TOM_TOM Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Jaką ma wydajność suchy ekstrakt słodowy w porównaniu z np. glukozą. W większości receptur podaje się do refermentacji glukozę lub cukier, jak to przeliczyć na ekstrakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Bączek Opublikowano 12 Grudnia 2012 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Z moich dawniejszych zapisków: 100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu St. Anger, cml, Grzegorz i 8 innych 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Z moich dawniejszych zapisków: 100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu Kolego dlaczego tego wcześniej nie opublikowałeś ? Wreszcie jeden napisał po chłopsku ile czego i za ile ! idąc tropem : 100g Glukozy = 87 gr cukru 100g Miodu = 83g Cukru 100g suchego ekstraktu = 67 gr cukru 100g ekstraktu w syropie = 53 g Dobrze rozumuje ? Może komuś się przyda ? :] Edytowane 12 Grudnia 2012 przez Lusterko87 Samael 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 No i należy się punkt Też kiedyś szukałem i nie potrafiłem znaleźć a tu niespodzianka. Dzięki, przyda się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Według znanego wszystkim kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html jest trochę inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Z tego co ja wiem to ilość cukru w ekstraktach różni się w zależności od producenta. A ilość cukru w miodzie zależy m.in. od rodzaju miodu, pogody w danym roku produkcji, regionu itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Według znanego wszystkim kalkulatora http://hbd.org/cgi-b...arbonation.html jest trochę inaczej. Komputer komputerem a życie życiem - jak widać. Ja zaufam koledze Bączkowi - choćby ze względu na jego doświadczenie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Komputer komputerem a życie życiem - jak widać. Ja zaufam koledze Bączkowi - choćby ze względu na jego doświadczenie :] Zaufanie zaufaniem a życie życiem To raczej nie jest kwestia zaufania, pewne są dane dotyczące cukru czy glukozy, a ekstrakt i miód to raczej „mniej—więcej” jak napisał scooby_brew. Ale w końcu browar to nie apteka... Edytowane 13 Grudnia 2012 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 jest trochę inaczej. Ta "maszyna" ma wdrukowane w polu "fermentability" stopnie odfermetowania surowców w stosunku do cukru trzcinowego. Ten "%" daje się zresztą zmieniać w kalkulatorze ręcznie. I gdyby wiedzieć, jakie rzeczywiste odfermentowanie ma dany rodzaj (producent) np. extraktu w stosunku do trzcinowego to byłoby nam wszystkim na pewno lżej. Brakuje tam jeszcze cukru buraczanego, glukozy i ekstraktu w płynie. Zresztą to b.pożyteczne narzędzie i warto z niego skorzystać chociażby dla lepszej orientacji. Esencją odpowiedzi dla autora tego tematu jest to, że można z powodzeniem zastosować zamiennie surowce do refermentacji w podanych proporcjach, bez szkody dla piwa i bezpieczeństwa ludzi. A jak ktoś ma recepturę z gatunku Reinheitsgebot, to już w ogóle :-) A ilość cukru w miodzie zależy m.in. od rodzaju miodu, pogody w danym roku produkcji, regionu itp. I weź tu zrób badania jak piwo trza rozlewać Gdzieś kiedyś widziałem na forum temat z opisem wpływu rożnych rodzajów miodu na smak piwa, ale nie pamiętam, czy była mowa o ilości cukrów w tych typach. W wolnej chwili wyszukam z ciekawości, chyba, że obecni tu miodosytnicy zabiorą głos. Podana tu ilość miodu sprawdzona empirycznie i sensorycznie - z wynikiem pozytywnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się