olo333 Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Warka 25 - marcowe Warka wczoraj trafiła do butelek z dodatkiem 100 g cukru i odrobiną uwodnionych drożdży S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Warka 29 - Mild Warka, zacierana wczoraj w nocy, bazująca na tej recepturze: http://www.piwo.org/topic/3398-mild-luna/ Skład: Pale ale - 2,8 kg Caramunisch - 0,25 Czekoladowy - 0,2 Zacieranie: lodówka turystyczna - od 71°C do 68°C Chmielenie: 5 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min 18 g EKG 5,5 % AA (granulat) - 60 min Pół łyżeczki mchu irlandzkiego - 15 min Wynik końcowy - 9°Blg, ale jeszcze nie znana obiętość, bo to nowy fermrntator i nie zmierzyłem. Podejrzewam, że około 22 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Waka 26 - pils czeski Połowa (jakieś 11 l) w butelkach z 50 g cukru i szczypą uwodnionch drożdży S-33. 2,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Warka 29 - Mild Piwo wczoraj trafiło do butelek (22 l), z pominięciem cichej fermentacji, z wynikiem 2,5°Blg. Taki sam los czeka dwie poprzednie warki, które jeszcze stoją w piwnicy. Niestety sezon wiosenno-chorobowy u moich dzieci spowodowł spore opóźnienia w browarze . Wygląda na to, że święta spędze z kapslownicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka 28 tmawe Wczoraj zabutelkowana z dodatkiem 100 g cukru na 22l - wynik 2,5 blg. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka 27 - Urbock Urbock trzynastego w piątek trafił do butelek - 18 l + 100 g cukru + drożdże S-33. Gęstość 3°Blg. Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka 30 - Bitter Piwo zacierane wczoraj wieczorem. Skład: Pale ale - 3,3 kg Cara-hell - 0,2 kg Special B - 0,1 kg Zacieranie: lodówka turystyczna - od 70°C do 67°C Chmielenie: 15 g Warrior 15,9 % AA(granulat) - 60 min 15 g EKG 5,5 % AA (granulat) - 30 min 15 g EKG 5,5 % AA (granulat) - 1 min Wynik końcowy - 23 l o gęstości 10°Blg. Szkoda tylko, że zapomniałem o mchu irlandzkim. Brzeczka schłodzona do 21°C i zaszczepiona gęstwą Zymoferm Englisch Ale. Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Warka 26 - pils czeski Pozostałe 10 l trafiło wreszcie do butelek z dodatkiem 50 g cukru i odrobiny uwodnionych drożdży S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Warka 30 - Bitter Piwo wczoraj trafiło w butelki - 22 l o gęstości 2°Blg z dodatkiem 70g cukru. Drugi i ostatni raz butelkuję piwo na tych drożdżach z pominięciem cichej. Podczas butelkowania było bardzo mętne a drożdże na dnie w ogóle nie były zbite (podobnie jak ostatnio). Sporo ich było zawieszonych w cieczy, widziałem dzisiaj, że po nocy nazbierała się spora ich warstwa na dnie w butelkach. Dodatkowo wytworzyły sporo siarkowodoru, poprzednio podczas fermentacji milda tego nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 Warka 31 - Witbier V Warka zacierana 30-04-2012 w nocy. Skład: Pilzneński - 1,7 kg Pszeniczny - 0,5 kg Monachijski - 0,1 kg Płatki pszenne - 1,2 kg Płatki owsiane - 0,5 kg Zacieranie rozpocząłem od porządnego skleikowania płatków - zalałem je 10 litrami wrzątku w lodówce turystycznej na jakieś 3 godziny, lodówkę zaizolowałem dodatkowo śpiworem. Zacieranie w lodówce po dolaniu wody i dodaniu słodów - od 68°C do 63°C przez 120 minut. Po tym czasie próba jodowa ciągle pozytywna. Filtracja i wysładzanie to koszmar, do tego dnia nie wiedziałem, co to znaczy "problemy podczas filtracji". Niewiele pomagały tu zabiegi typu mieszanie czy postawienie lodówki turystycznej na lodówce kuchennej (jakieś 2 m wysokości). Po długim czasie (sam nie wiem ile) jakoś dotarłem do końca żmudnego procesu. Chmielenie: 15 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 60 minut 9 g zmielonej kolendry indyjskiej + 15 g cienko obranych skórek z pomarańczy - 10 min 9 g zmielonej kolendry indyjskiej + 15 g cienko obranych skórek z pomarańczy - 3 min Wynik końcowy: 21 litrów brzeczki 11,5°Blg. Drożdże Zymoferm Wit zadane w postaci startera w około 30°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Warka 32 - Summer Bitter Piwo uwarzone wczoraj w nocy. Skład: Pale Ale - 3,6 kg Pale Ale Pół łyżeczki gipsu piwowarskiego. Zacieranie: lodówka turystyczna - od 69,5°C do 66°C przez 60 minut. Chmielenie: 21 g Target 11 % AA(granulat) - 60 min 15 g EKG 5,5 % AA (granulat) - 30 min 15 g EKG 5,5 % AA (granulat) - 1 min Wynik końcowy - 22 l 9,5°Blg. Drożdże S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Warka 31 - Witbier V Piwo wczoraj zabutelkowane. Podczas sprawdzania blg odniosłem wrażenie, że jest ono strasznie mdłe, dlatego podczas butelkowania dodałem herbatkę z 10 g chmielu Saaz w której rozpuściłem 180 g cukru. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Warka 32 - Summer Bitter Piwo przelane na cichą fermentację - gęstość 2,5°Blg, a więc jeszcze trochę musi spaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Warka 32 - Summer Bitter Warka po długiej cicej trafiła wczoraj do butelek. Około 21 l o gęstości 2,5°Blg z dodatkiem 70 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Warka 33 - Witbier VI Piwo warzone w nocy 2 czerwca. Skład: Pilzneński - 1,7 kg Pszeniczny - 0,5 kg Monachijski - 0,1 kg Płatki pszenne - 1,2 kg Płatki owsiane - 0,5 kg Owies (jeszcze raz dziękuję pershi) - 300 g Łuska gryki - 200 g Owies miał być ześrutowany, ale okazało się, że nie jest to takie proste, mając do dyspozycji jedynie młynek do maku. Po ześrutowaniu około 50 g dodałem resztę bez śrutowania (nie miałem już czasu) i dodatkowo odmierzyłem 200 g łuski gryki. Kleikowanie w lodówce przez około 3 godziny w 12,5 l wody, zacieranie od 69°C do 63°C przez 120 minut - po tym czasie próba wciąż pozytywna. Tuż przed filtracją dodałem łuskę gryki - błąd, potrzebuje czasu żeby namoknąć, na początku pływa na wierzchu. Filtracja o wiele sprawniej niż ostatnio, ale również nie bez problemów - około 90 minut, bez worlaufu. Chmielenie: 25 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 70 minut 5 g zmielonej kolendry indyjskiej + 15 g cienko obranych skórek z pomarańczy - 20 min 15 g cienko obranych skórek z pomarańczy - 10 min Wynik końcowy: 19 litrów brzeczki 12,5°Blg. Gęstwa Zymoferm Wit zadana w około 30°C. Edytowane 4 Czerwca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Warka 33 - Witbier VI Piwo 23-06-2012 w końcu trafiło do butelek. Około 18 l o gęstości 2,2°Blg z dodatkiem 190 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Warka 34 - Wit wiśniowy Piwo zacierane w nocy, 24 czerwca (właśnie się chłodzi) z serii wynalazków. Skład: Pilzneński - 1,5 kg Pszeniczny monachijski - 0,5 kg Caramunich - 0,1 kg Czekoladowy pszeniczny - 0,1 kg Płatki pszeniczne - 0,6 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Łuska gryki - 0,3 kg Zacieranie w lodówce, 90 minut, od 69°C do 65°C. Łuska gryki i czekoladowy na ostatnie 15 minut. Filtracja bardzo sprawnie. Chmielenie: 23g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 60 minut 7 g Lubelski 4% AA (szyszki) - 60 minut Piwko właśnie się chłodzi, jest tego około 20 l, prawdopodobnie jakieś 10°Blg. Jutro jadę narwać wiśnie - mam zamiar ich dodać 2-3 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Warka 34 - Wit wiśniowy Wczoraj do fermentującej brzeczki trafiły 3 kg wiśni, wcześniej wypłukanych w ClO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 olo333, jak czytałem na homebrewtalk, powinno się zamrozić i rozmrozić owoce - to rozwala ściany komórkowe i daje większą wydajność soku ja tak zrobiłem tutaj z czereśniami: http://www.piwo.org/topic/6985-rockowy-browar-domowy-d-mol/#entry155753 Dodałem je na cichą Fajnie będzie porównać efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 5 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Poczta działa, to możemy efekty porównać (chyba, że będziesz w KK) - jak mi piwo wyjdzie oczywiście, bo na razie stoi z owocami i nie wiem co się tam dzieje. Dzisiaj chyba zleję na cichą, jak się okaże, że za mało wiśniowe, to mogę dorzucić coś z poźniejszej odmiany, która właśnie dojrzewa. Nie wiem jak jest dokładnie z tym zamrażaniem, ale wielokrotnie robiłem wino wiśniowe i ten owoc jest na tyle mięki, że po fermentacji wiśnie łatwo było rozetrzeć na dłoni. Na pewno powinno się przemrozić owoce tarniny i dzikiej róży, ale tam chyba nie tylko o twadość chodzi, ale także o smak. Robiłem kiedyś nalewkę z czereśni - wydaje mi się, że ten owoc w przetworach ma mało charakterystyczny smak - nalewka była dobra, ale ciężko było powiedzieć z czego to jest. Zastanawiam się, czy kilogram, który dodałeś, to nie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Warka 34 - Wit wiśniowy Piwo wczoraj przelane na cichą. Wymoczenie wiśni w ClO2 jak na razie zdało egzamin, na piwie i wiśniach nie było żadnej błony, ani niczego innego niepokojącego. Gęstość 2,2°Blg, w smaku jest trochę wiśniowe, ale za mało na mój gust. Również za mało kwaskowate, po trzech kilogramach wiśni spodziewałem się jakiegoś kwasiora, a tu zaskoczenie. Za to kolor zrobił się ładny, brązo-czerwony. Prawdopodobnie w niedzielę dorzucę na cichą jakieś 2 kg wśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Warka 34 - Wit wiśniowy Kolejne 2 kilogramy wiśni wczoraj zostały dodane na cichą fermentację - pewnie teraz już nie będzie taka cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Warka 35 - American Pale Ale Piwo zacierane wczoraj wieczorem. Skład: Pale ale - 4 kg Pszeniczny monachijski - 0,25 kg Caramunisch - 0,125 Cara-hell - 0,075 kg Zacieranie: lodówka turystyczna - od 68°C do 66°C przez 80 minut. Chmielenie: 23 g Chinook 11,6% AA (granulat) - 60 minut 10 g Citra 12% AA (granulat) - 15 minut 20 g Citra 12% AA (granulat) - 1 minuta Wynik końcowy: około 23 litry brzeczki 11 °Blg. Zadane drożdżami US-05. Słaba wydajność, gęstość początkowa gdzieś w dolnej granicy stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 (edytowane) Warka 34 - Wit wiśniowy 15-07-2012 piwo trafiło do butelek. 19 litrów o gęstości 2,2°Blg z dodakiem 120 g cukru. O ile ostatnio było mało wiśniowe, to teraz jest mało piwne. Jak ktoś nie wie, że to piwo, to może na to nie wpaść - przynajmniej takie miałem wrażenie podczas butelkowania, czyli wiadomo - bez gazu. Pozatym w smaku o wiele kwaśniejsze, dosyć wytrawne z silnym wiśniowym aromatem. Gdybym spróbował tego piwa przed rozlewem, to pewnie przygotowałbym herbatkę chmielową, ale podczas rozlewu nie było już na to czasu. Taka moja myśl, czy nie zrobić sobie takich herbatek do słoików i nie zawekować, żeby mieć w razie czego. Wiśnie chyba faktycznie lepiej dodawać podczas cichej, przez cały czas były zanurzone w piwie, prze co chyba oddały więcej aromatu. Te dodane podczas burzliwej wypłynęły na powierzchnię i na pewno trochę aromatu ulotniło sięwraz z CO2. Edytowane 18 Lipca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Warka 35 - American Pale Ale Przelane wczoraj na cichą - 2,5°Blg i dosypane 20 g Citry (na zimno). Wspaniały aromat kwiatowo-cytrusowo-żywiczny, już trochę zapomniałem, jak takie piwo wspaniale pachnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się