dafit Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Witam, przymierzam się do zrobienia piwka, ma to być Pale Ale ok 13blg Wybicie ok 20litrów słody/strzegom/: Pale Ale -4,5kg Karmelowy Jasny - 0,5kg Pszeniczny - 0,4 kg drożdże us-05 Chmiele: mam do wyboru Citra, Cascade US, Columbus, Iunga, EKG, Simcoe, Motueka, Nie mam doświadczenia z chmielami i nie chcę przedobrzyć. Lubię piwa dość goryczkowe, ale też nie chcę też go zrobić wybitnie goryczkowego. Myślałem o: Columbus 25g - 60' Cascade 20g -10' Citra 20g - 10' Cascade 20g -0' Citra 20g - 0' Na zimno 3dni: Cascade 30g Citra 30g Motueka 30g Simcoe 30g Nie będą się gryzły któreś z tych chmieli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) W kalkulatorze wychodzi 65 ibu, to jest sroga goryczka w 13 Bardzo dużo dajesz na zimno, w którymś artykule (ale teraz nie mogę znaleźć) widziałem podział 1 część na whirpool, 3 na zimno. Możesz trochę zmniejszyć (jak dasz po 20g każdego to i tak już jest bardzo dużo) i te 40g sypnąć na whirpool. Na goryczkę bym zmniejszył tego columbusa do 15g i dał resztę na zimno. Edytowane 26 Marca 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Jak dla mnie za duży misz-masz z tymi chmielami na zimno. Na zimno daj Cascade/Citra oraz Simcoe/Columbus po 30 g każdego. Również IMO przegiąłeś ze słodem karmelowym. Przy takim zasypie wyjdzie ci karmelowy ulepek, chyba, że lubisz takie piwa. Dlatego sugeruję zmniejszyć jego ilość do 200 - 300 g. Reszta jest ok. Zatrzyj na wytrwanie i będzie git Edit: Kosztem karmelowego zwiększ ilość słodu pszenicznego. Edytowane 27 Marca 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafit Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Dziękuję za podpowiedzi, zaczynam odmierzać słód i do dzieła : Pale Ale - 5kg Pszeniczny - 1kg Karmelowy jasny - 0,250kg Zacieranie na lenia słody wrzucę do 15l wody i temp. 69st, znając życie spadnie do ok 67st czas zacierania min 60min do uzyskania negatywnej próby jodowej. wysładzanie za pomocą wężyka z oplotu partiami po 5 litrów do uzyskania brzeczki przed gotowaniem 11blg Chmielenie : Columbus 15g na 60min Mech irlandzki - 5 gram uwodniony - 10min Citra i Simcoe po 25g na 0min Citra i Simcoe po 25g przy studzeniu brzeczki przy ok 75st Chłodzenie w wannie wspomagane zamrożonymi PETami Drożdże bez zmian us-05 Edytowane 30 Marca 2015 przez dafit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Teraz to za dużo tej pszenicy. 600 g wystarczy nie szkoda ci ctz na goryczke? A co z chmieleniem na zimno. Z 50 g wypadało by sypnac. Edytowane 31 Marca 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie wiem jak może być szkoda CTZ na goryczkę, skoro można ma tyle AK i można go użyć stosunkowo małą ilość? Co do chmielenia na zimno to przecież nie jest konieczne - chmielenie Hop Stand podczas chłodzenia daje równie ciekawe efekty. Fakt, że najlepiej połączyć obie te metody, ale 100g chmielu na aromat w zwykłym Pale Ale to już chyba lekka przesada.. a bawić się po 25g tu, 25g tam to już zabawa, niekoniecznie warta zachodu Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dafit Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Następnym razem muszę więcej korzystać z kalkulatorów przy wyliczaniu zasypu.. bo ilość jaka mi wyszła zmusiła mnie /ze względu na dysponowany sprzęt/ na trochę kombinacji i zrobiłem tak: nastawiłem wiaderko nr 1 z chmieleniem wg schematu z drożdżami us-05 /ok 24l jako że miałem jeszcze nadmiar brzeczki niechmielonej postanowiłem zrobić klona ŻAPA /wiaderko nr 2/, Dodałem resztkę glukozy co miałem, trochę wody, chmielu IUNGA na goryczkę 15g, a na aromat na 5min dałem po ok 20g citry z 2013 i chinooka 2013 wyszło ok 17l o 11blg które zadałem s-04 Wiaderko nr 2 przetrzymam ciut dłużej na burzliwej by od razu butelkować Natomiast Piwko z wiaderka nr 1, zleję na cichą i będę chmielić po 25g Citra i Simcoe Jeśli chodzi czy szkoda CTZ na chmielenie na goryczkę to tak jak kolega ThoriN napisał jest ekonomiczny przy zasypie, więc nie jest aż tak szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się