Tadzik Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Przepis na 20l. Zasyp: Monachijski 3,5 kg Pilzeński 2 kg CaraMunich III 0,25 kg CaraRed 0,25 kg CaraAroma 0,15 kg Zacieranie: 45°C zasyp 52°C 15min 62°C 25min Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 20min zawracamy 72°C 25min 75°C filtracja Chmielenie 75-90min: Marynka 28g 60min Lubelski 15g 15min Mech 5g 15min Drożdże: Wyeast 2206 Bavarian Lager Chyba jedno z bardziej udanych moich piw. Koźlak wychodzi bardzo aromatyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 W tym roku długość zacierania została skrócona przy czym piwo straciło na treściwości. Jednak lepiej go zacierać >90min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Będę miał tę recepturę na oku w przyszłym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Tegoroczny... WILCZURK9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WILCZURK9 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Tegoroczny... petarda, co za barwa i ta piana! to będzie następne jakie uwalę!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 petarda, co za barwa i ta piana! to będzie następne jakie uwalę!!!! długo leżakuje? w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy? Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości. leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artom Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zrobiłem wedługe przepisu w ostatnią sobote- zobaczymy jak wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 długo leżakuje? w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy? Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości. leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg W tej chwili nie mam już ani jednego żeby stwierdzić jak się zmienił po dłuższym czasie. Ja raczej zawsze daję poleżeć piwu ze 3 mies. a optimum smaku jest ok 6stego później takie słodowe piwo zazwyczaj staje się bardziej wytrawne. A stosowałeś dekokcję? Koźlaka dobrze wg mnie dłużej zacierać, można ew zrobić dwuwarówke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 A stosowałeś dekokcję? Koźlaka dobrze wg mnie dłużej zacierać, można ew zrobić dwuwarówke. Nie infuzja, ale czy to jest przyczyna? Uwarzyłem jedno piwo na monachu i płatkach owsianych i smak z koźlaka przypomina mi to piwo. Dlatego pytałem o ilość monach i smaki jakie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Nie infuzja, ale czy to jest przyczyna? Uwarzyłem jedno piwo na monachu i płatkach owsianych i smak z koźlaka przypomina mi to piwo. Dlatego pytałem o ilość monach i smaki jakie daje. Niektórzy uważają, że dekokcja to już przeżytek lecz ja wolę zrobić choć jednowarówkę. Przynajmniej przy takim piwie jak koźlak. Piwo wychodzi słodowe lecz nie jest mdłe czy ulepkowate. Nie można przesadzić z dodatkiem karmelowych. Cytuję za Wiki Ważną role w uzyskaniu właściwego smaku pełnią: zacieranie dekokcyjne i długotrwałe gotowanie, gdyż podnoszą smaki karmelowe i melonoidynowe słodu. Edytowane 21 Stycznia 2012 przez Pietruś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) długo leżakuje? w przepisie podałeś monacha około 50 % - czy wyraźnie czuć smak słodowy? Pytam o to bo ja wrzuciłem około 75 % monacha, ale za mało słodowości. leżakuję 3 tygodnie, zszedł z 18 do 4 blg Nie jest wodnisty w smaku? Mi z 21 Blg zszedł do 7. Skład na 80 ltr: pilznieński - 15 kg monach - 11 kg cara 50 - 1 kg czekoladowy castle - 0,5 kg (lubię jak jest ciemny) klasyczne zacieranie infuzyjne z 2 przerwami. Drożdże - bavarian lager Za bardzo słodowy to on nie jest, ale sypałem do gara to co miałem i brak było czasu na zabawy z zacieraniem. Edytowane 10 Marca 2012 przez radekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Gęstość końcowa - 4blg mogła wpłynąć na smak? Mógłby być troszkę gęstszy - co zrobić? Z upływem czasu jest jeszcze bardziej wytrawny. Smaków słodowy bardzo mało. W tej chwili leżakuje 2,5 miesiąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Stwierdziłem u siebie że piwa mocno odfermentowane są takie wodniste - jakby wyprane ze smaku. Odfermentowanie z 18 do 4 Blg wydaje się być sporym. Mi tak odfermentowują piwa o ekstrakcie 12 - 13 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Miałem już piwo które z 22°blg zeszło do 2°blg. Wszystkie piwa schodziły mi do 4°blg (6°blg przy porterze) lub niżej i nie było to jakimś wyznacznikiem wodnistości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Poczynię tego Bocka na weekendzie, receptura idealna na moje resztki w magazynie Jak myślisz, ile można dodać Carapilsa aby nie zakłócić słodowości z monacha? Planuje 1000g na 25l brzeczki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2012 Ja karmelowe stosuję tylko jako dodatek nie przekraczając 10% w zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tovdi Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 W dniu 6.10.2010 o 07:39, Tadzik napisał: Przepis na 20l. Zasyp: Monachijski 3,5 kg Pilzeński 2 kg CaraMunich III 0,25 kg CaraRed 0,25 kg CaraAroma 0,15 kg Zacieranie: 45°C zasyp 52°C 15min 62°C 25min Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 20min zawracamy 72°C 25min 75°C filtracja Chmielenie 75-90min: Marynka 28g 60min Lubelski 15g 15min Mech 5g 15min Drożdże: Wyeast 2206 Bavarian Lager Chyba jedno z bardziej udanych moich piw. Koźlak wychodzi bardzo aromatyczny Na ile litrów ta Cudowna receptura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 6 minut temu, Tovdi napisał: Na ile litrów ta Cudowna receptura? 6 minut temu, Tovdi napisał: Przepis na 20l. Tadzik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się