korko_czong Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 #61 Diabolo (Belgian Golden Strong Ale) 27.05.2012r. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 5,0 kg Zacieranie woda 55°C 66-68°C - 70' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 28l . Gotowanie 90' 15' - 38g Styrian G. 4,1% +9g Lubelski 3,3% 65' - 25g Lubelski 3,3% 85' - 500g cukru białego, inwertowanego 90' - 15g Cenntenial 9,6% a-a 90' - >> chłodzenie Wyszło ogólnie 23,5l 15,5°Blg, goryczka 24 IBU, barwa 9 EBC. Trochę słaba wydajność, z liczyłem gdzieś na 16,5°Blg. Na szczęście to styl belgijski, wiec ekstrakt można podbić sobie jeszcze cukrem. Zadane gęstwą #3787 THG II pokolenie, na oko połowa gęstwy z poprzedniej warki #60. Fermentacja na razie w temp. pokojowej, jak ruszy to postaram się przenieść na poddasze gdzie jest cieplej o kilka °C. #60 Przelane na cichą, 3.5°Blg. Za tydzień pewnie w ramach eksperymentu jakiś belgijski dubbel lub tripel. Będzie to chyba ostatnia warka w sezonie. Teraz zostało tylko spijać całe dobro, które się przez ten czas uwarzyło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 #62 Belgijskie podwójne 3.06.2012r. Kolejne piwo belgijskie, styl raczej niekreślony, jeżeli już miałbym klasyfikować to od biedy można podciągnąć pod dubbla. W warzeniu brał udział początkujący piwowar kol. tusiaczek, któremu starałem się przekazać podstawy i pokazać od kuchni wszystkie procesy zw. z zacieraniem Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 5,0 kg Monachijski 0,5 kg Biscuit 0,3 kg Karmelowy (Gdańsk) 0,1kg Special B 0,08 kg Cukier 0,65 kg (do dodania później) Zacieranie woda 55°C 65-67°C - 60' 72°C - 10' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 29l filtratu. Gotowanie 90' 10' - 30g Palisade 9,0% a-a 90' - >> chłodzenie Wyszło 22,5l 15,5°Blg, goryczka 26 IBU, barwa 23 EBC. Zadane gęstwą #3787 THG II pokolenie, na oko połowa gęstwy z poprzedniej warki #60. Jak fermentacja ruszy, dodam wspomniane 0,65kg cukru - Blg docelowe będzie wynosiło ok 18,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 #62 Trochę się wybrzuszyło THG to jednak jest MOC! Dzisiaj dodałem pozostałą część cukru tj. 0,65kg, rozpuszczonego w 1,5l brzeczki odzyskanej z chmielin. Cukier wcześniej skarmelizowałem z niewielką ilością wody. Założyłem też pierwszy raz wąż fermentacyjny (blow-off tube) - ciekawe jak się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 #63 Ciemniak belgijski 10.06.2012r. Na zakończenie sezonu ciemny belgijski mocarz. Zamykam browar, następne warzenie dopiero w październiku/listopadzie. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 5,0 kg Biscuit 0,4 kg Karmelowy (Gdańsk) 0,2kg Carafa II specj. 0,08 kg Cukier 0,5 kg Zacieranie woda 69°C 65-67°C - 60' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 24l filtratu. Gotowanie 90' 10' - 20g Palisade 9,0% a-a + 15g Cenntenial 9,6% a-a 90' - >> chłodzenie Wyszło ciut poniżej 20l 20,5°Blg, goryczka 32 IBU, barwa 42 EBC. Zadane gęstwą #3787 THG III pokolenie, na oko połowa gęstwy z poprzedniej warki #61. Fermentacja w temperaturze pokojowej (20-22°C). #61 przelane na cichą, 3°Blg (7,5% alk.), czuć banany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Zakupy na przyszły sezon zrobione, drożdże są, zapas słodu jest, chmielu zapas jest, w przyszły weekend w Kotłowni będzie się działo! :beer: Postaram się też zrobić małe podsumowanie co dotychczas udało mi się uwarzyć i z jakim skutkiem (było tego z 500 litrów). Na razie zbieram siły po urlopie przebijam się przez 14 nieczytanych stron na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Pierwsza wareczka na początek sezonu, coś na rozruszanie drożdży, mam nadzieję do szybkiego spicia. Potem w planach 2x AIPA i dalej już lagery. W warzeniu uczestniczył i pomagał forumowy kolega Krzyko. Cieszę się, że mogłem podzielić się swoją wiedzą, pokazać cały proces zacierania i zachęcić do piwowarstwa. Wszystko poszło jak z płatka, nic się nie przypaliło, filtrat nie zatkał etc #64 Challenger (bezstylowiec/brown ale?) 7.10.2012r. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 3,7 kg Karmelowy (Gdańsk) 0,3kg Carafa II specj. 0,02 kg (pół garści) Zacieranie (raczej na wytrawnie) woda ok 65°C 67-65°C - 60' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 24l filtratu. Gotowanie 70' 10' - 22g Challenger 7,2% 60' - 20g Challenger 7,2% 85' - 20g Challenger 7,2% 90' - >> chłodzenie Po dodaniu 1,5l mineralki ostatecznie wyszło 20,5l ciut poniżej 12,Blg, goryczka 32 IBU, barwa 22 EBC. Zadane świeżą uwodnioną paczką US-05. Fermentacja w temperaturze pokojowej (20°C). Fermentacja rozpoczęła się już po paru godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 #65 Złota Jesień (AIPA) 21.10.2012r. Oj bardzo zasmakował mi ten styl ostatnio, a z letnich zapasów już nic nie zostało. Następna warka pewnie powtórka Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 4,3 kg Monachijski I (W-m) 1,2 kg Caraamber 0,3kg Karmelowy (Gdańsk) 0,25kg Carafa II specj. 0,02 kg (pół garści) Zacieranie (rna wytrawnie) woda ok 65°C 66°C - 60' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 29l filtratu 13°Blg. Gotowanie 70' (wolna amerykanka) 0' - start 10' - 15g Simcoe 13,5% 10' - 20g Chinook 12% 40' - 20g Cascade 8,6% 40' - 20g Chinook 12% 60' - 10g Simcoe 13,5% 65' - 20g Chinook 12,0% 70' - 25g Cascade 8,6% >> Chłodzenie Wyszło c 20,5l 17°Blg, goryczka 75 IBU, barwa 30 EBC. Zadane gęstwą US-05 II pokolenie, na oko 1/3..1/4 gęstwy z warki #64. Fermentacja w temperaturze pokojowej (20°C). Oprócz tego warka #64 przelana na cichą po 2 tygodniach fermentacji. Nie mierzyłem blg, ale skoro US-05 opadły na dno to znaczy, że fermentacja się skończyła Dodatkowo dałem na zimno 40g Challengera, czyli razem do uwarzenia tej warko poszło równo 100g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 #65 First Snow (AIPA) 28.10.2012r. Powtórka poprzedniej warki, praktycznie to samo, trochę inne chmielenie. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 3,8 kg Monachijski I (W-m) 1,2 kg Caraapils (W-m) 0,3kg Karmelowy (Gdańsk) 0,3kg Zacieranie (na wytrawnie) woda ok 60°C +20g gipsu piwowarskiego 66-65°C - 60' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 29l filtratu 13.5°Blg. Gotowanie 70' 0' - 35g Chinook 12,0% 40' - 5g Cenntenial 9,6% 50' - 20g Cascade 8,6% 60' - 15g Cenntenial 9,6% 65' - 20g Cascade 8,6% 70' - 20g Cenntenial 9,6% >> Chłodzenie Wyszło 24l 16.5°Blg, goryczka 55 IBU, barwa 22 EBC. Wydajność dużo wyższa niż zakładano (celowałem w 15.5°Blg). Zadane gęstwą US-05 II pokolenie, 90 ml gęstwy z warki #64 (wyliczone wg mrmalty). Fermentacja w temperaturze pokojowej (18°C). W planach również chmielenie na zimno. Następne na warsztat pójdzie pewnie polskie ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 #67 Polskie Ale 4.11.2012r. Zainspirowany tematem http://www.piwo.org/topic/7881-stworzmy-piwo-polskie/ postanowiłem stworzyć własną interpretację polskiego piwa. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 3,9 kg Płatki owsiane błysk. 0,4kg Płatki jęczmienne błysk. 0,4kg Zacieranie woda ok 60°C 63°C - 20' 72°C - 50' 78°C - 20' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 31l filtratu 10.5°Blg. Gotowanie 70' 0' - start 10' - 20g Marynka 7% 45' - 20g Marynka 7% 65' - 20g Lubelski 3,3% 70' >> chłodzenie Wyszło 25l 13°Blg, goryczka 26 IBU, barwa 8 EBC. Chyba rozcieńczę do 12°Blg. Zadane gęstwą US-05 III pokolenie, 80 ml gęstwy z warki #65. Fermentacja w temperaturze pokojowej (18°C). #65 przelana na cichą po 12 dniach f.b. W piwnicy już coraz zimniej, ale na lagery jeszcze niestety za wcześnie (12°C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Temperatury cały czas za wysokie na rozpoczęcie właściwej części sezonu (lagery), więc zrobiłem jeszcze jedno piwo górnej fermentacji. W podjęciu decyzji pomógł wątek Zgody: http://www.piwo.org/...800#entry171747 Gryczane robiłem dokładnie dwa lata temu, pamiętam że wyszło w miarę dobre, tylko strasznie mętne. #68 Gryczan (Gryczane Ale) 11.11.2012r. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 2,9 kg Monachijski (W-m) 0,85 kg Karmelowy 160 (Gdańsk) 0,2 kG Kasza gryczana prażona 1,0kg Carafa II Specj. - pół garści Zacieranie Kleikowanie ześrutowanej kaszy gryczanej + 100g słodu woda ok 60°C 65°C - 20' 72°C - 20' 100°C - 10 '>> dodanie do zacieru głównego 55°C - 15' (całość) 64°C - 30' 73-70°C - 40' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 30l 11°Blg Gotowanie 70' 0' - start 0' - 30g Marynka 7% 55' - 20g Lubelski 3,3% 70' >> chłodzenie Wyszło 24l 13°Blg, goryczka 21 IBU, barwa 27 EBC. Zadane gęstwą US-05 IV pokolenie, 100 ml gęstwy z warki #67. Fermentacja w temperaturze pokojowej (18°C). Oprócz tego: #67 Przelane na cichą (3.5°Blg, 8 dni fb) #66 Przelane na cichą (4.5°Blg, 16dni fb) #65 Zabutelkowane, 2,3v/v (12fb+8fc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 No, w końcu można zacząć prawdziwe warzenie, czyli zaczynamy sezon na lagery! Na początek oczywiście coś lekkiego na rozruszanie drożdży. #69 Pils 18.11.2012r. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 3,6 kg Zacieranie woda ok 60°C 63°C - 30' 72°C - 30' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 27l 10°Blg Gotowanie 70' 0' - start 0' - 26g Marynka 7,0% 55' - 15g Lubelski 3,3% 70' >> chłodzenie Wyszło 21l 12,5°Blg, goryczka 22 IBU, barwa 5 EBC. Wydajność wyszła za duża (ponad 78%), wiec rozcieńczyłem wodą do 11,5%Blg żeby drożdże miały lżej. Zadane nową paczką drożdży W34-70. Fermentacja w temperaturze 8,5°C. Poza podczas tym przełom był gigantyczny, używam słodu z Gdańska już od roku a jeszcze takich wielkich farfocli i kłaczków nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 #70 Pils 2 2.12.2012r. Kolejny pils, czyli próba odbudowania zapasów w piwniczce Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 3,7 kg Carapils 0,3kg Zacieranie woda ok 60°C 63°C - 25' 72°C - 40' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 27l 10°Blg Gotowanie 70' 0' - start 10' - 25g Iunga 11% 55' - 15g Iunga 11% (z braku laku) 70' >> chłodzenie Wyszło 21,5l 12,5°Blg, goryczka 32 IBU, barwa 5 EBC. Zadane gęstwą W34-70, około połowa gęstwy z poprzedniej warki #69. Fermentacja w temperaturze 6,5°C - trochę nisko, ale taką dysponuję. Poza tym wyposażyłem swoją zimową fermentownię w zdalny elektroniczny pomiar temperatury. Rozciągnąłem po piwnicy 20m kabla, potem po ścianie budynku na zewnątrz i podłączyłem do kompa. Czujniki to popularne DS18B20, odczyt temperatury w Lampomittari. Naprawdę genialna sprawa, można bez schodzenia na dół śledzić jak się kształtuje temperatura w pomieszczeniu fermentacji, jakie są wahania dobowe itp:) Polecam! #69 Pils przelany na cichą (2 tyg f.b.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 #71 Marcowe 9.12.2012r. Lagerów ciąg dalszy: Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 3,3 kg Monachijski II (W-m) 1,2 kg Caramunich III 0,3kg Zacieranie woda ok 53°C 53°C - 10°C 63°C - 35°C 72°C - 30' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 30l 11°Blg Gotowanie 70' 0' - start 10' - 20g Iunga 11% 55' - 20g Tettnanger 3,3% 70' >> chłodzenie Wyszło 25l 14°Blg, goryczka 22 IBU, barwa 20 EBC. Wydajność trochę za duża, celowałem w 13,5°Blg. Zadane 1,5l starterem z gęstwy W34-70, II pokolenie (gęstwy było strasznie mało). Fermentacja w temperaturze 9°C. Zabutelkowałem też #68 czyli Gryczane. Zeszło do 3,0°Blg, nagazowanie 2,3v/v. Pominąłem tutaj fermentację cichą przedłużając burzliwą do 4 tygodni. I co? I wszystko jest w porządku, drożdże opadły na dno i utworzyły zbitą masę, przez co prawie w ogóle nie zaciągały się przez wężyk. Piwo wcale nie jest dużo bardziej mętne niż gdybym stosował cichą. Zaczynam się zastanawiać nad rezygnacją z cichej. Raz, że mniejsze ryzyko infekcji, mniej roboty, to efekty takie same. Cichą nadal jednak zamierzam stosować do przelewania dolniaków do lagerowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 (edytowane) Wczorajsze dzieło: #72 Pils III (Dojcze Pils) 23.12.2012r. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 4,0 kg Monachijski II (W-m) 0,4 kg Zacieranie dekokcyjne woda ok 53°C 55°C - 5°C 63°C - 25°C >>>72°C - 15' (1/3 zacieru) >>>100°C - 10' (1/3 zacieru) 72°C - 30' (całość) 78°C - 10' >> wysładzanie wodą z RO i filtracja do uzyskania ok 30l 10°Blg Gotowanie 70' 0' - start 10' - 25g Iunga 11% 40' - 20g Tettnanger 3,3% 60' - 20g Tettnanger 3,3% 70' >> chłodzenie Wyszło 25l 12,5°Blg, goryczka 32 IBU, barwa 7 EBC. Zadane połową gęstwy W34-70 z warki #70. Fermentacja w temperaturze 7°C. Kupiłem sobie na święta zabawkę - filtr do odwróconej osmozy (RO). Będę stosował wodę z filtra 50/50 z kranówą do przyszłych jasnych pilsów. Jest to najprostszy system akwarystyczny RO3 składający się z filtra wstępnego, filtra z węglem i membraną RO 75 GPD (galonów/dobę). Do celów piwowarskich wystarczy, choć 20l wody do wysładzania zbierałem ok 5 godzin. Poza tym straty są trochę duże - 75% wody idzie w kanał. Mierzyłem twardość ogólną kranówy i wyszło mi 18*N (ok. 320mg CaCO3/dm3), dokładnie tyle ile podają wodociągi. Woda po RO ma twardość 1-2*N. Edytowane 26 Grudnia 2012 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 #73 Schwarzbier 26.12.2012r. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 2,4 kg Monachijski II (W-m) 1,2 kg Karmelowy 160 (Gdańsk) 0,2kg Carafa II Specj. 0,2kg Płatki jęczmienne błysk 0,4kg Zacieranie woda ok 53°C 55°C - 5' 63°C - 40' 72°C - 30' (całość) 78°C - 10' >> wysładzanie filtracja do uzyskania ok 31l 10,5°Blg Gotowanie 70' 0' - start 0' - 20g Iunga 11% 0' - 10g Tettnanger 4,7% 70' >> chłodzenie Wyszło 28l 11,5°Blg, goryczka 23 IBU, barwa 45 EBC. Coś słabo odparowało, miało być 25l 12.5°Blg Zadane połową gęstwy W34-70 z warki 70 (III pokolenie, ok 400ml). Fermentacja w temperaturze 5,5°C. Tu mam zagwostkę, bo mam do dyspozycji 2 pomieszczenia w których jest albo 5,5°C albo 11°C. I tak źle, i tak niedobrze... Cholerna odwilż, jeszcze parę dni temu było 0°C/7°C, czyli idealnie na leżakowanie i fermentację burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Długo mnie nie było na piwo.org, czas uzupełnić zaległe zapiski. #74 IPL - India Pale Lager 6.01.2013, z racji tego że zostało trochę amerykańskiego chmielu, a drożdże mam tylko lagerowe. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 4,2 kg Karmelowy 160 (Gdańsk) 0,3kg Zacieranie woda ok 55°C 66°C - 60' 72°C - 20' 78°C - 10' >> wysładzanie filtracja do uzyskania ok 27l 12°Blg Gotowanie 70' 0' - start 10' - 10g Simcoe 13,5% 40' - 17g Simcoe 13,5% 60' - 17g Simcoe 13,5% 70' - 17g Simcoe 13,5% 70' >> chłodzenie Wyszło 23l 14°Blg, goryczka 40 IBU, barwa 18 EBC. Zadane gęstwą W34-70 IV pokolenie po #72. Fermentacja w temp. 10-11-7°C - mam trochę niestabilną temperaturę w piwnicy, raz cieplej raz zimniej. W ten sposób na jednej paczce W34-70 uwarzyłem 6 warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) #75 UroPils - Pils 13.01.2013. Urodzinowy pils na świeżych drożdżach. Zasyp Pilzneński (Gdańsk) 2,6 kg Monachijski 1kg Zacieranie woda ok 55°C (50% RO) 63°C - 25' 72°C - 35' 78°C - 10' >> wysładzanie filtracja do uzyskania ok 27,5l 9°Blg Gotowanie 70' 0' - start 10' - 25g Hallertauer Tradition 7,0% 40' - 18g Hallertauer Tradition 7,0% 60' - 18g Tettnanger 4,7% 70' >> chłodzenie Wyszło 22,5l 11°Blg, goryczka 30 IBU, barwa 10 EBC. Zadane świeżym starterem Activator #2308 Munich Lager. Fermentacja burzliwa w 7°C. Temperatura w leżakowni: +2°C. Skończył się słód Edytowane 13 Stycznia 2013 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Dwuznaczna nazwa. To jeszcze raz na zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) 48h od zadania Activatora fermentorze nadal cisza. Pomimo startera 1l. Temperatura otoczenia nie aż taka wysoka, bo 9°C, może dlatego. Dodam jeszcze, że saszetka po 48h od przebicia lekko napuchła, ale nie jak balonik. Jak do rana nie ruszy to przelewam na cichą #73 i jadę 7-mą warkę na W34-70... Podnieść temperatury nie za bardzo mam jak. Edit: Temperatura w piwnicy (tam gdzie fermentacja): 9,5°C. Lagerowanie: 1°C. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Temperatura nie jest jakoś strasznie niska jak dla tych drożdży. Moje piwa na tych drożdżach standardowo fermentują w temp. otoczenia ok 7-7,5oC. Fermentacja trwa co prawda nieco dłużej, ale objawów takich jak u Ciebie nie zaobserwowałem. Myślę że max dobę możesz im jeszcze dać, jeśli nie ruszą to wtedy chyba czas zacząć się ratować innymi drożdżami. Dodam tylko, że własnie sprawdzałem i u mnie obecnie na fermentacji cichej w temp. otoczenia 3,5oC nadal powoli "dogryzają" pozostałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Co to za program do pomiaru temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) to do czujników ds18*20 darmowy soft lampomittaritak sadzę. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 A co to za wyświetlacz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 to taki soft, tak pokazuje temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Co to za program do pomiaru temp? Tak jak josefik pisze to darmowy Lampomittari, zamiesciłem screen z programu. Czujniki ds19b20 + adapter DS9097E + przejściówka RS232-USB podłączona do kompa. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się