Skocz do zawartości

Czy z moimi skosami jest coś nie tak ?


qni

Rekomendowane odpowiedzi

Zafrapowała mnie hodowla drożdży. Latałem po całym mieście za agarem aby zrobić skosy. Udało się 10 skosów zrobić. Z ciekawość jedne skos otworzyłem i położyłem w kuchni aby hodować grzyba/bakterie z powietrza. Przez 2 dni nic się nie pojawiło, w 3 dzień naplułem na niego, po jakimś czasie pojawił się grzyb. Czy grzyby/bakterie rozmarzają się tak wolno? A może mój skos jest zły, np. dodałem za dużo agaru ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiktor ma całkowitą rację, w przemyśle (do sprawdzania sterylności hal produkcyjnych) stosuje się specjalne urządzenia, które nadmuchują na otwartą szalkę 1m3 powierza, a później hodowla trawa minimum 72h.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiktor ma całkowitą rację, w przemyśle (do sprawdzania sterylności hal produkcyjnych) stosuje się specjalne urządzenia, które nadmuchują na otwartą szalkę 1m3 powierza, a później hodowla trawa minimum 72h.

 

pamiętam z zajęć :) ale metoda z odkrytą szalką jest wystarczająca - tylko nie może być przeciągu w pomieszczeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tez pamietam z mikrobiologii ze robilismy na szalkach Petriego na agarze i porównywaliśmy szalkę odkrytą minutę a druga była 5min. Ta z minutą juz miała ładne wykwity :) ta z 5 miała duuzo ciekawych kolonii :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.