Namib Opublikowano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Witam Jestem ciekawy, czy może ktoś z Was próbował wlewac brzeczke do pojemnika fermentacyjnego po wczesniejszej fermentacji burzliwej i rozpocząc odrazu fermentacje nowej brzczki bez wcześniejszego mycia pojemnika z osadu (górna fermentacja) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hexx Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Próbowałem po cichej, ale drożdży dodałem z burzliwej z innej warki, bo po cichej ich zbyt wiele nie zostało. Drożdże US-05, wykorzystane po raz 2 lub 3. Wystartowały po jakichś 3 godzinach. Po około 6 już pracowały z pełną mocą. Jak zobaczyłem, że fermentor jest idealnie czysty, prócz osadu drożdżowego na dnie, mycie wydało mi się bezcelowe. Czy słusznie okaże się za jakieś 2 tygodnie, jak już piwko dojrzeje. Nic do tej pory nie wskazywało na to by złapało jakąś infekcję, także powinno być ok. Po burzliwej zostaje sporo osadu na górze fermentora, także raczej bym nie próbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 z doświadczenia tak robiłem do 4 warek. więc działaj Namib 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Często tak planuję warki, żeby w momencie opróżnienia wiadra po burzliwej, od razu wlać na gęstwę nowe piwo. Jednak przeważnie przelewam wtedy gęstwę do nowego, czystego pojemnika. Edytowane 15 Czerwca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Ja tak raz zrobiłem i tak jak doświadczeni koledzy pisali, wyszło ni pies ni wydra. Z tym że do brekwitu India ale pale dodałem inny brekwit. Myśle że jak dodałbym taki sam to by wyszło normanie. Tylko np.po 4-ech warkach po cholere mi taka ilość marwych drożdży w fermentatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się