Jump to content

zamiecione z podłogi


aopon

Recommended Posts

Witam,

może nie dosłownie jak w temacie, ale zostało mi trochę słodów, trochę otrzymałem od znajomych i postanowiłem uwarzyć takiego "śmieciucha". Jest to moja pierwsza receptura, proszę Was o opinię czy to będzie pijalne :)

 

Chciałbym osiągnąć 10l piwa:

- 0.9kg słód pilzneński Weyerman

- 0.5 kg słód monachijski Weyerman

- 0.4 kg słód przeniczny Werman

- 0.2 kg słód orkiszowy Wereman

- 0.2 kg słód Caramunich I Weyerman

- 0.15 kg płatki owsiane błyskawiczne

- 9g chmiel Marynka

- drożdze Fermentis Safale US-05

 

BeerSmith pomógł mi ustawić takie parametry:

- Blg brzeczki nastawnej około 13

- czas gotowania 60 minut

- cały chmiel od początku gotowania

- zacieranie mające na celu wyciągnięcie maksymalnego "ciała", 45min w temp 69°C, bez Mash-out

 

Co o tym sądzicie?

 

Pozdrawiam,

Link to comment
Share on other sites

Tuszę problemy z wysładzaniem jeżeli używasz standardowego fermentora i kibelnego wężyka. Taka ilość słodów raczej nie przykryje go i nie powstanie złoże. Dlatego zarzuciłem myśl o 10-litrowych warkach.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.