Skocz do zawartości

zamiecione z podłogi


aopon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

może nie dosłownie jak w temacie, ale zostało mi trochę słodów, trochę otrzymałem od znajomych i postanowiłem uwarzyć takiego "śmieciucha". Jest to moja pierwsza receptura, proszę Was o opinię czy to będzie pijalne :)

 

Chciałbym osiągnąć 10l piwa:

- 0.9kg słód pilzneński Weyerman

- 0.5 kg słód monachijski Weyerman

- 0.4 kg słód przeniczny Werman

- 0.2 kg słód orkiszowy Wereman

- 0.2 kg słód Caramunich I Weyerman

- 0.15 kg płatki owsiane błyskawiczne

- 9g chmiel Marynka

- drożdze Fermentis Safale US-05

 

BeerSmith pomógł mi ustawić takie parametry:

- Blg brzeczki nastawnej około 13

- czas gotowania 60 minut

- cały chmiel od początku gotowania

- zacieranie mające na celu wyciągnięcie maksymalnego "ciała", 45min w temp 69°C, bez Mash-out

 

Co o tym sądzicie?

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tuszę problemy z wysładzaniem jeżeli używasz standardowego fermentora i kibelnego wężyka. Taka ilość słodów raczej nie przykryje go i nie powstanie złoże. Dlatego zarzuciłem myśl o 10-litrowych warkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.