mat Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Witam wszystkich piwowarów domowych. Noszę się z zamiarem uwarzenia mojej drugiej warki z procesem zacierania. Zakupiłem już potrzebne składniki, jednak na początku chciałbym się skonsultować z bardziej doświadczonymi kolegami/koleżankami. Jest to pomysł na India Pale Ale, chmielone chmielami z USA, Nowej Zelandii oraz Australii - stąd nazwa Ocean . Poniżej zamieszczam moją autorską recepturę. 5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,30 kg Melanoidin (Weyermann) (70,0 EBC) 0,30 kg Carapils (3,9 EBC) 50,00 g Galaxy - Boil 60,0 min 20,00 g Pacifica - Boil 15,0 min 30,00 g Pacifica - Boil 5,0 min 50,00 g Amarillo Gold - Dry Hop 7 - 10 Days Hop Zacieranie: 67 - 60min drożdże: Fermentis #S-04 Co o tym sądzicie? Edytowane 11 Czerwca 2013 przez czarnalapa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Wywal ten melanoidowy, albo przynajmniej zmniejsz go o połowę - jak dla mnie w takiej ilości daje dziwne/nieprzyjemne posmaki, które układają się dopiero po dłuższym czasie - co spowoduje, że zanim piwo będzie dobre, ucieknie Ci cały aromat egzotycznych chmieli. Daj więcej pale, albo zastąp jakimś jasnym karmelem. mat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Hej dzięki za sugestie. Mogę zmniejszyć, tak jak wspomniałeś, o połowę słód melanoidynowy, na korzyść słodu Pale Ale - 5 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Obawiam się że Amarillo generalnie zabije aromatem Pacifica. Nie wiem na ile znasz chmiel Pacifica, ale z moich doświadczeń wynika że jego aromat jest dość subtelny w porównaniu z tym co oferują te najbardziej znane amerykańskie chmiele. Robiłem piwo Pacifica + Amarillo i wyszło bardzo dobre, ale ostatnio zrobiłem Pale Ale gdzie aromat buduje 100g Pacifica (+50g Pacific Jade na goryczkę) i efekt "oceaniczy" jest nieporównanie lepszy. mat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Melanoidowego 0,5 to jak dla mnie też za dużo. Daj 0,2 mat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) No to niech będzie 300g . Edytowane 10 Czerwca 2013 przez czarnalapa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Obawiam się że Amarillo generalnie zabije aromatem Pacifica. Nie wiem na ile znasz chmiel Pacifica, ale z moich doświadczeń wynika że jego aromat jest dość subtelny w porównaniu z tym co oferują te najbardziej znane amerykańskie chmiele. Robiłem piwo Pacifica + Amarillo i wyszło bardzo dobre, ale ostatnio zrobiłem Pale Ale gdzie aromat buduje 100g Pacifica (+50g Pacific Jade na goryczkę) i efekt "oceaniczy" jest nieporównanie lepszy. Z pewnością masz rację, nie wziąłem tego pod uwagę podczas doboru chmielu. Na pewno wynika to z braku doświadczenia. Powiedzmy, że będzie to warka testowa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Ja bym doradził dodawanie chmielu co 5-10', tak jak Scooby radzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Melanoidowego 0,5 to jak dla mnie też za dużo. Daj 0,2 widzę, że nie tylko ja mam z nim złe doświadczenia, daję go czasami do lagerów, w ale całkowicie z niego zrezygnowałem. Obecnie wolę zrobić dekokcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Ja bym doradził dodawanie chmielu co 5-10', tak jak Scooby radzi. Co do "dawkowania" chmielu sugerowałem się innymi postami, tudzież recepturami. W większości przypadków jest tak, że na goryczkę chmiel dodawany jest na samym początku gotowania, natomiast na smak/aromat tak mniej więcej od połowy gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Te chmiele które wymieniłeś to chmiele, generalnie aromatyczne. Żal by mi było takich chmieli na goryczkę. Na goryczkę daj np. magnum. Jest tańszy, a te daj w większych ilościach na aromat. i Drożdże proponuję us-05, a nie s-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Te chmiele które wymieniłeś to chmiele, generalnie aromatyczne. Żal by mi było takich chmieli na goryczkę. Na goryczkę daj np. magnum. Jest tańszy, a te daj w większych ilościach na aromat. i Drożdże proponuję us-05, a nie s-04. Gdybym użył Magnum na goryczkę, wówczas musiałbym zmienić nazwę piwka:). A tak na poważnie, to chmiele już mam zakupione, co do drożdży, chciałbym potestować z S-04. Co sądzicie o przedziałach czasowych chmielenia? St. Anger proponuje chmielić co 5 - 10 minut. Większa część receptur jakie przejrzałem, przewiduje mniej więcej takie chmielenie jak w mojej recepturze, a nawet, zamiast w połowie, dają drugą dawkę chmielu na 10 min. przed końcem gotowania. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez czarnalapa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Ja zazwyczaj chmielę w 60 min, potem 30 min i od tego momentu do końca wrzenia co 5 - 10 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 St. Anger proponuje chmielić co 5 - 10 minut. oczywiście, tak się robi, ale może nie kombinuj na początek, bo może się okazać, że coś pomieszasz. Poza tym nie wiadomo, jaki sposób chmielenia będzie Ci najbardziej pasował, dla tego warto zacząć od czegoś prostszego. Ja swoje pierwsze piwa (jakieś 8 warek) chmieliłem tylko na 60' 15' i 5' dopiero później zacząłem zmieniać schemat chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zmieniłem troszkę schemat chmielenia, na mniej "wyszukany". Również dodałem 5g Galaxy na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 oj będzie miało kopnięcie mi BS2 podaje (w zależności od ustawień) 70-82 IBU przy gęstości około 14-15blg (liczone na 22l) mat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Tak własnie celowałem w IBU ok. 70. Nie wiem czy nie za dużo. Aczkolwiek mój ulubiony styl to Imperial IPA (Torpedo, Hardcore IPA), czyli piwka dosyć mocno chmielone. Może pozostanę przy tych 45 g na początku . Jak teraz według was wygląda chmielenie i zacieranie? Wyjdzie coś z tego ? Edytowane 11 Czerwca 2013 przez mathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Będzie pan zadowolony. mat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Jeżeli te piwa Ci pasują, to twoje chmielenie powinno być OK, tylko pamiętaj, że masz mniejszą gęstość 14-15blg (torpedo 17blg ,harcore 20blg), co spowoduje, przesunięcie odczuć w stronę chmielu/goryczki. Zrób, jak napisałeś, na pewno wypijesz, najwyżej trochę poleży w piwnicy, aż goryczka złagodnieje z czasem. Póki nie spróbujesz nie przekonasz się o efektach. Nic nie zmieniaj i życzę powodzenia. mat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Dzięki chłopaki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Wczoraj po raz pierwszy zdegustowałem wraz z dziewczyną naszego Terminatora (IPA). Aromat głównie owoców tropikalnych; mango, melon, morela, brzoskwinia, dopiero na drugim planie cytrusy. Lekko wyczuwalny alkohol, ale nie drażniący. Piana OK, drobno pęcherzykowa. Co do goryczki, jak dla mnie GENIALNA. BS wyliczył ją na poziomie 67, myślę, że jest ok 80 . W sumie z aromatu i smaku bardziej piwko bym dopasował do stylu Belgian India Pale Ale. Chętnych na degustację zapraszam 21.07 do ZUP'y we Wrocławiu. Edytowane 9 Lipca 2013 przez mathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się