Zbyszek T Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Warka #32 Pilzneńskie odfermentowała tylko do 5 blg.... Więc dodałem 1 kg cukru / 35 l nastawu. Piwo będzie mocniejsze i bardziej znośne z tą słodyczą. Warka #33 Pilzneńskie 2 Pilzneński - 7 kg Caramunich typ I - 0.25 kg Challenger 35 g @ 60 min Challenger 15 g @ 15 min Challenger 15 g @ 0 min Wyszło około 35 l, 13 BLG, S-04 Warka #34 Pilzneńskie 3 Pilzneński - 7 kg Challenger 50 g @ 60 min Challenger 35 g @ 0 min Wyszło około 35 l, 13 BLG, S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Warka #35 Pils Pilzneński - 5 kg Marynka 25 g @ 60 min Lubelski 25 g @ 15 min Lubelski 25 g @ 0 min Wyszło około 27 l, 13 BLG, W 34/70 Warka #36 Koziołek Pilzneński - 6 kg Special B - 0.25 kg Marynka 25 g @ 60 min Lubelski 25 g @ 5 min Wyszło około 27 l, 15.5 BLG, W 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Warka #37 Piast Kołodziej Pilzneński - 1.2 kg Pale Ale - 2.6 kg Special B - 0.25 kg Płatki owsiane - 0.3 kg Miód - 2.5 kg (wielokwiat, rzepak, gryka) Perle 15 g @ 60 min Challenger 10g @ 60 min Challenger 10g @ 30 min Lubelski 10 g @ 10 min Lubelski 10 g @ 0 min Wyszło około 21 l, 20 BLG, W 34/70 Edytowane 3 Grudnia 2011 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Warka #38 Kozioł Pilzneński - 3.25 kg Monachijski - 1.85 kg Karmelowy Jasny - 1 kg CaraMunich I - 0.85 kg Marynka 25 g @ 60 min Marynka 15 g @ 20 min Lubelski 15 g @ 0 min Wyszło około 23 l, 16 BLG, W 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Warka #39 Bielawiak Pilzneński - 5.25 kg KaraPils - 0.2 kg Monachijski - 0.15 kg CaraMunich I - 0.15 kg Saaz 70 g @ 60 min Saaz 30 g @ 10 min Wyszło około 23 l, 14.5 BLG, W 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Warka #40 Krzeczyniak Gold Lager Pilzneński - 15 kg KaraPils - 1 kg Monachijski - 1 kg Special B - 0.2 kg Marynka 100 g @ 60 min Lubelski 100 g @ 10 min Wyszło około 75 l, 13.5 BLG, W 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) Warka #41 Pilzner - Pilzneński - 5 kg - Carahell - 0.5 kg - Marynka + Saaz Wyszło około 20 l, 14.5 BLG, S-23 Warka #42 Koziołek Krzeczyński: - Pilzneński - 5 kg - Monachijski - 1 kg - Carahell - 0.5 kg - Special B - 0.4 kg - Marynka + Saaz Wyszło około 25 l, 14.5 BLG, S-23 Edytowane 28 Lutego 2012 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Warka #43 Lager - Pilzneński - 5 kg - Carabelge - 0.5 kg - Saaz 70 g + 30 g Wyszło około 20 l, 14,5 BLG, W 34/70 Warka #44 Koźlak: - Pilzneński - 5 kg - Monachijski - 1 kg - Carabelge - 0.5 kg - Special B - 1 kg Hallertauer Tradition/Mittelfruch 70 g + 30 g Wyszło około 25 l, 17 BLG, W 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Warka #45 Dunkel - Pilzneński - 3 kg - Monachijski - 2 kg - CaraBohemian - 1 kg - Carafa I - 0.2 kg - Marynka 20 g + Lubelski 20 g Wyszło około 26 l, 14 BLG, W 34/70 Warka #46 Bielawiak: - Pilzneński - 5.2 kg - CaraPils - 0.8 kg Saaz 60 + 40 g Wyszło około 28 l, 14 BLG, W 34/70 Warka #47 Imbirowe: - Pilzneński - 4 kg - CaraBelge - 1 kg - Ksylitol 0.25 kg Hallertauer Mittelfruch 30 g (60 min) Imbir 150 g (15 min) Wyszło około 28 l, 12 BLG, W 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Warka #48 Bielawskie Ale - Pilzneński - 5 kg - Caramunich I - 0,15 kg - Abbey - 0,15 kg - Challenger 33 g - 60 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 10 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 5 min Wyszło około 28 l, 11 BLG, S-04 Warka #49 Miodowe - Pilzneński - 3 kg - Caramunich I - 0,15 kg - Abbey - 0,85 kg - Płatki owsiane - 0,4 kg - Ksylitol - 0,75 kg - Miód - 4 kg - Challenger 45 g - 60 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 10 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 5 min Wyszło około 40-45 l, 16 BLG, S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka #50 Malinowe Cała gęstwa z miodowego 10 l wody mineralnej 3 x 420 ml syropu malinowego (3 x 4,2 x 82,5 = 1040 g cukru) Ksylitol 250 g Challenger 10 g - 15 min Hallertauer Mittelfruch- 5 g - 10 min Hallertauer Mittelfruch- 5 g - 5 min Chmiele gotowane w samej wodzie Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 2 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Warka #51 Miodowe II - Pilzneński - 3 kg - Abbey - 1 kg - Słód owsiany - 0,5 kg - Miód - 3,7 kg - Challenger 65 g - 60 min - Hellertauer Mittelfruch - 30 g - 10 min - Hellertauer Mittelfruch - 30 g - 5 min Wyszło około 40 l, 14 BLG, S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Po dłuższej przerwie nareszcie reaktywacja! W piwnicy zimno, ale siedzenie tam i warzenie piwa to sama przyjemność. Jest tak: Warka #52 Marcowe ciemne - Pilzneński - 5 kg - Manachijski 15 EBC – 0,5 kg - Caramunich II - 0,2 kg - Special B – 0,2 kg - Marynka 20 g - 60 min - Lubelski 17 g - 30 min - Lubelski 17 g - 5 min Wyszło około 25l, 14,5 BLG, Saflager w 34/70 Warka #53 Marcowe jasne - Pilzneński – 4,8 kg - Manachijski 15 EBC – 0,5 kg - Abbey – 0,7 kg - Marynka 20 g - 60 min - Lubelski 25 g - 30 min - Lubelski 20 g - 5 min Wyszło około 27l, 13,5 BLG, Saflager w 34/70 Warka #54 Pilzner - Pilzneński – 5,1 kg - Abbey – 0,3 kg - Marynka 15 g - 60 min - Saaz 15 g - 60 min - Saaz 25 g - 30 min - Saaz 60 g - 5 min Wyszło około 25l, 13 BLG, Saflager w 34/70 Nie wiem czy ktoś to czyta – przywiozłem sobie skrzyneczkę Miodowego #51. Gdyby ktoś „miejscowy” miał sobie ochotę podjechać po testową butelkę, to zapraszam. Info na priv. Oferta ważna dopóki nie wypije wszystkiego… Edytowane 29 Grudnia 2012 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Właśnie skończyłem "Dzień Konia" Gar 40L + taboret do tego gar 25L + kuchenka gazowa, jeden filtrator - i 4 Warki machnąłem W tak zwanym międzyczasie, zabutelkowałem #52, #53, #54 - razem 156 butelek Warka #55 Porter Bałtycki - Pilzneński – 4 kg - Monachijski - 1 kg - Abbey – 0,5 kg - Carramunich II - 0,25 kg - Special B - 0,25 kg - Carafa I - 0,2 kg - Ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg - Ekstrakt słodowy bursztynowy 1,2 kg - Marynka 35 g - 60 min - Lubelski 30 g - 30 min - Lubelski 30 g - 5 min Wyszło około 30l, 20 BLG, Saflager w 34/70 Warka #56 Podpiwek - Wysłodziny z Portera - 3 BLG - Cukier 0,7 kg - Podpiwek Kujawski 2 paczki - Lubelski 20 g - 45 min - Lubelski 20 g - 5 min Wyszło około 20l, 9 BLG, Saflager w 34/70 Warka #57 Koziołek - Pilzneński – 3,5 kg - Carramunich II - 0,25 kg - Special B - 0,25 kg - Carafa I - 0,05 kg - Marynka 20 g - 60 min - Lubelski 20 g - 30 min - Lubelski 20 g - 5 min Wyszło około 20l, 15 BLG, Saflager w 34/70 Warka #58 Pils - Pilzneński – 4 kg - Abbey – 0,5 kg - Marynka 40 g - 60 min - Lubelski 40 g - 30 min - Lubelski 50 g - 5 min Wyszło około 30l, 11 BLG, Saflager w 34/70 Edytowane 25 Stycznia 2013 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Warka #59 Dunkel - Pilzneński – 3,5 kg - Monachijski - 1 kg - Karmel 100 EBC – 0,3 kg - Carramunich II - 0,3 kg - Special B - 0,3 kg - Carafa I - 0,2 kg - Marynka 25 g - 60 min - Saaz 20 g - 30 min - Saaz 20 g - 5 min Wyszło około 28l, 12 BLG, Saflager w 34/70 Warka #60 10,5 - Pilzneński – 4,2 kg - Monachijski – 0,4 kg - Karmel 100 EBC – 0,3 kg - Carramunich II - 0,1 kg - Marynka 28 g - 70 min - Saaz 20 g - 30 min - Saaz 10 g - 10 min - Saaz 30 g - 5 min Wyszło około 29l, 10,5 BLG, Saflager w 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 240 piw w butelkach 120 butelek pustych 3 warki (około 80 L) w fermentorach Surowce jeszcze na 2 warki Sezon w pełni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #61 Lager budowlany - Pilzneński – 4 kg - Monachijski – 7 kg - Karmel 100 EBC – 3 kg - Carramunich II - 1 kg - Special B - 0,5 kg - Marynka 80 g - 60 min - Lubelski 100 g - 60 min - Lubelski 100 g - 15 min - Cukier 12 kg - Ryż 2 kg surowy do beczki - Woda mineralna 26 x 5 L do beczki Wyszło około 200l, 11 BLG, Saflager w 34/70 No ciekawe co z tego wyjdzie... Gorsze od sklepowego być nie powinno Warka nastawiona we współpracy z Browarem Krzeczyńskim Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Lager budowlany #61 zabutelkowany. Wyszedł w dość ciemnym, miedzianym kolorze. W smaku bym powiedział, bardzo dobry, jak na ten moment. Bardzo pozytywne zaskoczenie I w dodatku wyszło go 208 litrów.... A piwo to bardzo dobra waluta wymienna hahahahaa Jaco z Browaru Krzeczyn też bardzo zadowolony, na zimę na pewno będzie powtórka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Wow! Cukier ponad dwukrotnie podbija ekstrakt, i to smakuje ok? Nie ma zbyt mocnego smaku alkoholu? Wyporność masz kosmiczną, szacun! Masz taki duży fermentor - 200l, czy robiłeś 2* beczka 100l ? Edytowane 3 Maja 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Warka #62 Bielawiak Pale Ale - Pilzneński - 2,2 kg - Pale Ale - 2,2 kg - Monachijski - 0,5 kg - Abbey - 0,5 kg - Challenger - 22 g @ 60 min - Perle / Fugles / EKG - 25 g @ 30 min - Perle / Fugles / EKG - 25 g @ 5 min Wyszło około 25 L, 12,5 BLG, S-04 Warka #63 Rozbójnik IPA - Pilzneński - 2,8 kg - Pale Ale - 2,8 kg - Monachijski - 0,5 kg - Abbey - 0,5 kg - Challenger - 40 g @ 60 min - Perle / Fugles / EKG - 40 g @ 30 min - Perle / Fugles / EKG - 40 g @ 15 min - Perle / Fugles / EKG - 40 g @ 5 min Wyszło około 31 L, 13 BLG, S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) Warka #64 Miodowe "old style" Miód 2 kg Challenger 20g (nie odcedzony poszedł do fermentacji) Warzenie 5 min. Studzenie Do tego: Resztki z #63 i #62 - około 5 L Wyszło około 25 L , blg nieznane, S-04 Edytowane 14 Lipca 2013 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 (edytowane) Warka #65 Piast Kołodziej v2 - Pilzneński - 3 kg - Pale Ale - 2 kg - Monachijski - 0,5 kg - Abbey - 0,5 kg - Caramunich - 0,5 kg - Owsiany - 0,5 kg - Miód - 6 kg - Ksylitol - 0,25 kg - Challenger - 80 g @ 60 min - Challenger - 20 g @ 15 min Wyszło około 47 L, 20 BLG, S-04 Edytowane 28 Lipca 2013 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Hej. Pamiętasz może jak zacierałeś piwo #51? Zauważyłem że w zasypie nie ma słodzika, chciałbym je powtórzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Warka #66 Koźlaczek 17 BLG Warka #67 Bielawiak 14 BLG Warka #68 Pils13 BLG Słody i chmiele całkiem na oko... Ps. Nie pamietętam jak zacierałem #51 Edytowane 11 Marca 2014 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka #69 Bielawiak Pale Ale - Pale Ale - 5 kg - Monachijski - 0,5 kg - Challenger - 25 g @ 60 min - Challenger - 25 g @ 30 min - EKG - 25 g @ 5 min Wyszło około 25 L, 13 BLG, S-04 Warka #70 Bielawiak Pilzneński - Pilzneński - 5 kg - Monachijski - 0,5 kg - Abbey - 0,5 kg - Challenger - 25 g @ 60 min - Challenger - 25 g @ 30 min - EKG - 25 g @ 5 min Wyszło około 27 L, 13 BLG, S-04 Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez Zbyszek T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się