Skocz do zawartości

Browar Stasiek S15.1 2008.08.30 Pszenica


Rekomendowane odpowiedzi

Jak na pszenicę to trochę za długo czekałem z degustacją. Prawie pięć lat. Nie miałem pojęcia, że trzymam tak długo pszenicę. Czego więc się spodziewać po tak wyleżakowanej :smilies: pszenicy. Na pewno nie bananów i goździków. Zapach lemonki, siana, trawy, awokado i kiwi. Delikatna, miła słodowość.

Jasno złote, idealna klarowność, której nie powstydziłby się kristallweizen.

Piana: bardzo wysoka, raczej rzadka, średnio trwała. Nagazowanie nieco za duże, nawet jak na pszenicę, jednak bez niespodzianek.

Smak: miła kwaskowość w posmaku uzupełniona słodowością i lemonką.

Odczucie w ustach: wysoko nagazowane, orzeźwiające, lekko kwaskowe, bardzo owocowe, raczej słodowe piwko sesyjne ale nie zgadłbym, że to hefe-weizen.

 

Ogólne wrażenie: piwo lekkie, orzeźwiające, nieco słodowe, z urzekającym awokado. Przeszkadza nieco siano i trawka ale czego chcieć po pięcioletniej pszenicy. Chyba tylko tego, że powinna być otwarta najdalej 55 m-cy temu. Staś, masz jakiś opis degustacji z tamtego okresu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Krzysiu za ocenę. :beer: 1712 dni od butelkowania... Faktycznie trochę przeleżakowana na pszenica. ;)

Nie znalazłem notatek z degustacji. W dzienniku znalazłem że była na WB-06, odfermentowała z 13°Blg do ok 2,5°Blg i że chmielona była marynką i lubelskim.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.