Pastaga Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Warka nr 3 - bezstylowiec przelana na cichą (3,5°Blg ) z 20g lubelskiego. Warka nr 4 - Porter Angielski Słody: - Pale Ale 4kg - Aroma 0,5kg - Czekoladowy 0,3kg Zacieranie: - Pale Ale + Aroma wsypane do 15 litrów wody o temp. 55°C - 20min. w temp. 52-53°C - dodanie czekoladowego i 30 min. w 72-73°C - podgrzanie do 78°C Gotowanie 90min. Chmiele: - Target 10,5% alfa 20g dodany w całości na samym początku - Challenger 6% alfa 30g dodany na 15min. przed końcem Drożdże: - gęstwa S-04 po warce nr 3 Do fermentora trafiło 21,5 litra 12,5°Blg. Biorąc pod uwagę straty w chmielinach wydajność stale na identycznym (niskim) poziomie ok. 63% - w sumie bardziej mnie cieszy powtarzalność niż martwi niska wydajność Edytowane 6 Grudnia 2011 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Warka nr 3 zabutelkowana ze 190g cukru (46 butelek). Na cichej zeszła do 3°Blg ale wydaje mi się, że jest bardziej mętna (z burzliwej przelewałem bardzo przejrzyste), może to za sprawą chmielenia na zimno, a może jakaś infekcja. W smaku dobre, zobaczymy. Warka nr 4 przelana na cichą przy 4°Blg. Pominąłbym cichą może ale brakło kapsli więc zanim przyjdą to postoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Jeśli oczywiście nie przenosiłeś fermentora z piwem na cichej radośnie nim kołysząc na wszystkie strony to zmętnienie na 99% jest spowodowane właśnie chmieleniem na zimno. Nie ma co się przejmować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Nie przenosiłem, stał w jednym miejscu szczelnie zamknięty. Jedynie za słabo obciążyłem woreczek z chmielem i jak granulat napęczniał to worek wypłynął na powierzchnię. Dzięki za pocieszenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Warka nr 4 zabutelkowana z dodatkiem 120g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Warka nr 5 - Koelsch Słody: - pilzneński 4kg - pszeniczny 0,5kg Zacieranie: - 30min. w 65 st. C - 30min. 71 - 68 st. C (zagapiłem się i niedopilnowałem) - podgrzanie do 75 st. C i filtracja Chmiel: - 40g lubelski na 60min. Drożdże: - Safbrew S-33 Miało wyjść 20 litrów 12,5Blg ale za bardzo rozwodniłem brzeczkę po chmieleniu i ostatecznie wyszło mi 21,5 litra 11,9-12Blg. Może odzyskam jeszcze z 0,7 z chmielin to dodam. Edytowane 9 Stycznia 2012 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Warka nr 5 przelana na cichą przy 4,5Blg Warka nr 6 - Altbier Słody: - monachijski 4kg - karmelowy ciemny Caraaroma 0,15kg Zacieranie: - 40min. w 65 st. C - 40min. 70-72 st. C - podgrzanie do 75 st. C i filtracja Chmiel: - 25g Magnum 12,3% AK - 60min. Drożdże: - gęstwa Safbrew S-33 po warce nr 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 No i przesadziłem z wysładzaniem... zamiast oczekiwanych 12Blg uzyskałem 10,5Blg. Postanowiłem zostawić tak jak jest, pal licho styl . Fermentacja burzliwa w piwnicy w ok. 17st.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Będzie dobre piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Będzie dobre piwko Pierwszy raz miałem do czynienia ze słodem monachijskim i chmielem Magnum - zapach w trakcie warzenia chyba najprzyjemniejszy z dotychczasowych, smak nachmielonej brzeczki też całkiem fajny. Czas pokaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Warka nr 5 zabutelkowana z dodatkiem 156g cukru.(super klarowne) Warka nr 6 przelana na cichą. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 7 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Warka nr 6 zabutelkowana (160g cukru na 22 litry). Czekam na przesyłkę z HB i zabieram się za warzenie kolejnych 2 warek. Tym razem będzie to Pale Ale i IRA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Warka nr 7 - Pale Ale... z dopalaczem - 12Blg Słody: - Słód pilzneński 4kg - Carahell 0,2kg Zacieranie: - 40min. 67-61st. - 30min. 73-70 st. - podgrzanie do 77 st. C i filtracja Chmiel: - 30g Marynka 9% AK - 60min. - 23g Lubelski 3,9% AK - 15min. - 7g Lubelski 3,9% AK - 1min. Drożdże: - Mauribrew Ale 514 Dopalacz: 250g cukru zagotowane z odzyskiem z chmielin i dolane już do fermentora (coś mi wydajność za szwankowała więc podratowałem się dopalaczem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Tylko po co ten cukier? Da posmaki jak to cukier, czyli nastaw na bimber a to czy zmieszasz z chmielinami czy nie ma dość marginalny wpływ. Przez dodatek cukru nie uzyskasz nic poza siłą obalającą w piwie. Wiec po co go dodawać? No oczywiście pomijając cukier kandyzowany przy pewnych belgijskich piwach, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Tylko po co ten cukier? Da posmaki jak to cukier, czyli nastaw na bimber a to czy zmieszasz z chmielinami czy nie ma dość marginalny wpływ. Przez dodatek cukru nie uzyskasz nic poza siłą obalającą w piwie. Wiec po co go dodawać? No oczywiście pomijając cukier kandyzowany przy pewnych belgijskich piwach, Zmieszany z brzeczką odzyskaną z chmielin bo nie chciałem sypać "surowego", a odzyskaną brzeczkę przed dodaniem i tak musiałem przegotować dla pewności więc przy okazji zrobiłem to razem z cukrem. Co mi da dodatek... hmm pewnie nic właśnie poza, jak to piszesz, zwiększeniem "siły obalającej w piwie". Ostatnia warka, którą zrobiłem miała 10,5Blg więc tą chciałem mieć o zakładanym wcześniej Blg - 12. Czy taka ilość cukru da jakieś negatywne posmaki, mam nadzieję że nie. A co do cukru kandyzowanego to jak Wiki podaje: "Cukier kandyzowany powstaje przez powtórną krystalizację roztworu sacharozy, więc tak na prawdę nie ma sensu przepłacać za biały cukier kandyzowany". Stwierdziłem, że skoro "styl" i tak mi się posypał to tak niewielki dodatek cukru nie zaszkodzi. Czas pokaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Zamiast dosypywać cukru lepiej dać 1/2kg słodu więcej do zacierania i nie przejmować się wydajnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Warka nr 7 przelana na cichą przy 3,5Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 (edytowane) Warka nr 8 - IRA 13Blg Słody: - Słód pilzneński Litovel 4kg - Carared 0,25kg - Caraamber 0,25kg - palone ziarna jęczmienia - 60g Zacieranie: - 30min. 65st. - 30min. 71-72 st. - podgrzanie do 77 st. C, wsypanie palonego jęczmienia i filtracja Chmiel: - 20g Marynka 9% AK - 60min. - 20g Lubelski 3,9% AK - 10min. Drożdże: - gęstwa Mauribrew Ale 514 po warce nr 7 Słód pilzneński był drobniej ześrutowany niż w poprzednim zestawie (też z HB). Po wsypaniu do wody porobiły mi się "wielkie kluchy", które następnie mozolnie rozcierałem (ciekawe co zrobiłem źle, może za szybko wsypałem). Filtracja poszła sprawnie chociaż przy pełnym otwarciu kranika brzeczka ledwo ciurkała. Wyszło 21 litrów 13 Blg Edytowane 23 Lutego 2012 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Warka nr 7 zabutelkowana z dodatkiem 130g cukru. Warka nr 8 miała byc przelana na cichą ale zeszła dopiero do 6°Blg. Przeniosłem fermentor do mieszkania, zakołysałem i czekam. W smaku... pszenica - perypetie z ta warką opisuję tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Warka nr 8 - rozlana do butelek ze 100g cukru. Blg po długich bojach zeszło z 13 do 5. Wyczuwalny lekki pszeniczny posmak ale ogólnie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Warka nr 9 - Bitter 11 Blg Słody: - Słód pilzneński 4kg - Crystal 150 0,20kg - palone ziarna jęczmienia Weyermann - 50g Zacieranie: - 80min w 67°C - podgrzanie do 76 st. C, wsypanie palonego jęczmienia i filtracja Chmiel: - 20g Perle 6% AK - 60min. - 15g EKG 6% AK - 20min. - 15g EKG 6% AK po wyłączeniu palnika Drożdże: - Safale S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 (edytowane) Warka nr 9 - Bitter 11 Blg - Zabutelkowana 08.05. 22 litry z 80g cukru, zeszło do 2Blg. Warka nr 10 - Bitter 11 Blg łody: - Słód pilzneński 4kg - Crystal 150 0,20kg - palone ziarna jęczmienia Weyermann - 50g Zacieranie: - 30min 67-63°C - podgrzanie i 20min w 71-72 st. C - podgrzanie do 76, wsypanie palonego jęczmienia i przeniesienie do wysładzania Chmiel: - 20g Perle 6% AK - 60min. - 15g EKG 6% AK - 20min. - 15g EKG 6% AK po wyłączeniu palnika Drożdże: - Safale S-04 Warka nr 10 - Bitter 11 Blg - zabutelkowana 05.06. 22 litry z 90g cukru, zeszło do 2Blg. Edytowane 8 Czerwca 2012 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Witam wszystkich ponownie po dość długiej przerwie. Po przeszło roku nie warzenia, pierwsza warka w nowym miejscu więc bez zbędnych komplikacji. Warka nr 11 - Rozruchowe 11,5 Blg (wariacja na temat FAH) Słody: - Słód Pale Ale Strzegom - 5kg Zacieranie: - gips piwowarski - 1 łyżeczka - 15min 62°C - podgrzanie i 45min w 71-72 st. C - podgrzanie do 76 - 10min i przeniesienie do wysładzania Chmiel: - 25g Magnum 13% AK - 60min. - 50g Lubelski 3,3% AK - 15min. - 16g Lubelski 3,3% AK - 5min. W planach chmielenie na cichej też Lubelskim. Drożdże: - Safale S-04 Wyszło ok. 26 litrów 11,5Blg Edytowane 27 Października 2013 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 (edytowane) Warka nr 11 przelana na cichą, dorzuciłem 16g lubelskiego. Zeszło jak na razie do 4Blg, bardzo mętne, w smaku ok. Warka nr 12 - Rozruchowe 2 - 11 Blg Miał być to mój pierwszy dolniak (Desitka z zestawu z HB) ale, że temp. najniższe jakimi dysponuje to 13-14 stopni więc... będzie kolejny górniak i dalsze zapoznawanie się z warzeniem w nowych warunkach. Słody: - Słód pilzneński Strzegom - 3,8kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,2kg Zacieranie: - 30min 64-65°C - podgrzanie i 40min w 72 st. C - podgrzanie do 76 - 10min i przeniesienie do wysładzania Chmiel: - 30g Premiant - 60min. - 15g Saaz - 15min. - 10g Saaz - 0min. Drożdże: - gęstwa Safale S-04 z poprzedniej warki Wyszło ok. 20 litrów 11Blg, temp. pomieszczenia, w którym fermentuje 18st.C. Edytowane 2 Listopada 2013 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Warka 11 "Rozruchowa" dalej mętna, po otwarciu fermentora zapach chmielu nie oszołomił (liczyłem na intensywniejszy) więc dorzuciłem znalezione w zamrażalniku 20g Perle zbiór 2011. Poczekam jeszcze z 4-5 dni i zabutelkuję..., a może wcześniej wypróbuję klarowanie za pomocą żelatyny jeżeli taka potrzeba będzie.Fajnie po takim czasie wrócić do warzenia, wrażenie jakby robiło się pierwszy raz ale już jakieś pojęcie jest więc nie ma tego stresu i motania ;-) edit: Warka nr 11 zabutelkowana ze 110g cukru dn.02.11.2013r. Edytowane 2 Listopada 2013 przez Pastaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się