Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 149 German Pils 11°Blg zszedł do 2°Blg, za bardzo słodowy, za mało goryczkowy. Smakuje jak dobry czeski pils ;) Przelana warka do lagerowania.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem kolejnego Lambica według receptury z warki 100, tyle że 45l i na drugą fermentację zadam Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend zamiast Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend (Choć 3278 się świetnie spisały)

Nie wiem ile dokładnie było IBU, ale szacuję, że coś koło maksymalnie 8, brzeczka po chmieleniu była mniej gorzka niż w Pszenicznych, które chmielę do 12IBU

 

WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 5,2 kg

Słód pszeniczny jasny Weyermann® – 0,3 kg

 

Pszenica – 4 kg

 

Inne:

Płatki dębowe (średnio opiekane, dodane na cichą) – 70g

 

Zacieranie:

45°C - 15 min

55°C - 15 min

65°C - 40 min

72°C - 15 min

76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą o temp. 88°C do objętości 52l

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 100g Hallertauer Tradition – szyszka A-A (tydzień suszony w temperaturze 20~70°C)

 

Drożdże:

Burzliwa – S33

Cicha – Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend

 

W planach mam do paru litrów dodać truskawek, tak jak do poprzedniego Lambica, jak i również w tym roku spróbować zrobić z dodatkiem czarnej porzeczki. Oczywiście część z wiśniami, Krieka nie możne zabraknąć ;)

 

11ghqoo.jpg

 

Brzeczkę 45l zadałem uwodnioną saszetką S33 w temperaturze 25°C, brzeczkę napowietrzyłem pierwszy raz pompką akwarystyczną, fajna sprawa po 8 godzinach fermentacja w pełni. Temperatura 20°C.

rc6k2w.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupuje sobie taką pompkę od jakiegoś czasu i kupić nie mogę.

Masz tam jakiś filtr czy tak po prostu?

 

W tej pompce powietrze jest zasysane od spodu pompki i tam jest założony bawełniany filtr wymienny, miałem dokupić do wężyka, ale jak zauważyłem nie trzeba, bo jest w pompce.

Polecam taką pompkę, kamień i wężyk dezynfekuje się bez problemu, tak jak wężyki do rozlewu. Koszt nie wielki, a świetna sprawa!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W typowych fermentorach +/-30l problemem jest wyłażąca piana. Kiedyś stosowałem pompkę ale zrezygnowałem na rzecz kołysania zamkniętym fermentorem rzez 5 minut.

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przelałem na cichą WARKA 152 Lambic 12,5°Blg, zeszło do 4°Blg

45 litrów przyszłego Lambica powędrowało do balona z dodatkiem 70g płatków dębowych, średnio opiekanych.

Zadałem saszetką robaczków Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend

ar31k.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem:

 

WARKA 154 American Pilsner 11,5°Blg–20IBU–50l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński – 7,3 kg

Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,3 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,15 kg

 

Inne:

Ryż biały – 2 kg

 

Zacieranie:

30l wody zacierania

 

53°C – 15 min

63°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 60l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Columbus 16,5% A-A (szyszka)

20 min – 10g Aramis 8,9% A-A (szyszka)

10 min – 20g Columbus 16,5% A-A (szyszka)

5 min – 30g Aramis 8,9% A-A (szyszka)

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

S-23 – gęstwa

 

Zadałem dzisiaj rano drożdże w temperaturze 13°C.

Bardzo mi się spodobał aromat chmielu Aramis, taki Saaz tylko bardziej intensywniejszy zapach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie piszesz jak kleikowałes ryż. Tak w ogóle to troche mało go dałeś. Będziesz miał "niepożądany aromat słodowy" ;)

 

Gotowałem go przez około 5-10min, ryż to chyba najcięższy surowiec do przygotowania zanim doda się go do zacieru, trzeba go chwilę pogotować. Nie śrutowałem, dodałem go w całości, ale był mocno rozgotowany.

Nie trzymałem się jakoś specjalnie w tym piwie BJCP. Chciałem sobie zrobić lekkie piwo, typowo do wypicia ;)

Po podniesieniu do 72°C, po 5 min próba jodowa wyszła ok.

 

Edit: Kocurku, a ty to się nie wybierasz w tym roku na ferie do Stryszawy? ;)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem:

 

WARKA 155 Marcowe 12,5°Blg – 23,5IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Optima) – 3 kg

Słód monachijski (Czechy) - 2,5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,3 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I - 0,15 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 15g Magnum 12,3% A-A

20 min - 20g Hallertau Hersbrucker (DE) 4,3 % A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

W34/70

 

Zadałem drożdżami dzisiaj rano w temperaturze 11°C podwójnym starterem W34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem warkę 156 i 157 w sumie 78l piwa.

Drożdże zadałem dzisiaj rano.

 

WARKA 156 Czeski Pils II 10,5°Blg – 29,5IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Bruntal) – 4,2 kg

Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,3 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

 

Zacieranie:

55°C - 10min.

64°C - 20min.

Odebrana 1/3 zacieru

72°C - 20 min. dekokt

Gotowanie 10 min.

72°C - 25 min

76°C - 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 38l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min - 20g Premiant 7,5% A-A

60 min - 20g Saaz 3,5% A-A

10 min - 20g Saaz 3,5% A-A

0 min - 30g Saaz 3,5% A-A

 

Drożdże:

Wyeast Propagator 2278 Czech pils - gęstwa

 

 

WARKA 157 Pils Bohemski 12,5°Blg – 40IBU – 50l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Optima) – 8 kg

Słód monachijski (Czechy) – 2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,15 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Zacieranie:

54°C – 10 min

63°C – 40 min

72°C – 30 min

76°C – 5 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 60l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 30g Magnum 12,3% A-A

30 min - 40g Premiant 7,5% A-A

20 min - 30g Saaz 3,8% A-A

10 min - 40g Saaz 3,8% A-A

0 min - 50g Saaz 3,8% A-A

 

Drożdże:

Wyeast Propagator 2278 Czech pils – gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 158 Marcowe II 12,5°Blg – 23,5IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Optima) – 3 kg

Słód monachijski (Czechy) – 2,8 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,3 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 15g Magnum 12,3% A-A

20 min - 15g Hallertauer Tradition 5,4% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

W34/70 – gęstwa I

 

Zadałem dzisiaj rano gęstwę W34/70 w temperaturze 11°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem:

 

WARKA 159 Belgian Specialty Ale 14°Blg–16,5IBU–26l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Optima) – 4,15 kg

Słód monachijski typ I (Czechy) – 0,8 kg

Słód pszeniczny jasny Weyermann® – 0,8 kg

Słód AbbeyMalt® Weyermann – 0,5 kg

Słód karmelowy Carabelge® Weyermann® – 0,3 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

Curacao – 20g

Skórka słodkiej pomarańczy – 20g

Kolendra – 15g

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

68°C – 90 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą o temp. 76°C do objętości 34l

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g East Kent Goldings - szyszki 6,0% A-A

20 min – 15g East Kent Goldings - szyszki 6,0% A-A

10 min – 20g Styrian Goldings - szyszki 4,6% A-A

 

15 min – 7g Mech Irlandzki

15 min – 5g Kolendra + 5g Curacao + 10g skórka słodkiej pomarańczy

5 min – 10g kolendra + 15g Curacao + 10g skórka słodkiej pomarańczy

 

Drożdże:

Wyeast 3789-PC Trap Blend – starter 2l

 

Jestem ciekaw efektu z pracy tych drożdży, zawierają dzikie drożdże Brettanomyces. Słyszałem również, że są dość leniwe, przynajmniej na początku. Patrząc na starter to faktycznie nie palą się do pracy. Pracują, ale powoli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.