chomiczon Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Czy do uwarzenia piwa podobnego do Saris Tmavy mogę zastosować przepis (Bohemskie ciemne) http://www.wiki.piwo.org/Bohemskie_Ciemne,_Jacek_Michna_%28szop007%29 i dosłodzić laktozą (jeśli tak to ile na 20l nastawnej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Oj, będziesz potrzebował dużo słodziku. Ale kierunek dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 No właśnie, kierunek dobry. Tylko nigdy nie robiłem piwa dosładzanego laktozą i chciałem się zorientować ile mogę jej dać, żeby zbliżyć się słodkościa do sarisa. Nie chciałbym przesadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 laktoza? no nie wiem..... prędzej ksylitol, albo syntetyczny słodzik - cologran jakoś mi laktoza nie pasi..... do takiego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Muszę powiedzieć, że zaciekawił mnie ten ksylitol. Szczególnie, że jest składnikiem naturalnym pozyskiwanym z kory brzozowej. Ma też właściwości przeciwpróchnicze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Lepsze, moim zdaniem, są tmave leżaki od sarisa. Z laktozą będzie troche jak słaba kawa z mlekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi