mmb Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Witam,Przygotowuję się do warzenia drugiej warki piwa domowego. Pierwsza w postawi IPA wyszła bardzo udanie. Pora iść dalej.Drugą warkę planuje uwarzyć z pomocą ekstraktów (wiele powodów za tym przemawia).Mam w planie zrobić Stout lub po prostu ciemne piwo, nie mam określonego stylu. Poniżej przedstawie plan. Warka 20l. Będę wdzięczny za przegląd Ekstrakty słodowe:- 1,7kg Ciemny- 1,7kg Pale Aleceluje w 12BlgDodatki (na kolor oraz smak):- jęczmień palony 300g- karmelowy ciemny 300g- czekoladowy 300g- płatki owsiane ekspresoweChmielenie:- 30g Lubelski- 50g FugglesDrożdże:- S-04Parzenie 30min ok 65-70st:- 300g karmelowego ciemnego- 300g płatków owsianych ekspresowychParzenie 15 min ok 65-70st- 300g g palony jęczmieńChmielenie:- 60min 30g Lubelski- 15min 20g Fuggles- 5min 30g FugglesFermentacja:- burzliwa: 7-14 dni (temperatura otoczenia 18st)- cicha: 7 dni (temperatura otoczenia 18st)Refermentacja:- 4-5g na litr piwa- leżakowanie minimum 14 dniBędę wdzięczny za komentarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Nie wiem, co zrobisz z czekoladowym, ale zakładam, że będziesz go tez parzył z innymi słodami. Skoro to ma być stout jęczmień możesz też dodać do parzenia. Spokojnie możesz chmielić jedną dawką chmielu, na goryczkę. Aromaty chmielowe nie są w stoucie wskazane, więc zrezygnuj z chmielu na 5 minut, zwłaszcza w takiej ilości. Nie zakładaj czasu fermentowania, drożdże zdecydują o tym za Ciebie. Leżakowanie przez 14 dni po zabutelkowaniu to do nagazowania, później na co najmniej miesiąc do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Te płatki mi tam nie pasują. W czasie parzenia do roztworu przejdzie sporo skrobi, a nie będzie enzymów, które mogłyby ją rozłożyć. Więc albo do parzenia użyj trochę słodu pilzneńskiego (powiedzmy 0,5kg) albo zrezygnuj z płatków. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmb Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Hej Mój błąd, czekoladowy też do parzenia pójdzie. Chmiel zmodyfikuje. Czy O.5kg pilzneńskiego na 30min starczy aby zredukować skrobię? No i czy to wpłynie na Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Czy O.5kg pilzneńskiego na 30min starczy aby zredukować skrobię? No i czy to wpłynie na Blg? Przetrzymaj przynajmniej 40 minut i powinno być OK Oczywiście pilzneński, płatki i słód karmelowy podniosą Ci ekstrakt. 20l brzeczki 12Blg uzyskasz z samych ekstraktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się