AG1929 Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 'Warzyłem' 24.10.2012 piwo z gotowca Coopers Australian Bitter 1,7 kg.Dodałem 1,5 kg maltozy + 2 szklanki glukozy. W 23 l 14 Blg.1 listopada chciałem zlewać do butelek,a tu Blg 6. 2/3/4 Blg 5.Wlewać do butelek,czy przelać na cichą (cichej się obawiam przed infekcją),a może zostawić bez zlewania jeszcze przez kilka dni....pomocy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 (edytowane) Cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. W jakiej temp stoi to piwko? Raczej na pewno drożdże górnej fermentacji. Jak trzymasz w temp 18-25C to zmierz jutro BLG i jak nadal będzie 5 to lej w butelki. O cichej fermentacji przy piwie z puszek nawet nie myśl. Edytowane 4 Listopada 2012 przez kajtek99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 a czemu ma nie myśleć o cichej z pancernych? nic złego w tym nie ma,raz że drożdże lepiej opadną i będzie bardziej klarowne ,dwa że ma pewność że odfermentuje lepiej,ja robiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Martwi mnie ,że przedobrzyłem i dodałem za dużo suchego ekstraktu, bo powinno wyjść 12Blg,a u mnie 14....i drożdże standardowe dołączone do puchy nie ogarną sprawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Martwi mnie ,że przedobrzyłem i dodałem za dużo suchego ekstraktu, bo powinno wyjść 12Blg,a u mnie 14....i drożdże standardowe dołączone do puchy nie ogarną sprawy... No akurat tym bym się nie martwił tak bardzo . Najwyżej będziesz miał piwko mało wytrawne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 a czemu ma nie myśleć o cichej z pancernych? nic złego w tym nie ma,raz że drożdże lepiej opadną i będzie bardziej klarowne ,dwa że ma pewność że odfermentuje lepiej,ja robiłem Złego oczywiście nic w tym nie ma. Ale jeżeli ładnie zdekantuje przed rozlewem- nie zasysając mułu z dna to w butelkach też ładnie się wyklaruje- i piwko będzie do picia kilka dni wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Zawsze można zakołysać fermentatorem aby drożdżaki pobudzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. W jakiej temp stoi to piwko? Raczej na pewno drożdże górnej fermentacji. Jak trzymasz w temp 18-25C to zmierz jutro BLG i jak nadal będzie 5 to lej w butelki. O cichej fermentacji przy piwie z puszek nawet nie myśl. Temperatura 21/22...drożdże dołączone do puchy w/g producenta górnej fermentacji..jutro wieczorem ostatni termin do zlewania...potem praca i termin zlewania 10.11.2012... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Zawsze można zakołysać fermentatorem aby drożdżaki pobudzić. kołysałem i nic...tak sobie myślę ,że za dużo dodatków na te 7g drożdży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Złego oczywiście nic w tym nie ma. Ale jeżeli ładnie zdekantuje przed rozlewem- nie zasysając mułu z dna to w butelkach też ładnie się wyklaruje- i piwko będzie do picia kilka dni wcześniej ja zrobiłem jedno na tych drożdżach co były w zestawie (nie coopers) i było tak że piwo było cały czas mętne bo CO2 wzbijało cały czas te z dna do góry i więcej nie robiłem na nich. myślę że spokojnie te 7g starczy,jak kiedyś na połowie paczki 11g zrobiłem,pół mi się do zlewu wysypało nie że bym oszczędzał aż tak ,może źle napowietrzona brzeczka była? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Złego oczywiście nic w tym nie ma. Ale jeżeli ładnie zdekantuje przed rozlewem- nie zasysając mułu z dna to w butelkach też ładnie się wyklaruje- i piwko będzie do picia kilka dni wcześniej ja zrobiłem jedno na tych drożdżach co były w zestawie (nie coopers) i było tak że piwo było cały czas mętne bo CO2 wzbijało cały czas te z dna do góry i więcej nie robiłem na nich. myślę że spokojnie te 7g starczy,jak kiedyś na połowie paczki 11g zrobiłem,pół mi się do zlewu wysypało nie że bym oszczędzał aż tak ,może źle napowietrzona brzeczka była? dwie pierwsze warki bez cichej bardzo klarowne zlane po tygodniu do butelek, ale Blg ok 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Zawsze można zakołysać fermentatorem aby drożdżaki pobudzić. kołysałem i nic...tak sobie myślę ,że za dużo dodatków na te 7g drożdży... O kolega z Gdyni. Spokojnie, nie kołysz za dużo, bo to i tak zapewne nie specjalnie nie pomoże. Zmierz gęstość i dopiero wtedy podejmuj decyzję. Ja osobiście zrezygnowałem z cichej. Nie widzę sensu, trzymaj na burzliwej i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Dodałem 1,5 kg maltozy Co to za maltoza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Dodałem 1,5 kg maltozy Co to za maltoza? http://allegro.pl/maltoza-znalec-suchy-ekstrakt-slodowy-jasny-i2744231999.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Czy próbował ktoś dodać w takim wypadku dodatkową paczkę 7g drożdży po kilku dniach fermentacji? Poprzednie dwie warki robiłem z 10g drożdży,a w tym gotowcu była paczuszka z 7g... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Teraz juz nie masz po co dodawac drozdzy. Spokojnie wydluz fermentacje o tydzien, lub dwa. Czekaj az odfermentuje i zabutelkuj z rozsadna iloscia cukru do refermentacji. Piwo to nie powinno zbyt mocno odfermentowac. AG1929 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Dzięki wszystkim za rady.W sobotę wieczorem BLG 4. Zlałem do butelek i na tą chwilę jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 a po tygodniu petarda...wprawdzie to dopiero III warka...i to z gotowca, ale przy próbie nagazowania (próbuje jeden browarek po tygodniu ) rewelacja...mam nadzieję,że się jeszcze polepszy...dziękuję za wszystkie rady;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się