aopon Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Witam, może nie dosłownie jak w temacie, ale zostało mi trochę słodów, trochę otrzymałem od znajomych i postanowiłem uwarzyć takiego "śmieciucha". Jest to moja pierwsza receptura, proszę Was o opinię czy to będzie pijalne Chciałbym osiągnąć 10l piwa: - 0.9kg słód pilzneński Weyerman - 0.5 kg słód monachijski Weyerman - 0.4 kg słód przeniczny Werman - 0.2 kg słód orkiszowy Wereman - 0.2 kg słód Caramunich I Weyerman - 0.15 kg płatki owsiane błyskawiczne - 9g chmiel Marynka - drożdze Fermentis Safale US-05 BeerSmith pomógł mi ustawić takie parametry: - Blg brzeczki nastawnej około 13 - czas gotowania 60 minut - cały chmiel od początku gotowania - zacieranie mające na celu wyciągnięcie maksymalnego "ciała", 45min w temp 69°C, bez Mash-out Co o tym sądzicie? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Tylko 9 g chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Nawet na te 10l, te 9g marynki to trochę mało Edytowane 12 Czerwca 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Nawet na te 10l, te 9g marynki to trochę mało No cóż... Co kto lubi. Powinno to dać ok 20-27 IBU - goryczka jak np w marcowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Tuszę problemy z wysładzaniem jeżeli używasz standardowego fermentora i kibelnego wężyka. Taka ilość słodów raczej nie przykryje go i nie powstanie złoże. Dlatego zarzuciłem myśl o 10-litrowych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się