Skocz do zawartości

Koźlak Sądecki 17°Blg


Tadzik

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na 20l.

 

Zasyp:

Monachijski 3,5 kg

Pilzeński 2 kg

CaraMunich III 0,25 kg

CaraRed 0,25 kg

CaraAroma 0,15 kg

 

Zacieranie:

45°C zasyp

52°C 15min

62°C 25min

Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 20min zawracamy

72°C 25min

75°C filtracja

 

Chmielenie 75-90min:

Marynka 28g 60min

Lubelski 15g 15min

Mech 5g 15min

 

Drożdże:

Wyeast 2206 Bavarian Lager

 

Chyba jedno z bardziej udanych moich piw. Koźlak wychodzi bardzo aromatyczny :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...

petarda, co za barwa i ta piana! to będzie następne jakie uwalę!!!!

 

długo leżakuje?

w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy?

Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości.

leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

długo leżakuje?

w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy?

Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości.

leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg

W tej chwili nie mam już ani jednego żeby stwierdzić jak się zmienił po dłuższym czasie. Ja raczej zawsze daję poleżeć piwu ze 3 mies. a optimum smaku jest ok 6stego później takie słodowe piwo zazwyczaj staje się bardziej wytrawne. A stosowałeś dekokcję? Koźlaka dobrze wg mnie dłużej zacierać, można ew zrobić dwuwarówke.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A stosowałeś dekokcję? Koźlaka dobrze wg mnie dłużej zacierać, można ew zrobić dwuwarówke.

 

 

Nie infuzja, ale czy to jest przyczyna?

Uwarzyłem jedno piwo na monachu i płatkach owsianych i smak z koźlaka przypomina mi to piwo. Dlatego pytałem o ilość monach i smaki jakie daje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie infuzja, ale czy to jest przyczyna?

Uwarzyłem jedno piwo na monachu i płatkach owsianych i smak z koźlaka przypomina mi to piwo. Dlatego pytałem o ilość monach i smaki jakie daje.

Niektórzy uważają, że dekokcja to już przeżytek lecz ja wolę zrobić choć jednowarówkę. Przynajmniej przy takim piwie jak koźlak. Piwo wychodzi słodowe lecz nie jest mdłe czy ulepkowate. Nie można przesadzić z dodatkiem karmelowych.

Cytuję za Wiki

Ważną role w uzyskaniu właściwego smaku pełnią: zacieranie dekokcyjne i długotrwałe gotowanie, gdyż podnoszą smaki karmelowe i melonoidynowe słodu.
Edytowane przez Pietruś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

długo leżakuje?

w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy?

Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości.

leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg

 

Nie jest wodnisty w smaku?

Mi z 21 Blg zszedł do 7.

Skład na 80 ltr:

pilznieński - 15 kg

monach - 11 kg

cara 50 - 1 kg

czekoladowy castle - 0,5 kg (lubię jak jest ciemny)

klasyczne zacieranie infuzyjne z 2 przerwami.

Drożdże - bavarian lager

 

Za bardzo słodowy to on nie jest, ale sypałem do gara to co miałem i brak było czasu na zabawy z zacieraniem.

Edytowane przez radekam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stwierdziłem u siebie że piwa mocno odfermentowane są takie wodniste - jakby wyprane ze smaku.

Odfermentowanie z 18 do 4 Blg wydaje się być sporym. Mi tak odfermentowują piwa o ekstrakcie 12 - 13 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 8 lat później...
W dniu 6.10.2010 o 07:39, Tadzik napisał:

Przepis na 20l.

 

Zasyp:

Monachijski 3,5 kg

Pilzeński 2 kg

CaraMunich III 0,25 kg

CaraRed 0,25 kg

CaraAroma 0,15 kg

 

Zacieranie:

45°C zasyp

52°C 15min

62°C 25min

Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 20min zawracamy

72°C 25min

75°C filtracja

 

Chmielenie 75-90min:

Marynka 28g 60min

Lubelski 15g 15min

Mech 5g 15min

 

Drożdże:

Wyeast 2206 Bavarian Lager

 

Chyba jedno z bardziej udanych moich piw. Koźlak wychodzi bardzo aromatyczny :)

Na ile litrów ta Cudowna receptura? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.