Jump to content

refermentacja


TOM_TOM

Recommended Posts

Z moich dawniejszych zapisków:

100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu

 

Kolego dlaczego tego wcześniej nie opublikowałeś ?

Wreszcie jeden napisał po chłopsku ile czego i za ile ! :D

 

idąc tropem :

100g Glukozy = 87 gr cukru

100g Miodu = 83g Cukru

100g suchego ekstraktu = 67 gr cukru

100g ekstraktu w syropie = 53 g

 

Dobrze rozumuje ?

Może komuś się przyda ? :]

Edited by Lusterko87
Link to comment
Share on other sites

Komputer komputerem a życie życiem - jak widać. Ja zaufam koledze Bączkowi - choćby ze względu na jego doświadczenie :]

 

Zaufanie zaufaniem a życie życiem :)

To raczej nie jest kwestia zaufania, pewne są dane dotyczące cukru czy glukozy, a ekstrakt i miód to raczej „mniej—więcej” jak napisał scooby_brew.

Ale w końcu browar to nie apteka... :)

Edited by vojtol
Link to comment
Share on other sites

jest trochę inaczej.

Ta "maszyna" ma wdrukowane w polu "fermentability" stopnie odfermetowania surowców w stosunku do cukru trzcinowego. Ten "%" daje się zresztą zmieniać w kalkulatorze ręcznie. I gdyby wiedzieć, jakie rzeczywiste odfermentowanie ma dany rodzaj (producent) np. extraktu w stosunku do trzcinowego to byłoby nam wszystkim na pewno lżej. Brakuje tam jeszcze cukru buraczanego, glukozy i ekstraktu w płynie. Zresztą to b.pożyteczne narzędzie i warto z niego skorzystać chociażby dla lepszej orientacji.

Esencją odpowiedzi dla autora tego tematu jest to, że można z powodzeniem zastosować zamiennie surowce do refermentacji w podanych proporcjach, bez szkody dla piwa i bezpieczeństwa ludzi. A jak ktoś ma recepturę z gatunku Reinheitsgebot, to już w ogóle :-)

A ilość cukru w miodzie zależy m.in. od rodzaju miodu, pogody w danym roku produkcji, regionu itp.

I weź tu zrób badania jak piwo trza rozlewać :D Gdzieś kiedyś widziałem na forum temat z opisem wpływu rożnych rodzajów miodu na smak piwa, ale nie pamiętam, czy była mowa o ilości cukrów w tych typach. W wolnej chwili wyszukam z ciekawości, chyba, że obecni tu miodosytnicy zabiorą głos.

Podana tu ilość miodu sprawdzona empirycznie i sensorycznie - z wynikiem pozytywnym.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.