vettis Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Cześć, Planuję w niedługim czasie uwarzyć Weizenbocka. Myślę nad taką recepturą, ma być naprawdę rozgrzewający Proszę o jakieś poprawki lub sugestie. Zastanawiam się czy jest sens robić dekokcję skoro i tak będzie dodany ekstrakt pszeniczny, czy przez to nie stracę tego co daje taki sposób zacierania? Weizenbock (28l) Skład: 2 kg pilzneński 1 kg monachijski 2 kg pszeniczny 0,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg karmelowy ciemny 1,2 kg ekstrakt słodowy pszeniczny WES 45 g chmiel Lubelski (granulat) Drożdże Wyeast 3056 Bavarian Wheat Zacieranie: - 20 minut w 44°C - 10 minut w 54°C - podgrzane do 63°C - 1/3 zacieru odebrana - podgrzana do 72°C przerwa 20 minut - doprowadzone do wrzenia - gotowanie 20 minut - zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 72°C - 20 minut w 72°C Chmielenie: 60 minut - 45 g chmiel Lubelski (granulat) Fermentacja: W około 18 C Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Czyli rozumie, że nikt nie ma do niej zastrzeżeń i jest w porządku? No to super wiedziałem Termin warzenia ustalam sobie na drugi dzień świąt Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Dowiesz się jak smakuje jak skosztujesz. Czyli to troche potrwa. Ja osobiście nie jestem przekonany do dokładania ekstraktów. Wolę się pomęczyć i mocniej pokręcić łychą przy słodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 (edytowane) Hmm... ja bym odrzucil slody pilsner i caramel i zastapil bym je slodem monachijskim, moze z malym dodatkiem caramunich lub carafa dla koloru. Takze pewnie bym uzyl mniej chmieli. Moze cos takiego: 50% slodu pszenicznego, 45% slodu monachijskiego, 5% carafa i szczypta caramunich. 30 gr Lubelski, 60 min. Surowce: Duży procent słodu pszennego jest użyty (według prawa niemieckiego musi być przynajmniej 50%, aczkowliek czasami zawiera do 70%) ,reszta słodu to słód monachijski i/albo wiedeński słód jęczmienny. (...) Mała ilość chmieli szlachetnych jest użyta tylko dla nadania goryczki. http://www.piwo.org/forum/t780-15C-Weizenbock.html Edytowane 20 Grudnia 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 ale w tym przepisie jest dodatek ekstraktu pszenicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Też się zastanawiam nad tym ekstraktem, ale mam obawy do 8 kg zasypu i zwłaszcza w tym 4 kg pszenicy. Nie zmieści mi się w filtratorze, a jak będę zacierać w mniejszej ilości wody to też będzie ciężko. Dopiero przymierzam się do budowy filtratora o pojemności 40 l Do świąt się nie wyrobie, a zależy mi żeby nawarzyć to piwko przez święta. Zresztą zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zrób to w proporcjach odpowiednich do Twoich warunków. Wyjdzie piwa 12 czy 15 litrów, ale to będzie to co ma być. Jeżeli warzysz na konkurs to tym bardziej skup sie na jakości nie ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ile musi leżakować Weizenbock? Kiedy ma najlepszy smak i w jakiej temperaturze powinien leżakować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zerknij do poniższego tematu, tam jest nieco odpowiedzi na Twoje pytania:) http://www.piwo.org/forum/t1369-Weizenbock.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Po namyśle doszedłem do wniosku że nie użyję ekstraktu. A filtrować przecież mogę w dwóch kadziach na raz, jakoś nie wpadło mi to do głowy wcześniej Poniżej receptura ze zmianami. Weizenbock (28l) Skład: 1 kg pilzneński Weyermann? 3 kg monachijski Strzegom 5 kg pszeniczny Weyermann? 0,3 kg karmelowy jasny Litovel 0,2 kg karmelowy ciemny Strzegom 0,1 kg karmelowy ciemny Caraaroma? Weyermann 40 g chmiel Lubelski (granulat) Drożdże Wyeast 3056 Bavarian Wheat Zacieranie: - 20 minut w 44°C - 10 minut w 54°C - podgrzane do 63°C - 1/3 zacieru odebrana - podgrzana do 72°C przerwa 20 minut - doprowadzone do wrzenia - gotowanie 20 minut - zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 72°C - 20 minut w 72°C Chmielenie: 60 minut - 40 g chmiel Lubelski (granulat) Fermentacja: W około 18 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi