emcede Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Witajcie Miałem dziś w zamiarze wypić wieczorkiem buteleczkę marcowego, więc wstawiłem ją za wczasu do lodówki (5 oC) Przychodzę wieczorkiem do domu otwieram lodówkę, a tam .... butelka totalnie mętnego piwa. Przy warzeniu użyłem 5 g mchu rehydratyzowanego w odrobinie wody na 15 min przed końcem gotowania, a więc dlaczego pojawiło się zmętnienie ? Może tego mchu to więcej trzeba dać? Są jakieś inne możliwości dlaczego piwko zmętniało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Białka się wytrąciły, źle zatarte, a mech to możesz sobie wsadzić... wiesz gdzie Kiedyś używałem mchu, teraz nie i efekty są te same, czyli piwo klarowne, a jeśli zdarzy się lekko mętne to się nie przejmuję. Nie jestem fanem cristal beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Białka się wytrąciły, źle zatarte, a mech to możesz sobie wsadzić... wiesz gdzie Kiedyś używałem mchu, teraz nie i efekty są te same, czyli piwo klarowne, a jeśli zdarzy się lekko mętne to się nie przejmuję. Nie jestem fanem cristal beer Co masz na myśli pisząc źle zatarte? Nie do końca zcukrzony zacier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Może za krótka przerwa białkowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 wg mnie są dw a wyjścia a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./ b/ lagerowanie w temp. 4C /niższej niż wyszynk/ . Ale w sumie to ja ejlowiec jestem i na te wasze lagery jakoś z przymrużeniem oka patrzę Sojer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 wg mnie są dw a wyjścia a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./ b/ lagerowanie w temp. 4C /niższej niż wyszynk/ . Ale w sumie to ja ejlowiec jestem i na te wasze lagery jakoś z przymrużeniem oka patrzę Więc się nie mądruj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Hmmmm dzięki za pomoc Chyba zacznę robić przerwę białkową bo takowej nigdy nie robiłem Coś mówili czy pisali, że słody są teraz tak dobrze zmodyfikowane że w zasadzie przerwy białkowej nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Zrób profilaktycznie przez ok 15-20 min i powinno być dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./ Popieram, ja białkowej nie robię, mech raz dodam raz nie ale jak tydzień+ stoi w lodówce to jest klarowne a jak schłodzone to często mętnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Popieram, ja białkowej nie robię, mech raz dodam raz nie ale jak tydzień+ stoi w lodówce to jest klarowne a jak schłodzone to często mętnieje. To teraz sobie porównaj koszt zrobienia białkowej, a koszt trzymania całej zabutelkowanej warki przez tydzień w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Ale ja nie muszę mieć przezroczystego piwa, podałem tylko własne obserwacje. Białkowej nie robię bo zacieram jednotemperaturowo dla wygody. Poza tym lodówka i tak pracuje cały czas niezależnie od ilości piwa w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Kolega emcede chce mieć w miarę klarowne, jak wynika z jego pytania, więc lepiej nich zrobi białkową zamiast kombinacji ze schładzaniem. O to tylko chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Przemo, masz jutro wolne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się