aopon Posted June 12, 2013 Share Posted June 12, 2013 Witam, może nie dosłownie jak w temacie, ale zostało mi trochę słodów, trochę otrzymałem od znajomych i postanowiłem uwarzyć takiego "śmieciucha". Jest to moja pierwsza receptura, proszę Was o opinię czy to będzie pijalne Chciałbym osiągnąć 10l piwa: - 0.9kg słód pilzneński Weyerman - 0.5 kg słód monachijski Weyerman - 0.4 kg słód przeniczny Werman - 0.2 kg słód orkiszowy Wereman - 0.2 kg słód Caramunich I Weyerman - 0.15 kg płatki owsiane błyskawiczne - 9g chmiel Marynka - drożdze Fermentis Safale US-05 BeerSmith pomógł mi ustawić takie parametry: - Blg brzeczki nastawnej około 13 - czas gotowania 60 minut - cały chmiel od początku gotowania - zacieranie mające na celu wyciągnięcie maksymalnego "ciała", 45min w temp 69°C, bez Mash-out Co o tym sądzicie? Pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 12, 2013 Share Posted June 12, 2013 Tylko 9 g chmielu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted June 12, 2013 Share Posted June 12, 2013 (edited) Nawet na te 10l, te 9g marynki to trochę mało Edited June 12, 2013 by Usiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted June 12, 2013 Share Posted June 12, 2013 Nawet na te 10l, te 9g marynki to trochę mało No cóż... Co kto lubi. Powinno to dać ok 20-27 IBU - goryczka jak np w marcowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted June 12, 2013 Share Posted June 12, 2013 Tuszę problemy z wysładzaniem jeżeli używasz standardowego fermentora i kibelnego wężyka. Taka ilość słodów raczej nie przykryje go i nie powstanie złoże. Dlatego zarzuciłem myśl o 10-litrowych warkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now