Ryba Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Chciałbym prosić zacne grono piwowarów o wkazówki co do mojego pierwszego piwa z ekstraktów. Posiadam: Ekstrakt słodowy pszeniczny - puszka 1,7 kg (80% - słód pszeniczny; 20% słód jęczmienny) Ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,7 kg. Drożdże Mauribrew Weiss 12,5g Chmiel Lubelski Sprawe komplikuje to, że niestety nie posiadam odpowiednio dużego garnka żeby gotować całość, a najwiekszy jaki mam to ok. 6l. W związku z tym jaki będzie najlepszy sposób na chmielenie: Zawartość (a może połowy?) puszki gotować z 4-5l wody i chmielem? Nachmielic samą wode? Inny? I jeszcze kwiestia w ile Blg celować, 12-14 bedzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plaster Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Garnek 10 litrów powinien wystarczyć, 6 litrów to trochę mało. Możesz próbować na raty, ale łatwo w ten sposób wszystko zepsuć choćby dlatego, że ciężko odmierzyć połowę puszki ekstraktu (lepi się strasznie). Spróbuj pożyczyć większy garnek. Gotujesz wtedy 5l wody i całość ekstraktów (oraz chmiel wg przepisu), a resztę wody schładzasz i wlewasz do fermentora. Po wystygnięciu wlewasz brzeczkę i zadajesz drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Hej, kiedyś też miałem taki plan (warzenie w małym garnku z ekstraktu). Jest to dosyć popularna metoda opisywana na forach zachodnich (jakby co poszukaj w google pod hasłem "extract partial boil". Z riserczu który przeprowadziłem wynikało, że: 1. Trzeba uważać, żeby nie przypalić brzeczki podczas chmielenia (będzie miała podczas gotowania dużą zawartość cukru) 2. Trzeba wziąć poprawkę na mniejszą ekstraktywność chmielu w gęstej brzeczce. 3. Często praktykuje się tak, że chmielisz połowę ekstraktu, a drugą połowę dodajesz pod sam koniec chmielenia, dzięki czemu można uniknąć przypalenia brzeczki.O wadach i zaletach tej metody możesz pogoolać pod hasłem "late extract addition". Pozdr pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zdobycie (w sensie pożyczenie) garnka 10 - 13 l naprawdę nie jest dużym wyzwaniem - takich naczyń używa się w większości kuchni, choćby do robienia bigosu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się