Quentin Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) No i właśnie mam dylemat . 2 tygodnie mógłbym poczekać na gęstwę ( z góry dziękuję za propozycję ) bo planuję warzyć w niedzielę i mógłbym robić coffee stouta . Myślę też o zakupie sucharów ( dwóch paczek ) bardziej belgijskich i odpornych na alko ( propozycje ? ) Ale chyba skończy się eksperymentem . Bo po pierwsze te drożdże już mam a po drugie to korci mnie ten eksperyment EDIT : Jednak się zdecydowałem na te T-58 . Bardzo mocno napowietrzyłem brzeczkę ( kilka godzin pompką ) Dodałem uwodnione 2 saszetki ok. 22.00 . Rano już mocno pracowały . Przeniosłem do piwnicy do 13 stopni . Po 2 - 3 dniach dodam jeszcze 500 g cukru Muscovado Dark ( taką technikę wyczytałem w jednej z receptur w wiki ) Zobaczymy co z tego będzie EDIT 2 : Jak zaplanowałem tak zrobiłem . Temp. otoczenia 13 st. C . Po 7 dniach blg 5 ( ładnie zeszło mimo niskiej temp.) Przeniesione do domu w okolice 19,5 st. na 2 dni . Teraz jest w ok. 22 st. Dziś zmierzone 4 . Jak na te drożdże naprawdę nieźle. Smak treściwy , przebijają się "ciemne" posmaki cukru muscovado. Brak estrów . Bardzo przyjemne w mojej ocenie , użyłbym słowa stonowane . Ale jak mówi klasyk , co ja tam wiem :-) Potrzymam jeszcze parę dni i jak stanie blg ....hmmm... robić cichą jeszcze czy w butle ? Edytowane 12 Marca 2014 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Bardzo proszę o sugestię co do cichej/butelkowania tripple'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 moja sugestia: przenieś na cichą do chłodnego miejsca, Dori na blogu pisała, że trapiści robią tak z dubblem, to i z triplem powinno zadziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Dzięki - dam mu zatem jeszcze trochę poleżeć w miarę chłodnym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Pierwszy raz próbuję te drożdże. Zadałem je wczoraj o 15stej, rozpoczęły szaloną burzliwą o 20stej. Dzisiaj w południe już praktycznie nie pracują. Z tym, że zadałem je w temp. 27 stopni. Brzeczka miała 12,2 stopnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Planuję warzyć Whisky Extra Stouta i przeszła mi przez głowę myśl, żeby fenole ze słodu połączyć z tymi pochodzącymi od drożdży. Próbował ktoś takiego połączenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ja zrobiłem porter wedzony na Fermentis Abbaye, wyszło bardzo przyjemne piwo. T-58 maja bardzo kontrowersyjna opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Zlałem dziś saisona 15 blg po 10 dniach burzliwej w 17 stopniach C, zeszły płytko bo do 5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) Myślicie, że porter bałtycki 20-22Blg na tych drożdżach i fermentacja w 15C to dobry pomysł? Edytowane 5 Maja 2015 przez maxikaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Zdecydowanie zly pomysl moim zdaniem. To co opisujesz to ja bym na Nottingham zrobil albo ew. Workhorse. W drugiej kolejnosci PAY7, US-05, S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Oj, chyba nie za bardzo. Porter bałtycki raczej charakter powinien brać od słodów, a te drożdże dają sporo od siebie. W stylu raczej się nie utrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Zdecydowanie zly pomysl moim zdaniem. To co opisujesz to ja bym na Nottingham zrobil albo ew. Workhorse. W drugiej kolejnosci PAY7, US-05, S-04. Czytałem gdzieś, że S-04 potrafią pracować bardzo nisko, nawet w okolicy 12-13C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Dzięki za rady. Spróbuję workhorse. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brEmil Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Czy te drożdze nadają się do uważenia Belgian Pale Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Browar Perun w swoim piwie "Oblewanie Perperuny" ich użył, także pewnie da się użyć . Warzę klona w tygodniu, zobaczymy. Alternatywnie Gozdawa BFSAY z sucharów. Mam BIPA na nich, na cichej. Też zobaczymy . Edytowane 24 Listopada 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Czołem, Jak ważne jest utrzymanie stałej temperatury fermentacji przy tych drożdżach? Jak na razie zapewniłem Saisonowi temperaturowego rollercoastera: zadanie drożdży przy 20st, przez 10h zjazd do 18st, potem chcąc uzyskać temp pokojową skoczyło mi do 22-23st na 12h, żeby później zejść do 17, bo wrzuciłem za dużo mrożonych butelek do lodówki Aktualnie (trzecia doba fermentacji) utrzymuję na 19st. Na opakowaniu drożdży stoi, że temp. optymalna to 15-20st., ale czytam tutaj, że piwowarzy fermentowali i w wyższych, zależy mi na estrach (stąd chęć podciągnięcia pod temp. pokojową), ale znów nie chcę przesadzić i naprodukować fuzli. Zdrówka Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Witam, mam pytanie odnośnie tych drożdży, otóż jak szybko są w stanie przerobić 8l w temperaturze 14-15 stopni? U mnie zaczęły pracę 17.09 Bardzo intensywna fermentacja-czapa piany, bulgotanie co sekundę. Zaglądam 18.09 czyli 24 h i zero oznak fermentacji. I jaka jest w końcu ich gęstość końcowa? Na razie blg nie zmierzone, ale 24 h? Co o tym myślicie? To normalne przy tych drożdżach? Spiewaczek1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Te drożdże szybko przerabiają większość cukrów ale jeszcze powoli dofermentowują, ja bym się nie spieszył z niczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Nie, nie mam zamiaru nic ruszać, tylko mocno się zdziwiłem. Starałem się zacierać bardziej na wytrawnie, to może mieć wpływ na szybkość fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Minimalny Na wytrawnie jest ok, bo te drożdże nisko schodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Na marginesie, gorąco polecam te sucharki do witów. W tym sezonie osiągnąłem na nich bardzo dobre efekty. Edytowane 23 Września 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Everyoneisrich Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Za tydzień będzie miesiąc fermentacji na tych drożdżach. 2 tygodnie w warunkach o niższej temperaturze 14 stopni max. Przeniesione do temperatury 17-18 stopni-po tygodniu 4,5 BLG Dzisiaj sprawdzone po 2 dniach znowu 4,5 BLG, zejdą jeszcze? Bo strach butelkować. BLG początkowe-13. Na opakowaniu jest niby napisane final gravity: high. Edytowane 10 Października 2016 przez Everyoneisrich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtyla Opublikowano 28 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Potwierdzam dobre efekty, jakie dają te drożdże w piwach wędzonych - 2 lata temu popełniłem bezstylowe, wędzone piwo [moje pierwsze ze 100% zacieraniem:P: 2/3 buk, 1/3 pilzeński], które wyszło bardzo fajnie. Dziś zrobiłem coś podobnego - zobaczymy co będzie tym razem;] Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) Czołem! Mój pierwszy post na forum, mimo godzin stalkowania i podczytywania zachłannie. Do rzeczy, ma ktoś doświadczenie z underpitchingiem w przypadku tych drożdży? Zaufałem na ślepo sklepowi gdzie się zaopatrzyłem w zestaw słodów na American Barley Wine, a dorzucili mi 1 paczuszkę i dopiero mnie tknęło że trochę dałem ciała, nie zorganizowałem z tego żadnej gęstwy etc. Jak myślicie, eksperyment czy niewypał? (zaznacze jeszcze, nie zależy mi póki co na stylowości, raczej na tym, czy wyjdzie z tego coś do wypicia z przyjemnością) Edytowane 29 Listopada 2017 przez Adam Pawlicki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 4 minuty temu, Adam Pawlicki napisał: Czołem! Mój pierwszy post na forum, mimo godzin stalkowania i podczytywania zachłannie. Do rzeczy, ma ktoś doświadczenie z underpitchingiem w przypadku tych drożdży? Zaufałem na ślepo sklepowi gdzie się zaopatrzyłem w zestaw słodów na American Barley Wine, a dorzucili mi 1 paczuszkę i dopiero mnie tknęło że trochę dałem ciała, nie zorganizowałem z tego żadnej gęstwy etc. Jak myślicie, eksperyment czy niewypał? myślę że będzie loteria. znam ludzi którzy przepędzili portera bałtyckiego na saszetce gozdawy i wyszło bdb piwo. ja bym zapobiegawczo dokupił paczkę - 6,50 to nie fortuna, a szkoda spieprzyć takiego mocarza. inna kwestia że mocno średnio widzę T58 w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się