TOM_TOM Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 Jaką ma wydajność suchy ekstrakt słodowy w porównaniu z np. glukozą. W większości receptur podaje się do refermentacji glukozę lub cukier, jak to przeliczyć na ekstrakt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Bączek Posted December 12, 2012 Popular Post Share Posted December 12, 2012 Z moich dawniejszych zapisków: 100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu Grzegorz, zasada, St. Anger and 8 others 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 (edited) Z moich dawniejszych zapisków: 100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu Kolego dlaczego tego wcześniej nie opublikowałeś ? Wreszcie jeden napisał po chłopsku ile czego i za ile ! idąc tropem : 100g Glukozy = 87 gr cukru 100g Miodu = 83g Cukru 100g suchego ekstraktu = 67 gr cukru 100g ekstraktu w syropie = 53 g Dobrze rozumuje ? Może komuś się przyda ? :] Edited December 12, 2012 by Lusterko87 Samael 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olgierd Posted December 12, 2012 Share Posted December 12, 2012 No i należy się punkt Też kiedyś szukałem i nie potrafiłem znaleźć a tu niespodzianka. Dzięki, przyda się Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 Według znanego wszystkim kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html jest trochę inaczej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 Z tego co ja wiem to ilość cukru w ekstraktach różni się w zależności od producenta. A ilość cukru w miodzie zależy m.in. od rodzaju miodu, pogody w danym roku produkcji, regionu itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 Według znanego wszystkim kalkulatora http://hbd.org/cgi-b...arbonation.html jest trochę inaczej. Komputer komputerem a życie życiem - jak widać. Ja zaufam koledze Bączkowi - choćby ze względu na jego doświadczenie :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtol Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 (edited) Komputer komputerem a życie życiem - jak widać. Ja zaufam koledze Bączkowi - choćby ze względu na jego doświadczenie :] Zaufanie zaufaniem a życie życiem To raczej nie jest kwestia zaufania, pewne są dane dotyczące cukru czy glukozy, a ekstrakt i miód to raczej „mniej—więcej” jak napisał scooby_brew. Ale w końcu browar to nie apteka... Edited December 13, 2012 by vojtol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted December 13, 2012 Share Posted December 13, 2012 jest trochę inaczej. Ta "maszyna" ma wdrukowane w polu "fermentability" stopnie odfermetowania surowców w stosunku do cukru trzcinowego. Ten "%" daje się zresztą zmieniać w kalkulatorze ręcznie. I gdyby wiedzieć, jakie rzeczywiste odfermentowanie ma dany rodzaj (producent) np. extraktu w stosunku do trzcinowego to byłoby nam wszystkim na pewno lżej. Brakuje tam jeszcze cukru buraczanego, glukozy i ekstraktu w płynie. Zresztą to b.pożyteczne narzędzie i warto z niego skorzystać chociażby dla lepszej orientacji. Esencją odpowiedzi dla autora tego tematu jest to, że można z powodzeniem zastosować zamiennie surowce do refermentacji w podanych proporcjach, bez szkody dla piwa i bezpieczeństwa ludzi. A jak ktoś ma recepturę z gatunku Reinheitsgebot, to już w ogóle :-) A ilość cukru w miodzie zależy m.in. od rodzaju miodu, pogody w danym roku produkcji, regionu itp. I weź tu zrób badania jak piwo trza rozlewać Gdzieś kiedyś widziałem na forum temat z opisem wpływu rożnych rodzajów miodu na smak piwa, ale nie pamiętam, czy była mowa o ilości cukrów w tych typach. W wolnej chwili wyszukam z ciekawości, chyba, że obecni tu miodosytnicy zabiorą głos. Podana tu ilość miodu sprawdzona empirycznie i sensorycznie - z wynikiem pozytywnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now