Azizi1926 Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) #39 Sabrina Glevissig [Fruit Sour Ale] | 7,5°Blg | 5 IBU"Wiedźmin kiwnął głową, przełknął ślinę. Bluzka Sabriny Glevissig, uszyta z czarnego szyfonu, odsłaniała absolutnie wszystko, co było do odsłonięcia, a trochę było. Karminowa spódnica, ściągnięta srebrnym pasem z wielką klamrą w kształcie róży, była bokiem rozcięta zgodnie z najnowszą modą. Moda nakazywała jednak nosić spódnice rozcięte do połowy uda, a Sabrina nosiła rozciętą do połowy biodra. Bardzo ładnego biodra." Warzone: 20.09.2016r.Składniki: Mep©Lager - 1,2kg Weyermann pszeniczny - 1kg Carapils - 0,1kg Iunga 10,8% - 3g Maliny mrożone - 2kg (wersja I) Zest i sok z 4 limonek (wersja II) Mięta świeża - 5g (wersja II) Mech irlandzki - 5g Kwas mlekowy 80% - 17,5ml FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa - wg kalkulatora Zacieranie:Woda - 8,5L 69°C-67°C - 60' Wysładzanie: 20L do objętości ok. 26L (ph ok 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 3g 10' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 17°C - 13' Finalnie: Objętość: 21L OG: 7,5°Blg FG: 2°Blg Wydajność: 71% Czas pracy: 4h Fermentacja: rosnąco od 15°C do 20°C - 10 dni Wersja I : 10L cicha + 2kg mrożonych malin + 7,5ml kwasu - tydzień (18°C) Wersja II : 10L cicha + zest i sok + 10ml kwasu - tydzień (18°C) Komentarz: Wersja z malinami zajęła 3 miejsce w VI Warszawskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Owocowy Berliner Weisse, oraz 5 miejsce w VI Szczecińskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Owocowe Kwaśne. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) #40 Yarpen Zigrin [Coffee Whisky Stout] | 14°Blg | 32 IBU "Yarpen Zigrin - stwierdził Geralt, zaskoczony. - Nikt inny, a Yarpen Zigrin we własnej brodatej osobie!(...)Krasnolud podszedł, wyciągnął rękę. Jego uścisk mógł śmiało pójść w zawody z żelaznymi obcęgami. " Warzone: 20.10.2016r.Składniki: Mep©Lager - 2kg Whisky Castle Malting - 1,2kg Weyermann monachijski I - 1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg Strzegom karmelowy 600 - 0,2kg Strzegom pszenica prażona - 0,2kg Carafa Special II - 0,17kg Iunga 10,8% - 20g Columbus 12,5% - 28g Kawa średnio palona (całe ziarna) - 60g Mech irlandzki - 5g US-05 - 11,5g Zacieranie:Woda - 18L 69°C-67°C - 60' Wysładzanie: 15L do objętości ok. 26L (ph ok 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 20g 5' - Columbus - 28g 10' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 17°C - 13' Finalnie: Objętość: 22L OG: 14°Blg FG: 5°Blg Wydajność: 62% Czas pracy: 5h Fermentacja: rosnąco od 15°C do 20°C - 14 dni cicha + kawa 18°C - 7 dni Komentarz: Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) #41 Stregobor [Oatmeal Stout] | 13°Blg | 31 IBU "(...) Stregobor zawsze wyglądał tak, jak wedle wszystkich prawideł i wyobrażeń winien wyglądać czarodziej. Był wysoki, chudy, zgarbiony, miał wielkie, siwe, krzaczaste brwi i długi, zakrzywiony nos. Na dobitkę nosił czarną powłóczystą szatę z nieprawdopodobnie szerokimi rękawami, a w ręku dzierżył długaśny posoch z kryształową gałką. Żaden ze znanych Geraltowi czarodziejów nie wyglądał tak jak Stregobor." Warzone: 13.11.2016r.Składniki: Mep©Lager - 3kg Weyermann monachijski I - 0,6kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg Caraaroma - 0,2kg Carafa Special II - 0,2kg Strzegom pszenica prażona - 0,15kg Fawcett Dark Crystal 300 - 0,15kg Iunga 10,8% - 25g Mech irlandzki - 5g WLP001 - starter 1L Zacieranie:Woda - 17L 68°C-60°C - 50' 72°C -> filtracja Wysładzanie: 15L do objętości ok. 27L (ph ok 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 15g 60' - Iunga - 10g 10' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 17°C - 12' Finalnie: Objętość: 22L OG: 13°Blg FG: 2,8°Blg Wydajność: 63% Czas pracy: 4,5h Fermentacja: rosnąco od 16°C do 22°C - 12 dni cicha 18°C - 15 dni Komentarz: Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) #42 Vysogota z Corvo [Foreign Extra Stout/Barrel Aged] | 17,8°Blg | 55 IBU "Gdyby tego dnia po zapadnięciu zmroku ktoś (...) zajrzał przez szpary w okiennicach,(...) zobaczyłby starca z siwą klinowatą brodą i długimi białymi włosami, opadającymi na ramiona i plecy od granic potężnej łysiny przedłużającej pobrużdżone czoło daleko poza ciemię." Warzone: 24.11.2016r.Składniki: Mep©Lager - 4,2kg Weyermann monachijski I - 0,9kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg Caraaroma- 0,3kg Strzegom jęczmień prażony - 0,3kg Carafa Special II - 0,2kg Caramunich I - 0,1kg Iunga 10,8% - 50g Mech irlandzki - 5g Płatki Aroneo Intense moczone w Whiskey Jack Daniels - 50g WLP001 - gęstwa wg kalkulatora Zacieranie:Woda - 23L 64°C-63°C - 40' 72°C - 30' 78°C -> filtracja Wysładzanie: 10L do objętości ok. 26L (ph ok 5,5) Gotowanie 90': FWH - Iunga - 25g 40' - Iunga - 25g 10' - Mech irlandzki - 5g Chłodzenie: 100°C ---> 16°C - 15' Finalnie: Objętość: 21L OG: 17,8°Blg FG: 4,6°Blg Wydajność: 63% Czas pracy: 7h Fermentacja: rosnąco od 16°C do 22°C - 18 dni cicha 18°C + płatki - 21 dni Komentarz: Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) #43 Eskel [Polski Pils] | 12°Blg | 39 IBU "Ciri spojrzała w górę na jego twarz i z trudem stłumiła krzyk przestrachu. To nie był człowiek. Chociaż stał na dwóch nogach, chociaż pachniał potem i dymem, chociaż nosił normalne ludzkie odzienie, to nie był człowiek. Żaden człowiek, pomyślała, nie może mieć takiej twarzy.(...)Zobaczyła, że to jednak człowiek, że ma całkiem normalną ludzką twarz, tyle że zniekształconą długą, brzydką, półokrągłą blizną biegnącą od kącika ust przez cały policzek, aż do ucha." Warzone: 8.12.2016r.Składniki: Mep©Lager - 3,4kg Weyermann monachijski I - 0,4kg Carapils - 0,25kg Sybilla 7,5% - 120g Mech irlandzki - 5g FM30 Bohemska rapsodia - starter 3L Zacieranie:Woda - 15L 64°C-63°C - 20' 73°C-72°C - 40' 78°C -> filtracja Wysładzanie: 15L do objętości ok. 24L (ph ok. 5,5) Gotowanie 60': FWH - Sybilla - 10g 30' - Sybilla - 20g 15' - Sybilla - 20g 5' - Sybilla - 20g 1' - Sybilla - 50g Chłodzenie: 100°C ---> 12°C - 20' Finalnie: Objętość: 20L OG: 12°Blg FG: 3°Blg Wydajność: 65% Czas pracy: 4,5h Fermentacja: brzeczka schłodzona do 9°C, zadanie ok. litr startera i napowietrzenie, pierwsze oznaki fermentacji w 7°C. 7°C - 12°C - 21 dni cicha - 14 dni Komentarz: Piwo zajęło 1 miejsce w VI Szczecińskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Single Polish Hop Pils. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) #44 Menno Coehoorn [Munich Dunkel] | 13°Blg | 28 IBU "- Chłopaki, walić w skurwysyna! Za Caleba Strattona!- Za Caleba Strattona!Szczęknęły cięciwy. Jeden bełt ugodził Coehoorna prosto w pierś, drugi w biodro, trzeci w obojczyk. Marszałek polny cesarstwa Nilfgaardu przewrócił się w tył, w rzadką breję, rdest i moczarka ustąpiły pod jego ciężarem. Kim, u ciężkiej cholery mógł być ten Caleb Stratton, zdążył pomyśleć, w życiu nie słyszałem o żadnym Calebie... Mętna, gęsta, błotnistokrwawa woda rzeczki Chotli zamknęła się nad jego głową i wdarła do płuc. " Warzone: 30.12.2016r.Składniki: Bestmalz monachijski I - 3kg Mep©Lager - 0,8kg Caraaroma - 0,3kg Carahell - 0,2kg Carafa Special II - 0,15kg Weyermann melanoidynowy - 0,1kg Iunga 11% - 15g Sybilla 7,5% - 20g Mech irlandzki - 5g FM30 Bohemska rapsodia - gęstwa wg kalkulatora Zacieranie:Woda - 15L (bez Carafy) 64°C - 30' 72°C - 30' 78°C + Carafa -> filtracja Wysładzanie: 15L do objętości ok. 24L (ph ok. 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 15g 15' - Mech Irlandzki - 5g 10' - Sybilla - 20g Chłodzenie: 100°C ---> 12°C - 20' Finalnie: Objętość: 20L OG: 13°Blg FG: 4°Blg Wydajność: 61% Czas pracy: 4,5h Fermentacja: brzeczka schłodzona do 10°C, zadanie gęstwy i napowietrzenie, pierwsze oznaki fermentacji w 7°C. 7°C - 12°C - 21 dni cicha - 14 dni Komentarz: Piwo zajęło 3 miejsce w IV Łódzkim Konkursie Piw Domowych. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) #45 Visenna [American Saison/Brett Saison] | 14°Blg | 23 IBU "- Visenna - powiedział mężczyzna, unosząc się z lekka, by ułatwić jej odwinięcie płótna.- Ładne imię. Mówił ci już ktoś, Visenna, że masz piękne włosy? Ten kolor nazywa się miedziany, prawda?- Nie. Rudy." Warzone: 03.02.2017r.Składniki: Mep©Lager - 2,7kg Bestmalz pszeniczny - 0,9kg Bestmalz monachijski I - 0,6kg Carahell - 0,2kg Caraaroma - 0,1kg Cukier - 0,2kg Iunga 11% - 10g Sybilla 6% - 20g Sybilla 7,5% - 15g Mech irlandzki - 5g Curacao - 10g FM21 Odkrycie sezonu - starter 1,2L Amarillo 7,4% - 50g (wersja I) Amalgamation Brett Super Blend - The Yeast Bay - starter 2L [iII-stopniowy] (wersja II) Zacieranie:Woda - 16L 64°C - 60' 76°C -> filtracja Wysładzanie: 15L do objętości ok. 25L (ph ok. 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 10g 20' - Sybilla 6% - 20g 10' - Mech Irlandzki - 5g 10' - Cukier - 0,2kg 5' - Curacao - 10g 5' - Sybilla 7,5% - 15g Chłodzenie: 100°C ---> 16°C - 10' Finalnie: Objętość: 21L OG: 14°Blg FG: 1°Blg Wydajność: 66% Czas pracy: 5h Fermentacja: start w 18°C, by w czwartym dniu dojść do 24°C. W sumie 18dni. Wersja I : 10L cicha + 50g Amarillo 3 dni - 15°C Wersja II : 10L cicha + brettowy starter 21 dni - 22°C Komentarz: Wersja na brettach zajęła 3 miejsce w IV Łódzkim Konkursie Piw Domowych. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) #46 Shani [White IPA] | 15°Blg | 53 IBU "Shani uśmiechnęła się jeszcze śliczniej, a Jaskier znowu nabrał ochoty, by wreszcie ułożyć balladę o dziewczętach takich jak ona – niezbyt ładnych, a pięknych, takich, które śniły się po nocach, podczas gdy te klasycznie urodziwe zapominało się po pięciu minutach." Warzone: 11.02.2017r. Składniki: Viking Malt pilzneński - 2,5kg Bestmalz pszeniczny - 1kg Płatki pszenne - 0,8kg Viking Malt monachijski I - 0,5kg Płatki owsiane - 0,4kg Iunga 11% - 25g Centennial 9,4% - 15g Citra 13,5% - 15g Amarillo 8,8% - 15g Amarillo 7,4% - 50g "Chmiel" ?% - ?g (coś na zimno, jeszcze nie wiem co) Zest z cytrusów (6 pomarańczy, 2 cytryny) - 90g Kolendra indyjska - 10g FM20 Białe walonki - starter 1,4L Zacieranie: Woda - 16L 66°C-64°C - 40' 72°C - 40' 77°C -> filtracja Wysładzanie: 15L do objętości ok. 24L (ph ok. 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 25g 10' - Centennial - 15g 10' - Citra - 15g 10' - Amarillo 8,8% - 15g 5' - Kolendra indyjska - 10g 3' - Zest z cytrusów - 90g 1' - Amarillo 7,4% - 50g Chłodzenie: 100°C ---> 15°C - 12' Finalnie: Objętość: 20L OG: 15°Blg FG: ?°Blg Wydajność: 62% Czas pracy: 5h Fermentacja: start w 16°C, by w szóstym dniu dojść do 22°C, w sumie ? dni. Komentarz: na cichą bez przelewania pójdzie jakiś chmiel, jaki i ile jeszcze nie wiem. Edytowane 29 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) #47 Tea i Vea [Grodziskie/Kwaśne Grodziskie] | 8,8°Blg | 15 IBU"Zza ruin wyszły, stąpając miękkim, pewnym krokiem, dwie młode dziewczyny. (...) Obie dziewczyny uśmiechały się, błyskając zębami, mrużąc oczy, od kącików których biegły ku uszom szerokie, sine pasy tatuażu. Mięśnie grały na mocnych udach widocznych spod rysich skór otaczających biodra, na nagich, krągłych ramionach powyżej rękawic z kolczej siatki. Sponad barków, też osłoniętych kolczugą, sterczały rękojeści szabel." Warzone: 5.03.2017r.Składniki: Weyermann grodziski pszeniczny - 2kg Bestmalz wędzony bukiem - 1kg Iunga 12,5% - 15g Mech irlandzki - 7g FM51 Grodzie Dębowe - starter 1L Kwas mlekowy 80% - 30ml (na 10L piwa) Zacieranie: Woda - 10L 69°C - 67°C - 60' 77°C --> filtracja Wysładzanie: 20L do objętości ok. 25L (ph ok. 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 5g 15' - Mech irlandzki - 7g 10' - Iunga - 10g Chłodzenie: 100°C ---> 16,5°C - 10' Finalnie: Objętość: 21L OG: 8,8°Blg FG: 2,8°Blg Wydajność: 64% Czas pracy: 5h Fermentacja: start fermentacji w 16°C, po dwóch dniach podniesione do 18°C, w sumie 11 dni. Komentarz: Mętne, będzie trzeba przelać i ratować się żelatyną z "koldkraszem" Do 10L dodam 30ml kwasu mlekowego. Wersja kwaśna zajęła 1 miejsce w II Jurajskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Lichtenhainer. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) #48 Prorok Lebioda [Gose/Mojito Gose] | 10°Blg | 10 IBU"- Powiada prorok Lebioda: zaprawdę, ubogiego datkiem wesprzyj. Ale miast dać ubogiemu całego arbuza, daj mu pół arbuza, bo się gotowo ubogiemu we łbie przewrócić od szczęścia." Warzone: 17.03.2017r.Składniki: Weyermann pszeniczny - 1,7kg Viking pilzneński - 1,4kg Płatki owsiane - 0,5kg Iunga 12,5% - 6g Mech irlandzki - 5g Sól niejodowana - 25g Kolendra indyjska - 20g Kwas mlekowy 80% - 30ml FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa według kalkulatora Zest i sok z 6 limonek (na połowę warki) Zacieranie: Woda - 10L 68°C - 66°C - 75' 76°C --> filtracja Wysładzanie: 20L do objętości ok. 25L (ph ok. 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 6g 10' - Mech irlandzki - 5g 5' - Sól niejodowana - 25g 3' - Kolendra indyjska - 20g Chłodzenie: 100°C ---> 16°C - 10' Finalnie: Objętość: 22L OG: 10°Blg FG: 2,7°Blg Wydajność: 64% Czas pracy: 5h Fermentacja: start fermentacji w 16°C, po dwóch dniach podniesione do 18°C. W sumie ? dni. 10L pójdzie na cichą z zestem i sokiem na kilka dni. Komentarz: Edytowane 30 Marca 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 #49 Keira Metz [American Wheat] | 11,5°Blg | 23 IBU „Widzisz te ślady? Pogryzły mnie pluskwy. Rozumiesz?! Ja mam pluskwy Geralt. Ja, Keira Metz, doradczyni Foltesta i członkini Loży Czarodziejek!” Warzone: 28.03.2017r.Składniki: Weyermann pszeniczny - 1,9kg Viking pilzneński - 1,5kg Viking monachijski I - 0,3kg Carahell - 0,1kg Iunga 12,5% - 6g Amarillo 7,4% - 35g Cascade 7,1% - 35g Simcoe 13,3% - 35g Mech irlandzki - 5g FM13 Irlandzkie ciemności - starter 1,5L Zacieranie: Woda - 14,5L 64°C-63°C - 30' 72°C-71°C - 30' 78°C ---> filtracja Wysładzanie: 15L do objętości ok. 24L (ph ok. 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 6g 15' - Mech irlandzki - 5g 10' - Amarillo - 10g 10' - Cascade - 10g 10' - Simcoe - 10g Chłodzenie: 100°C ---> 70°C - 1' Hop Stand 40':Amarillo - 25gCascade - 25gSimcoe - 25g 65°C ---> 15°C - 13' Finalnie: Objętość: 20L OG: 11,5°Blg FG: ?°Blg Wydajność: 63% Czas pracy: 5h Fermentacja: start w 15°C, wysokie krążki w 18°C, po zwolnieniu fermentacji stopniowo podnoszone do 22°C. W sumie 15 dni.. Komentarz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) #50 Sigismund Dijkstra [American IPA] | 15°Blg | 66 IBU "Popularne na dworze króla Vizimira powiedzonko głosiło, że jeśli Dijkstra twierdzi, że jest południe, a dookoła panują nieprzebite ciemności, należy zacząć niepokoić się o losy słońca. " Warzone: 13.04.2017r.Składniki: Viking pilzneński - 4,5kg Weyermann pszeniczny - 0,55kg Viking monachijski I - 0,4kg Carahell - 0,2kg Viking karmelowy 600 - 0,025kg Iunga 12,5% - 15g Simcoe 13,3% - 110g Centennial 9,7% - 115g Amarillo 7,4% - 115g Mech irlandzki - 5g FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa wg kalkulatora Zacieranie: Woda - 20L 64°C-63°C - 50' 73°C-72°C - 20' 78°C ---> filtracja Wysładzanie: 15L do objętości ok. 26L (ph ok. 5,5) Gotowanie 70': FWH' - Iunga - 15g 15' - Mech irlandzki - 5g 10' - Simcoe - 35g 10' - Centennial - 40g 10' - Amarillo - 40g Chłodzenie: 100°C ---> 72°C - 2' Hop Stand 50':Simcoe - 25gCentennial - 25gAmarillo - 25g 62°C ---> 14,5°C - 13' Finalnie: Objętość: 22L OG: 15°Blg FG: 3°Blg Wydajność: 62% Czas pracy: 6h Fermentacja: start w 15°C, po zwolnieniu fermentacji systematycznie podnoszone do 22°C cicha 15°C, na ostatnie 4 dni chmielenie na zimno: Simcoe - 50gCentennial - 50gAmarillo - 50gKomentarz: Edytowane 1 Maja 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) #51 Południca [Polskie Pszeniczne] | 12,5°Blg | 28 IBU „Według wierzeń słowiańskich złośliwy i morderczy demon, polujący na tych, którzy niebacznie w samo południe przebywali w polu. Zabijał dorosłych (np. kosiarzy czy oraczy pracujących w pełnym słońcu) oraz porywał dzieci bawiące się na skraju pola. Niekiedy zadowalał się pozbawieniem ofiary na jakiś czas przytomności lub zesłaniem potężnego bólu głowy. Przedstawiano go pod postacią odzianej na biało kobiety o surowej bladej twarzy. Jeśli w bezwietrzny dzień łany zboża nagle zaczynały falować to było jasne, że południca jest tuż tuż.” Warzone: 25.04.2017r.Składniki: Weyermann pszeniczny - 2,1kg Viking pilzneński - 1,6kg Viking monachijski I - 0,4kg Iunga 12,5% - 58g Oktawia 7,8% - 50g FM52 Amerykański Sen - starter 1,3L Zacieranie: Woda - 15L 64°C-63°C - 30' 73°C-72°C - 30' 78°C ---> filtracja Wysładzanie: 15L do objętości ok. 24L (ph ok. 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 8g 5' - Iunga - 50g Chłodzenie: 100°C ---> 74°C - 1' Hop Stand 30':Oktawia - 50g 69°C ---> 14,5°C - 10' Finalnie: Objętość: 20L OG: 12,5°Blg FG: 3°Blg Wydajność: 64% Czas pracy: 5h Fermentacja: start w 15°C, po zwolnieniu fermentacji stopniowo podnoszone do 22°C. Komentarz: piwo zajęło 5 miejsce w XV KPD w Cieszynie Edytowane 17 Czerwca 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) #52 Jaskier [New England IPA] | 15,5°Blg | 43 IBU "Trącając delikatnie struny lutni, półleżał szczupły mężczyzna w nasuniętym na oczy fantazyjnym kapelusiku w kolorze śliwki ozdobionym srebrną klamrą i długim, nerwowym czaplim piórem. Geralt znał ten kapelusik i to pióro, słynne od Buiny po Jarugę, znane po dworach, kasztelach, zajazdach, oberżach i zamtuzach. Zwłaszcza zamtuzach." Warzone: 8.05.2017r.Składniki: Weyermann pale ale - 4kg Płatki owsiane - 0,8kg Weyermann pszeniczny - 0,45kg Weyermann żytni - 0,4kg Iunga 12,5% - 10g Galaxy 13,5% - 100g Citra 14,2% - 100g Azacca 12,5% - 100g Mosaic 11,8% - 100g FM52 Amerykański sen - gęstwa wg kalkulatora Zacieranie: Woda - 19L 69°C-67°C - 60' 78°C ---> filtracja Wysładzanie: 15L do objętości ok. 26L (ph ok. 5,5) Gotowanie 60': FWH' - Iunga - 10g 5' - Galaxy - 30g 5' - Citra - 30g 5' - Azacca - 30g 5' - Mosaic - 30g Chłodzenie: 100°C ---> 70°C - 2' Hop Stand 30':Galaxy - 20gCitra - 20gAzacca - 20g Mosaic - 20g 65°C ---> 16°C - 10' Finalnie: Objętość: 22L OG: 15,5°Blg FG: 3°Blg Wydajność: 64% Czas pracy: 6h Fermentacja: po zadaniu drożdży wsypane po 50g Azacca i Galaxy start w 17,5°C, po zwolnieniu fermentacji systematycznie podnoszone do 22°C trzy dni przed butelkowaniem schłodzone do 16°C i wsypane po 50g Citra i Mosaic Komentarz: piwo zajęło 3 miejsce w XV KPD w Cieszynie. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez Azizi1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 #53 Shilard Fitz-Oesterlen [Hefeweizen] | 11,5°Blg | 11 IBU „Na widok wchodzącego do sali audiencyjnej nilfgaardzkiego ambasadora Dijkstra westchnął skrycie. Shilard Fitz-Oesterlen, poseł cesarza Emhyra var Emreisa, miał zwyczaj prowadzić rozmowy w języku dyplomatycznym i uwielbiał wplatać w zdania pompatyczne językowe dziwolągi, zrozumiale tylko dla dyplomatów i uczonych. ” Warzone: 20.05.2017r.Składniki: Weyermann pszeniczny - 2,1kg Viking pilzneński - 1,7kg Viking monachijski I - 0,4kg Iunga 12,5% - 7g FM41 Gwoździe i banany - starter 1,2L Zacieranie: Woda - 15L 45°C-43°C - 30' 63°C-62°C - 25' 72°C-71°C - 25' 78°C ---> filtracja Wysładzanie: 16,5L do objętości ok. 26L (ph ok. 5,5) Gotowanie 60': FWH - Iunga - 8g 10' - Whirlfloc - 1/2 tabletki Chłodzenie: 100°C ---> 13,5°C - 16' Finalnie: Objętość: 22L OG: 11,5°Blg FG: 2°Blg Wydajność: 62% Czas pracy: 5h Fermentacja: po zadaniu drożdży schłodzone do 12°C, po 24h podniesione do 16°C. Po zwolnieniu fermentacji powoli podnoszone do 22°C Komentarz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się