Bawolak Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Witajcie, Wczoraj ruszył piwny depozyt w wielokranie ŚRODEK. (pod teatrem ul. 1 Maja 1) Bielski piwny depozyt: Jest to skrzynka umieszczona na zapleczu Wielokranu ŚRODEK- wypełniona piwami domowej roboty. Jeśli chcesz skosztować piwa innego piwowara i pochwalić się swoim piwem możesz zostawić w naszym depozycie swoje piwo i w zamian wziąć piwo kogoś innego. Zasady są proste: - 1 za 1 - lub więcej za 1 jeśli ktoś ma chęć powiększyć depozyt - każdy wpisuje w wątku depozytu co wziął i co zostawił - staramy się pisać w miarę możliwości parę słów o wrażeniach z degustacji - piwa muszą być identyfikowalne - wymagane minimum to: Imię/ksywą, styl, data warzenia. Mile widziane podstawowe parametry (Plato, Alk. IBU, EBC … Można więc podjechać w dogodnym momencie i dokonać wymiany (przy dużym ruchu w lokalu piątek, sobota może zdążyć się sytuacja, że nie będziemy w stanie udostępnić skrzynki) Prosimy korzystajcie z depozytu w pozostałe dni tygodnia. Miłym gestem będzie, jeśli w podziękowaniu za pośredniczenie w wymianie domowych piw odwdzięczycie się właścicielom lokalu jakimś małym zakupem na miejscu. Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Bawolak vpatyk, cml i von_Alex 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 chyba datą waRZenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bawolak Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 chyba datą waRZenia oczywiście , dzięki za zwrócenie uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanMatiček Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 jak wygląda sytuacja w depozycie? Bo jutro będę w BB to zostawiłbym 2-3 piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bawolak Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Wczoraj wieczorem, skrzyneczka, była pusta. W tej sytuacji, jeśli zostawisz swoje piwa, będziesz mógł odebrać zamienne w inny dzień. Ale być może do jutra już coś się nazbiera. pozdrawiam, Bawolak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Teraz już są dwa piwa w skrzyneczce Zostawiłem Pilsa i Pilsa Bohemskiego. Robione były na gęstwie z Fermentum Mobile Bohemska Rapsodia. Trzecie i czwarte pokolenie. Niestety przy pierwszej warce wyszła jakaś wada/-y i ciekaw jestem opinii kogoś bardziej doświadczonego czy ta wada/-y przeniosły się do piw, które zostawiłem. A jeśli tak to co to są za wady.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) O dobrze wiedzieć, że już ruszyło ... podrzucę swojego whisky stouta Edytowane 24 Maja 2016 przez von_Alex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanMatiček Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 wczoraj byłem w depozycje i zostawiłem 2x American Blond Ale i 2x Black IPA, wziąłem Pilsa bohemskiego, czyli już jest 5 piw na stanie od rkkr może jeszcze dzis uda mi sie zrecenzować piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlatyco2 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Ciekawa akcja. Chętnie podzielę się moimi wyrobami, mam ich trochę w zanadrzu. Czy ta ul. Pierwszego Aaja 1 to knajpa pod Teatrem? Jestem z Bielska-Białej, ale nie kojarzę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Wczoraj zostawiłem 2x Belgian Pale Ale ... jedne na FM26 a drugie na Trappistach HG ... obiecywany whisky stout został wypity po szkoleniu sensorycznym Dori :-) Edytowane 2 Czerwca 2016 przez von_Alex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Black Ipa, Belgian Pale Ale i Pils zabrane ze skrzyneczki. Do skrzyneczki wpadły 2 Chilly Risy (Uwaga przy ich otwieraniu, bo chcą zwiedzać świat!!!) i Wędzone Pale Ale. Na pierwszy ogień poszedł Pils od rkkr. Jak dla mnie bardzo udane piwo. Aromat: czysty, lekko chmielowy Piana: Gęsta Kolor: złocisty Smak: Na pierwszy plan wychodzi bardzo przyjemna goryczka; piwo lekko wodniste, bardzo rześkie, cudownie gaszące pragnienie Właśnie czegoś takiego było mi potrzeba. Podziękowania dla piwowara i przede wszystkim dla "Środka" za cudowną inicjatywę piwnego depozytu. P.S. Prośba do rkkr- podziel się recepturą (choćby na pw) Edytowane 5 Czerwca 2016 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Gdzieś zgubiłem notatki z kilku ostatnich piw (od następnego chyba sobie założę watek w dziale Zapiski...) ale postaram się odtworzyć recepturę bo była ona zlepkiem kilku innych. Zasyp (korzystałem z zestawu Pils w sklepie Homebrewing.pl): Słód pilzneński Strzegom - 4kg Słód karmelowy Carapils Weyarmann - 0,3kg Zacieranie (korzystałem ze schematu z receptury Pils - sziszi z wiki): 30 minut - 65oC odebrano 4 litry zacieru - 20 minut - 72oC, 10 minut - 100oC 30 minut - 72oC odebrano 4 litry zacieru - do zagotowania 5 minut - 76oC Chmielenie: Czas gotowania 65 minut Chmiel goryczkowy Magnum (20 gram - granulat)- 60 minut Chmiel aromatyczny Lubelski (20 gram - granulat)- 15 minut Drożdże: Fermentum Mobile FM30 Bohemska Rapsodia - gęstwa III pokolenie Fermentacja: Fermentacja burzliwa - 3 tygodnie w temp 10-11oC Brak fermentacji cichej Rozlew z 3g cukru/0,5l piwa vpatyk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanMatiček Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Przez weekend zdegustowałem pilsa bohemskiego od rkkr. Zapach: czysty, bardziej słodowy niż chmielowy barwa: podręcznikowy przykład pilsa, piękna piana tworząca lacing, piwo klarowne. smak: Smak dość pusty na początku potem wchodzi chmielowa goryczka, piwo dość mocno odfermentowało bo czuć też było ten alkohol gdzieś am pomiędzy łykami. Podsumowując piwo całkiem przyjemne, aczkolwiek brakowało mu trochę treściwości w moim odczuciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Belgian Pale Ale (Belgijskie Pagórki FM 26). Pierwsza myśl- fajna etykieta. Aromat: klasyczna Belgia (owoce, przyprawy) Piana: Trwała Kolor: Bursztyn Smak: Raczej nie jestem wielkim koneserem piw belgijskich, co trochę komplikuje opis doznań smakowych, ale spróbuje. Pije się przyjemnie, pierwsze skojarzenie to ciasteczka z pomarańczą i przyprawami; delikatna goryczka, zaś finisz lekko kwaskowaty, wytrawny. Ogólne wrażenie: chyba muszę częściej degustować Belgię... Kolejna degustacja przy pierwszym meczu naszych na Euro- tym razem Black Ipa od PanMatiček Barwa: czarna jak sama nazwa wskazuje, Piana: U mnie chciała wyjść z kufla i butelki- mocny gushing, Aromat: Żywica, chmiele, lekka paloność Wysycenie: Jak na ten styl zdecydowanie zbyt wysokie (wręcz lekko przegazowane) Smak- przy pierwszym łyku atakuje potężna goryczka (chyba zarówno z chmieli jak i palonych słodów), brakuje trochę kontry słodowej. Jak dla mnie piwo pod tym względem mocno niezbalansowane. Wydaje mi się, że za dużo chmieli goryczkowych jak na tak niskie Blg. Ogólne wrażenie: Ogólnie OK Edytowane 14 Czerwca 2016 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 (edytowane) 07.06.2016 PanMatiček - American Blond Ale Po otwarciu próbuje ucieczki. Piana średnio i wielkopęcherzykowa szybko opada. Barwa bursztyn. Mocne zmętnienie pochodzi z gwałtownie poderwanych drożdży przez CO2 podczas otwierania. W zapachu kwas. W smaku kwas plus bardzo mocna goryczka, ale taka nie chmielowa ... obstawiam raczej wynik infekcji. Gdzieś w tle majaczy się jakaś morela. Mimo szczerych chęci nie dopiłem. Edytowane 17 Czerwca 2016 przez von_Alex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 26 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 (edytowane) Witajcie, Odwiedziłem depozyt i zostawiłem kilka swoich piwek. Wszystkie raczej są dobrze wyleżakowane, na tyle dobrze, że pojawia się utlenienie. Czekam na recenzje Zostawiłem: 1x RIS, 22 BLG, data rozlewu: 13.02.2016 1x RIS/FES(?), 19 BLG, data rozlewu: 18.12.2015 1x Saison, 14 BLG, data rozlewu: 6.03.2016 1x Dubbel, 15,5 BLG, data rozlewu: 14.10.2015 2x Rye Stout, 16 BLG, data rozlewu: 28.01.2016 Zabrałem: 1x Chilli RIS od vpatyk 1x Smoked Ale od vpatyk Edytowane 26 Czerwca 2016 przez Marq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 (edytowane) Depozyt odwiedzony; Zostawiłem: 2x American Blond Ale 2x Blond Ale 1x Double Aipa Zabrane: RIS i Rye Stout od Marka BPA i Whisky Stout od von Alex Obecny stan "magicznej krzyneczki"= 12 piw Już po dwóch szybkich degustacjach: Na pierwszy ogień poszedł Deadpool z browaru Dwa Szwagry: barwa: ciemny bursztyn; piwo mętne (prawdopodobnie za krótko stało w lodówce) piana: trwała, drobnopęcherzykowa aromat: bardzo delikatny przyprawowy wysycenie: niskie smak: bardzo delikatne w smaku (takie jakby lekko wodniste), zupełnie inne niż BPA Belgijski Pagórki, które miałem również okazje degustować. czuć lekko przyprawy, orzeźwiające, goryczka niska, lekko kwaskowy finiszem. Piow ok, choć bardziej przypadły mi do gustu Belgijskie Pagórki Stalker- Whisky Stout Barwa: czarna Piana: trwała, drobnopęcherzykowa Aromat: palona guma Wysycenie: niskie smak: no cóż... moje trzecie podejście do piw "torfowych" (po Smoky Joe z Ale Browaru i Asfalcie od Beu)- zdecydowanie nie są to piwa sesyjne, generalnie jak dla mnie są ciężko pijalne, ale odnosząc się do Stalkera- mocno wyczuwalna "palona guma", potem lekka goryczka (aczkolwiek "guma" jak dla mnie przykrywa wszystko). Piwo bardzo fachowo zrobione, ale chyba dla większych koneserów niż ja (albo trzeba "przełamać" podniebienie większą ilością piw z tego stylu). Generalnie bardzo udane piwo. Gratuluje! I kolejne dwie degustacje: Rye Stout od Marka:jest to mój pierwszy rye stout, więc nie mam porównania, ale spróbuje ocenić... Barwa: czarna Piana: drąbnopęcherzykowa, bardzo długo utrzymująca się- taki "betonik" Aromat: bardzo delikatny, głównie kawa, aczkolwiek lekki zapach siarki Wysycenie: bardzo wysokie- jak dla mnie piwo mocno przegazowane (pewnie dlatego, że trochę już poleżakowało) Smak: duże wysycenie trochę utrudniało degustacje, ale generalnie na pierwszy plan wychodzą nuty kawowe, które zaraz zamieniają się w potężną goryczkę (ale taką która nie zalega ani nie przeszkadza). Piwo ok, choć zdecydowanie nie na dzisiejszą aurę. Szkoda, że nie było mi dane go zdegustować wcześniej, bo tak jak pisałem- mocno się przegazowało. RIS Barwa- czarna Piana: średnia, drobnopęcherzykowa, długo utrzymująca się Wysycenie: niskie (idealne) Aromat: delikatny- kawa, słodowo-winny Smak: fantastyczna konsystencja- taki gładki- (kremowo oleisty), potem czuć nuty palone i przyjemną goryczkę. Ogólnie bardzo sympatyczny Rusek Edytowane 3 Lipca 2016 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 I kolejne dwie degustacje: Rye Stout od Marka:jest to mój pierwszy rye stout, więc nie mam porównania, ale spróbuje ocenić... Barwa: czarna Piana: drąbnopęcherzykowa, bardzo długo utrzymująca się- taki "betonik" Aromat: bardzo delikatny, głównie kawa, aczkolwiek lekki zapach siarki Wysycenie: bardzo wysokie- jak dla mnie piwo mocno przegazowane (pewnie dlatego, że trochę już poleżakowało) Smak: duże wysycenie trochę utrudniało degustacje, ale generalnie na pierwszy plan wychodzą nuty kawowe, które zaraz zamieniają się w potężną goryczkę (ale taką która nie zalega ani nie przeszkadza). Piwo ok, choć zdecydowanie nie na dzisiejszą aurę. Szkoda, że nie było mi dane go zdegustować wcześniej, bo tak jak pisałem- mocno się przegazowało. RIS Barwa- czarna Piana: średnia, drobnopęcherzykowa, długo utrzymująca się Wysycenie: niskie (idealne) Aromat: delikatny- kawa, słodowo-winny Smak: fantastyczna konsystencja- taki gładki- (kremowo oleisty), potem czuć nuty palone i przyjemną goryczkę. Ogólnie bardzo sympatyczny Rusek Dzięki za recenzje! Rye stout był już mocno nagazowany jak na stouta miesiąc po rozlewie, prawdopodobnie za szybko wziąłem się za rozlew Na szczęście nie wychodzi z butelki. A z RIS'a jestem zadowolony, po doświadczeniach z rye stoutem i wcześniejszym pseudo RIS'em (bardziej to FES, niż RIS), te piwo wyszło dokładnie tak jak chciałem, trochę żyta do tego RIS'a poszło, dlatego taki oleisty jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) Witam byłem dzisiaj w Piwnym depozycie zostawiłem: DS - Dry Stout Data warzenia 09.04.2016 BLG 15 IBU Niskie (Sorry za precyzję ale nie wiem ) RP+ - Robust Porter warzenie 08.05.2016 BLG 15 IBU 30 (Z dodatkiem łuski kakaowca) Zabrałem z depozytu: Risek Chytrusek "Vpatyk Brevery" Saison "Marek Walus" I mam propozycję, Niech każdy kto bierze coś z magazynu pisze w poście co zostało w magazynie. (Opierając się na wcześniejszych postach) Bo piwek tam jest troszkę a nie wiadomo co dokładnie jest A więc Aktualny stan: (Jeśli się coś nie zgadza proszę poprawić, jesli piwo jest wpisane dwa razy to znaczy ze są 2 Aktualny stan zrobiłem bazując na waszych postach więc może się coś nie zgadzać. RIS, 22 BLG, data rozlewu: 13.02.2016 RIS/FES(?), 19 BLG, data rozlewu: 18.12.2015 Dubbel, 15,5 BLG, data rozlewu: 14.10.2015 Rye Stout, 16 BLG, data rozlewu: 28.01.2016 Rye Stout, 16 BLG, data rozlewu: 28.01.2016 American Blond Ale American Blond Ale Black IPA Belgian Pale Ale American Blond Ale American Blond Ale Blond Ale Double Aipa Dry Stout (DS*)*Oznaczenie na kapslu Robust Porter z Kakaowcem (RP+*)*Oznaczenie na kapslu Edytowane 6 Lipca 2016 przez Forest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Dzisiaj degustowałem Saisona Marka Walusia. Piania: Dobra wysoka, oblepiająca szkło, durze pęcherzyki, dosyć szybko zanikające. Aromat: Jak dla mnie mało aromatów, w zapachu dominuje alkohol, słabo wyczuwalne cytrusy Smak: Fajne kwaskowe, alkoholowe, brak lub słabo wyczuwalne cytrusy/owoce. Podsumowanie piwo fajne, lekko słodkawe, lekko goryczkowe. Zbyt alkoholowe, nie wyczuwalne owoce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) Dzisiaj degustowałem Saisona Marka Walusia. Piania: Dobra wysoka, oblepiająca szkło, durze pęcherzyki, dosyć szybko zanikające. Aromat: Jak dla mnie mało aromatów, w zapachu dominuje alkohol, słabo wyczuwalne cytrusy Smak: Fajne kwaskowe, alkoholowe, brak lub słabo wyczuwalne cytrusy/owoce. Podsumowanie piwo fajne, lekko słodkawe, lekko goryczkowe. Zbyt alkoholowe, nie wyczuwalne owoce. Dzięki za recenzję! To mój pierwszy saison i faktycznie jest trochę alkoholowy. Dla mnie wadą jest też mała wytrawność i zbyt dużo gumy balonowej (chociaż się już dość mocno zredukowała). Podejrzewam że zrobiłem błąd w zadaniu drożdży, nie schłodziłem startera do temperatury brzeczki, a brzeczka miała coś około 17C, a te drożdże lubią trochę ciepełka, musiały się lekko zestresować. Teraz robię drugiego saisona, mam nadzieje że tym razem będzie lepiej. Co do owoców i cytrusów, było lepiej na początku, czas nie służy takim aromatom Edytowane 7 Lipca 2016 przez Marq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 RIS / FES 19 BLG Marek Waluś Zapach Suszona śliwka z lekką wędzonką, wiśnie, sos sojowy, czekolada Piana Drobnopęcherzykowa brązowo-beżowa szybko opada do obrączki i tak już zostaje. Barwa Ciemno brunatna nieprzejrzysta ale klarowna. Wysycenie Niskie ... jak dla mnie idealne. Smak No tu jest rewelacja. Śliwki, rodzynki, gorzka czekolada, wiśnie w likierze. Lekko czuć kawę ale bez kwaśnych posmaków. Piwo wchodzi jak złoto ... pite ponad pół roku po rozlewie idealnie ułożone. Każdy kto skosztował trochę chciał więcej. Smakuje lepiej niż niejeden RIS z kraftowych browarów. Gratuluję i chętnie przygarnę jeszcze buteleczkę :-) Aż wstyd się przyznać, że wymieniłem je w depozycie za American wheata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Gratuluję i chętnie przygarnę jeszcze buteleczkę :-) Dzięki za recenzję. Cieszę się że smakowało Te piwo można nazwać prototypem, bo lekko zmodyfikowałem recepturę i uwarzyłem kolejnego RIS'a, tym razem 22 BLG, wyszedł trochę lepszy, vpatyk już go recenzował, piliśmy go razem na kursie sensorycznym. Chyba mam jeszcze kilka butelek, więc jak będę w środku, to zostawię buteleczkę dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) Pozostawiłem cztery piwa, 2x rye pale ale chmielone fuggelsem, pisagrodziskie (polish smoked ale) i saisona z kwiatem czarnego bzu. PobrałemPan Maticek - Black ipaBeu - stout owsiano-czekoladowyVpatyk - sunny blond alePan Maticek - American Blond AleNa szybko pierwsza recenzja, może niepełna, nie miałem warunków do solidnej degustacji- stout owsiano-czekoladowy od Beu.Piana - szybko opada, średnio i drobno pęcherzykowaBarwa - ciemnobrązowa, nawet klarowneZapach - ...czy to na pewno stout? Wybijający się na pierwszy plan zapach chmielu. I to na tyle ze zdecydowanie, że sprawdziłem na etykiecie po raz drugi, czy to aby nie black ipa.Smak - no i tu się dzieje:) palone słody wyczuwalne, ale zdominowane przez lukrecję (ile jej dodałeś?), lekko alkoholowe.W zasadzie całkiem pijalne, tylko ni cholery mi to na stouta owsiano-czekoladowy czekoladowego nie wygląda:).Ile piwo ma ekstraktu i abv? No i kiedy było warzone?Bardzo przyjemna etykieta. edit: dobra, pora na drugą degustację; Tym razem, mając chwilę wolnego podczas warzenia weizena postanowiłem skosztować Sunny Blond Ale od Vpatyka. Według etykiety piwo ma 12,9blg, 5,9% alkoholu, 58 IBU. Uwarzone jest na słodzie pilzneńskim, chmiele to Magnum, Hallertauer Mittelfruch i Lubelski. Drożdże - Gozdawa Pure Ale Yeast Piwo zabutelkowane zostało ósmego czerwca bieżącego roku. Pierwsza myśl - jak to ma 60 ibu, to leżym i kwiczym . Pierwsze co rzuca się w oczy to gruba warstwa drożdży na dnie butelki. Zapach z butelki to mieszanka chmielu lubelskiego i drożdży. Po przelaniu do szkła ukazuje się nam piękna, drobnopęcherzykowa piana , dosyć szybko zmieniająca się w 'koronkę' oblepiającą szkło. Barwa: słomkowa, nieprzeźroczysta. Aromat: aromat drożdżowy dużo lżejszy (nawet powiedziałbym że prawie zanika), na pierwszym miejscu chmiele, w tle majaczy charakterystyczny zapach pilzneńskiego. Smak: pierwszy łyk w oczekiwaniu na 60 IBU i...na szczęście 58 IBU na etykiecie jest mocno przesadzone. Goryczka niska, wyraźna, ale niezalegająca. Bardzo szybko ujawniają się chmiele ''na smak''. Pomimo wysokiego odfermentowania (chociaż nie chce mi się wierzyć, że piwo odfermentowało do 1,4 BLG) piwo jest gładkie, lekkie i pijalne. Brak wyraźnych wad, piwo bardzo szybko zniknęło ze szkła. W zasadzie to przyczepić się można tylko do drożdży. Piwo widziało "cichą" fermentację? ostatni raz tyle drożdży w butelce widziałem w którejś apie ze Spirifera ;P Podsumowując: piwowar bardzo ładnie wyeksponował smaki i aromaty Hallertauera i Lubelskiego, piwko bardzo pijalne, lekkie i miłe w odbiorze. Z pewnością pasuje do słonecznego, ciepłego, letniego popołudnia. Gratuluję udanej warki Tak na marginesie - następne spotkanie piwowarskie w Środku dopiero początkiem września. Edytowane 17 Lipca 2016 przez plonk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Na szybko pierwsza recenzja, może niepełna, nie miałem warunków do solidnej degustacji- stout owsiano-czekoladowy od Beu. Piana - szybko opada, średnio i drobno pęcherzykowa Barwa - ciemnobrązowa, nawet klarowne Zapach - ...czy to na pewno stout? Wybijający się na pierwszy plan zapach chmielu. I to na tyle ze zdecydowanie, że sprawdziłem na etykiecie po raz drugi, czy to aby nie black ipa. Smak - no i tu się dzieje:) palone słody wyczuwalne, ale zdominowane przez lukrecję (ile jej dodałeś?), lekko alkoholowe. W zasadzie całkiem pijalne, tylko ni cholery mi to na stouta owsiano-czekoladowy czekoladowego nie wygląda:). Ile piwo ma ekstraktu i abv? No i kiedy było warzone? Bardzo przyjemna etykieta Dzięki za recenzję. Piwko uwarzone 29.03.2016, rozlane 24.04.2016. Ekstrakt 14 blg, zeszło do 5blg. Z lukrecja delikatnie przesadziłem, dałem jej tak 5 gram za dużo (22.5g zamiast ~17g). Edytowane 18 Lipca 2016 przez beu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się