jaworek346 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Pierwsze 8 warek to były piwa NO NAME. Zaś przy 9 już trochę wiedziałem i tak wczoraj: Warka #9 chyba ALE. 5kg Pilzneński Strzegom Zacieranie: 68°C - 60minut Chmielenie: 20g marynki 60' 20g lubelski 20' 10g lubelski 5' Chłodzone w piwnicy przez noc. Wyszło 20l i 10BLG. fermentacja będzie na drożdżach Brewferm Top(górniaki). Edytowane 7 Czerwca 2013 przez jaworek346 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Wydajność do poprawy, ale będzie lepiej. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Warka #10 chce uważyć coś ciemnego przygotowałem ziarno: 4kg pilzneński strzegom 1,5kg monachijski strzegom 600g karmelowy 150 strzegom Zacieranie: 62°C 15' 68°C 45' 76°C 10' i filtracja Chmielenie: 25g marynki 60' 15g lubelski 30' 15g lubelski 5' Edytowane 13 Czerwca 2013 przez jaworek346 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 co to znaczy "coś ciemnego" przecież to będzie miało ledwie 20EBC, czyli jak dolna granica piwa bursztynowego. Poza tym przesunął bym pierwsze 15g lubelskiego na 20' albo 15' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Polecam jaworek346 program brewtarget lub beersmith do obliczania warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 używam toolkita piwowara i EBC wychodzi mi 5 ale podczas warzenia piwo jest dużo ciemniejsze nie wiem dlaczego wyglądało jakby miało conajmniej 20EBC a chmielenie to trochę ściągnąłem już nie pamiętam od kogo ale dopiero zaczynam i musze nabrac wprawy jak na smak przekłada się goryczka chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 chce uważyć coś ciemnego Owszem, ważenie [np. słodów] jest dość istotne, ale piwo generalnie się warzy Czy wrzucisz 15g lubelskiego na 30min, czy na 10min - dużej różnicy w smaku nie będzie. Ale skoro już wrzucasz, to te "aromatyczne" gotować nie dłużej niż 15min, a te goryczkowe - godzina im starczy. Następnym razem robiąc zakupy - zainwestuj w droższe chmiele, niemieckie, południowe, angielskie czy amerykańskie. Podniesie Ci to jakość piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 to znaczy ze chmiele polskie są złej jakości? nie chodziło mi o te kiedy mam chmiele wrzucać tylko jak odpowiednia ilość wpływa na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Marynka + Lubelski w tych szerokościach geograficznych to standard i piwowarzy używają tego połączenia bardzo często. Te chmiele zaliczyłbym do kategorii "mocno przeciętne" - nie są złe, ale czasem potrafią popsuć piwo. Wtedy goryczka jest płytka i słaba w smaku, ale ściągająca i nieprzyjemna w finiszu [tzn. do minuty po przełknięciu], czasem też wnosi nieprzyjemne, trawiaste posmaki. Teraz u mnie standardem jest mieszanka Perle + Hallertauer i wydaje mi się, że jakość goryczki w moich piwach polepszyła się. Choć ostatnio popełniłem parę piw na takim połączeniu i wyszły nieźle - to jednak biorę poprawkę na to, że dostałem szyszki od plantatora. Sporo sędziów piwnych też doradza rezygnację z granulatu marynka+lubelski. Poza tym: 25g goryczkowego 9%ak i 30g aromatycznego 4%ak przy piwie 16blg - trochę mało. Może wyjść mdłe i niewiele goryczki z tego poczujesz... Edytowane 17 Czerwca 2013 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 warka NO.9 ściek bo chybanie domknąłem pokrywy i złapało pleśń, kwaśne jak cholera. A 10 przelana do butelek w smaku wychodzi ze pyszne, zobaczymy jak sie nagazuje co bedzie... moze ktoś mi podpowie co moge zrobic jako kolejna warke? mam pilzneński, monachijski i karmelowy 150, lubelski i marynka i drożdże górnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Warka #11 wzorowana na http://www.piwo.org/topic/3405-polskie-ale-sojuz-30/ tylko 3,6kg pilznenskiego 400g karmelowego reszta bez zmian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) Warka #12 PORTER 5kg pilznenski 1,5kg monachijski II 250g karmelowy 150 200g karmelowy 300 200g czekoladowy jasny 100g słodu barwiącego 100g jęczmień prażony Wszystkie ze strzegomia. Zacieranie: 56°C 15min (niechcacy wyszło 60) 66°C 45min 72°C 20min Czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min 75°C filtracja Chmielenie 60min: Marynka 30g 45min Lubelski 25g 15min Mech 5g 15min Lubelski 20g 5min Edytowane 26 Lipca 2013 przez jaworek346 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Warka #12 PORTER 5kg pilznenski 1,5kg monachijski II 250g karmelowy 150 200g karmelowy 300 200g czekoladowy jasny 100g słodu barwiącego 100g jęczmień prażony Wszystkie ze strzegomia. Zaklepuję buteleczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 spoko oczywiscie ze bedzie czekala nawet nie musiales pisac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #13 Milk Stout pilneński 3kg monachijski 0,4kg karmelowy 150 0,2kg karmelowy 600 0,2kg barwiący 0,1kg palony 0,1kg Zacieranie: 55°C przez 15 min 63oC przez 30 min 72°C przez 35 min Czekoladowy i palony dodajemy na ostatnie 5min 76o przez 10 min i filtracja chmielenie 60min: 25g marynki 50' 30g lubelski 30' i 500g laktozy 15g lubelski 10' Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez jaworek346 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Warka #14(warzone 17 września) Amber Ale pilzneński 3kg monachijski II 1kg bursztynowy 0,5kg karmelowy 150 0,2kg karmelowy 300 0,1kg Zacieranie: 62°C przez 20 min 72oC przez 40 min Chmielenie 60min: 20g marynki 50' 15g lubelski 30' 10g lubelski 10' Edytowane 17 Września 2013 przez jaworek346 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) Warka #15(24 września) pilzneński 3,5kg monachijski II 800g bursztynowy 500g karmelowy 30 600g. Zacieranie: 62°C przez 15 min 72oC przez 45 min Chmielenie 60min: 15g marynka 50' 15g lubelski 30' 10g lubelski 10' Edytowane 24 Września 2013 przez jaworek346 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Chmielu nie dawałeś? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 dopiero przepis komponuje jutro pewnie bede robil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 oj..... po dłygiej przerwie czas zacząć Warka #16(5 grudnia) nie wiem co dokładnie Alt czy bardziej jakieś Ale Pale 6kg Karmelowy 30 500g Karmelowy 150 500g czekoladowy jasny(400EBC) 100g Zacieranie: czekoladowy w 45' zacierania 62°C 15' 68°C 45' 76°C 10' i mashout Chmielenie: 40g marynki 60' 25g lubelski 30' 25g lubelski 5' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Warka #17 Pale 5,4kg karmelowy 30 600g Zacieranie 62°C przez 30 minut 72°C przez 30 minut podgrzanie do 76°C i filtracja Chmielenie 30g Marynka 60' 30g Lubelski 20' 60g Lubelski 5' Edytowane 22 Lutego 2014 przez jaworek346 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buchajstos Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zamawiam butelkę 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 no spoko a skąd jesteś? może być na priv albo uzupełnij profil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 a oto mój wymażony gniotownik!! brakuje jeszcze zasypui korbki, ale już działa, a zasyp i korbka są już w drodze. koszta: 120 nierdzewka(blachy nie kupowałem) 200 wziął ślusarz a zasyp, korbka, śruby nierdzewne za piwo po znajomości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Jak się robi taką kratkę na wałkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się