Jump to content

Pierwsze warki, pytania


Recommended Posts

Witam :)

Parę tygodni temu popełniłem pierwszą warkę, od razu z zacieraniem. Zrobiłem Pale Ale z zestawu centrumpiwowarstwa.

Zacierałem 90 min w 12l wody przy 67C, pod koniec podniosłem temp. do 76C (mashout, tak?) potem wysładzałem w sumie 13l wody.

brzeczka miała > 12blg więc dodałem jeszcze jakieś 3l wody :-|

Chmielenie wg receptury Marynką i Lubelskim. Nie miałem woreczków, nie wiedziałem co to whirpool, więc do fermentora poleciało trochę chmielin. Po chmieleniu schłodzone w dwadzieścia parę minut chłodnicą.

Zadane Danstar Nottingham, bardzo ładnie ruszyły, nieco ponad tydzień na burzliwej, zeszło do 2 blg, potem zlałem na cichą, na dwa tyg.

 

Posmakowałem po 2 i 3 tyg. od zabutelkowania, po 2 piana malutka, po 3 całkiem okazała. Piwo nie jest przegazowane, gaz w sam raz na bittera, jest słód, jest chmiel i teraz najgorsze. Piwo ma cierpki posmak. Jakby taki od herbaty, taniny. Nie kwaśny, a cierpki. Np. jak napój zielona herbata liptona.

Pytanie - infekcja, czy spieprzyłem coś na etapie zacierania? Czytałem na angielskich forach, że taki cierpki smak (astringent) może wziąć się od zbyt długiego zacierania, za wysokiej temperatury wysładzania, złego ph zacieru, albo i od infekcji. Starałem się pilnować temperatury zacierania i wysładzania, chyba że super termometr z ikei podawał zły odczyt.

Fermentory i butelki dezynfekowałem piro.

 

Tydzień później zatarłem ordinary bitter z twojbrowar i po tygodniu od zabutelkowania ten sam cierpki posmak :-\

Link to comment
Share on other sites

Cierpki smak mógł powstać przez zbyt długie wysładzanie. Jeżeli nie robiłeś pomiarów w czasie wysładzania, to mogłeś zejść poniżej 2 Blg, a wtedy z młóta wypłukują się taniny i to one wprowadzają cierpki smak. Na pocieszenie dodam, że cierpkość będzie maleć, aż do prawie całkowitego jej zaniku.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Cierpki posmak mógł powstać z powodu chmielin które dostały się do fermentatora - też tak miałem. Z czasem (2 miesiące lub więcej) powinno się poprawić.

Link to comment
Share on other sites

Cierpki posmak mógł powstać z powodu chmielin które dostały się do fermentatora - też tak miałem. Z czasem (2 miesiące lub więcej) powinno się poprawić.

jak się ma ta teoria do "chmielenia na cichej"?

Link to comment
Share on other sites

Cierpki smak mógł powstać przez zbyt długie wysładzanie. Jeżeli nie robiłeś pomiarów w czasie wysładzania, to mogłeś zejść poniżej 2 Blg, a wtedy z młóta wypłukują się taniny i to one wprowadzają cierpki smak. Na pocieszenie dodam, że cierpkość będzie maleć, aż do prawie całkowitego jej zaniku.

 

Dzięki, czyli jest jakaś nadzieja. Jedno i drugie piwo wysładzałem dość dużą ilością wody - pewnie zbyt dużą i faktycznie wypłukałem taniny.

Link to comment
Share on other sites

jak się ma ta teoria do "chmielenia na cichej"?

 

Mój błąd polegał na niedokładnym (a właściwie zerowym) oddzieleniem chmielu gotowanego od warki. To piwo nie było chmielone na zimno. Poza tym - po chmieleniu na zimno chmiel nie dostaje się do butelek, kontakt z warką ma tylko w fermentatorze.

Link to comment
Share on other sites

Poza tym - po chmieleniu na zimno chmiel nie dostaje się do butelek, kontakt z warką ma tylko w fermentatorze.

ciekawe, to zależy jak chmielisz, a następnie filtrujesz, jeśli chcesz to nie ma żadnego problemu żeby chmiel poszedł do butelek :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.