało ponoć w dośc suchym pomieszczeniu niezbyt nasłonecznionym. Część ześrutowana a część nie. Oznak pasożytów brak. Pytanie moje: Jest sens ryzykować zabawę z nimi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 jak nie są zapleśniałe , stęchnięte i nic ich nie ponadgryzało to powinno być ok,może być mniejsza wydajność ale to zawsze można z 0,5kg dać więcej na pewno gorzej zniosły to śrutowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 O Boże 6-ć lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Czy takiego słodu nie należy mieszać ze świeżym, ze względu na niską zawartość enzymów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Czy takiego słodu nie należy mieszać ze świeżym, ze względu na niską zawartość enzymów? Dlaczego ma być mniej enzymów? Enzymów jest tyle samo, tylko wody przybyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Miałem złudzenie, że gdzieś wyczytałem o pogorszeniu parametrów wraz z upływem czasu. Przepraszam za wprowadzenie w błąd i dziękuje wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Nie chodzi o ilość enzymów, ale o ich aktywność, która przez ten okres uległa obniżeniu, co będzie skutkować zmniejszoną wydajnością w rozkładzie skrobi. Dla pewności do zasypu na starych słodach dorzuciłbym trochę (10-15%) świeżego słodu o wysokiej sile diastatycznej. 130kg to całkiem sporo słodu, szkoda by było go wyrzucić, ja bym zaryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Wogosz pisal o przechowywaniu zboz i slodow: http://browar.biz/artykuly.php?id=148&str=0 Z tego co rozumiem problemem jest wtorne zawilgocenie slodu. Slod ze slodowni wyjezdza z bardzo maja iloscia wody do tego stopnia, ze jest higroskopijny. Do tego jak wilgotnosc osiagnie pewien poziom to zaczynaja sie problemy z plesnia, zapachami itd. Nie ma nic o aktywnosci enzymow, a jestem pewny, ze gdyby taki mial wystepowac, to bylby opisany w artykule. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Nie ma nic o aktywnosci enzymow, a jestem pewny, ze gdyby taki mial wystepowac, to bylby opisany w artykule. W powyższym artykule nie ma, ale jeśli powołałeś się na Wogosza, to ja go również zacytuję: " Enzymy to nic innego jak białko, które jest nieczynne poprzez obniżenie aktywności wodnej w ziarnie. Jeżeli nie zmienimy jego struktury np. poprzez denaturację, lub środki chem. albo nie uruchomimy ich poprzez zwiększenie wilgotności, to wszystko jest OK." źródło: http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-85826.html Zatem jeśli wilgoć nie dopadła słodu nic tylko warzyć Edytowane 25 Września 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi