Gąska Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Nie jestem pewien, ale w tym wątku było coś o tym, że rodzima firma Gozdawa dodaje dedykowane drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Tylko nikt nie piszę o smaku finalnego produktu ,moze jeszcze trochę za wcześnie ,ale przydała by się jakaś recenzja ,lub porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Smak w dużym stopniu zależy od tego jak bardzo się przyłożysz do zapewnienia drożdżom optymalnych warunków fermentacji. Wierz mi, że ten sam brewkit zrobiony przez dwie osoby może smakować zupełnie inaczej. Więc zrób i podziel się wrażeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Czekam z niecierpliwością na dostawę.Wrażeniami na pewno się podzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Słuchajcie -dzisiaj dostałam informacje ze sklepu ,w którym zamawiałam produkty,ze nie ma zamawianego przeze mnie Coopersa Europen Lager i pan altrnatywnie proponuje Coopersa Lagera .Po wyrazeniu zgody przyszło mi do głowy ,czy dobrze do tego zwykłego Lagera dobrałam ekstrakt niechmielony[brewferm Medium z braku wersji Light i drugi do drugiego piwa marki Beetter brew-Bandit Teqila wybrałam ekstrakt słodowy jasny z Vesa] Dostałam taką odpowiedz -od pierwszej pani -"ten Medium b.dobry -nadaje sie ,ale do tego drugiego piwa proponuje zamiast ekstraktu glukozę bo ekstrakt zdominuje smak ,a to piwo lekkejuż o określonym smaku ...,ale oddam słuchawkę koleżance ,którapo naświetleniu przeze mnie tematu ,ze zamieniłam sobie piwo na bardziej jasneLager-barwa 9-10 i wolałabym jakiś jasny ekstrakt do niego -pani odpowiada -"to proponuje pani kupić obydwa ekstrakty jasne ,bo ten brewkit z Brewfer Medium jest napewno ciemniejszy od wersji Light,którego nie mamy.....[ No to się zgodziłam na te dwa jasne z Vesa .Jednak po wejściu na stronę sklepu czytam opisy tych dwóch ekstraktów i co pisze....?-ze ten Medium ma barwę 15, a ten jasny Ves -od 30-do 60!!! Mam nadzieję ,ze kolor ciemniejszy nie wpłynie znacząco na smak finalny,pomijając fakt ,ze w dalszym ciągu jestem zdezorientowana z czym zrobić to drugie piwo?,czy fakrtycznie z glukozą ,czy z zakupionym ekstraktem? [To się nazywa -informacje i porady pod nr tel....] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 ,czy fakrtycznie z glukozą ,czy z zakupionym ekstraktem? W tym przypadku kolor nie ma wpływu na smak. Każda z tych puch uzupełniona ekstraktem będzie o wiele lepsza niż z cukrem/glukozą. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Mam jeszcze jedno pytanie zanim zacznę-Czy lepiej te ekstrakty przelać do dwóch wiaderek po 20 l [ kilkoma takimi dysponuje ,ale bez kraników] a po burzliwej fermentacji zlać z nad osadu rurką do tego 33l z kranikiem i zaworkiem i zostawić kilka dni na cichą ?[ile?],czy z gotowców nie ma takiej potrzeby i odrazu rozlewać do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Potrzymaj minimum 2 tyg w jednym wiaderku i później od razu w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Łaał...to jeszcze inna metoda...Czyli 2 tyg nie zaglądać? ,nie mierzyć BLG ? Na co generalnie mozemy narazić piwo zbyt długo przetrzymujac je w fermentatorze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nie przejmuj się tym zanadto. Raczej martw się żebyś za szybko nie chciała lać w butle. A piwu szybciej zaszkodzi gmeranie w nim co 2 dni niż 2 tygodnie w spokoju nad drożdżami. Po 2 tygodniach zmierz blg, za dwa dni znów. Jeśli się nie zmieni (a po 14 dniach nie ma bata żeby nie przefermentowalo) to syropik do dużego wiadra z kranikiem, do niego delikatnie dekantacja piwa z dwóch mniejszych wiaderek i rozlew w butelki przez kranik. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Czyli w/g Ciebie jednak zaczynać w dwóch mniejszych [bez kranika ] Odczekać 2 tyg. Zmierzyć w kwestii formalnej BLg .Po dwóch dniach pomiar powtórzyc .Zlać z nad osadu wężykiem do duzego wiadra z kranikiem i kranikiem z zaworkiem zlewać do butelek dodając do każdej 4g cukru.Koniec .Kropka . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Jeśli nie chcesz/nie możesz zainwestować w drugie wiadro 30L to tak bym zrobił. Daruj sobie sypanie cukru do butelek. Zrób syrop cukrowy na przegotowanej wodzie, o gęstości zbliżonej do gęstości początkowej piwa. Wlej do wiadra z kranikiem i na ten syrop zlej piwo. Zdezynfekowaną łyżką delikatnie wymieszaj i butelkuj. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zakup wiadra ,lub bardziej prawdopodobne kranika .połącze z drugim zamówieniem.[Na razie dysponuje kilkoma dwudziestkami ] Ile trzymać na tej cichej? Odnośnie tego syropu to dokładność będzie chyba mniejsza [pomijajac wygodę],bo dokładnie mogę nie wiedzięć [wiadra bez miarki] ile tych litrów zostanie po zlaniu np. z nad osadu,,a miareczkę mam równo 4g,ale to już szczegół. Mam jeszcze pytanie -na jakiej wys. od dna wiadra zamontować ten kranik?-czy 2cm wystarczy ,czy kranik będzie zaciągał osad zamontowany na tej wysokośći? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Ile trzymać na tej cichej? Jeśli już to ok 7 dni, ale może też być i 14. tego syropu to dokładność będzie chyba mniejsza wierz nam, że z praktyki wynika iż to w przypadku robienia syropu uzyskuje się mniejsze błędy. Miarka wbrew pozorom nie dokładnie odmierza ilość cukru, a 3 lub 4g to nie zawsze optymalna ilość. Wybór i tak należy do butelkującego na jakiej wys. od dna wiadra zamontować ten kranik? IMO, najniżej jak się da, a kranik i tak zawsze troszkę zaciągnie osadów. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Proponuję sobie zwymiarować wiadra. Oznaczyć co 5 litrów i po kłopocie. Jak kolega wyżej pisze praktyka pokazuje,że syrop jest dużo wygodniejszy:) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Witam i odświeżam temat.Piwo z puchy po wszystkich zabiegach wylądowało w butelkach .Zostawiłam je w domu na tydzień w celu nagazowania i po tygodniu wyniosłam do piwnicy gdzie temp =5-10 stopni.Dziś po tygodniu lezkowania w piwnicy przyniosłam jedno kontrolnie i ....gazu cieniutko ,pianki -cieniutko-po wlaniu w kufelku 0,5cm i moment znika .Czy wnieść te piwa z powrotem do domu ,czy czekać spokojnie jeszcze ze 2 tyg? [Nie zrobiłam kontrolnej butelki w pecie i nie wiem jak mogę teraz sprawdzić poziom nagazowania w butelkach ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Ze swojęgo (małego) doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że lepiej nie zanoś butelek z powrotem do domu. Po butelkowaniu zostawiłem 3 butelki w domu, a resztę po 3 dniach zaniosłem do piwnicy do temperatury ok 14'c. Po tygodniu stestowałem piwko leżakujące w domu jak i te leżakujące w piwnicy. Piwo z domu mialo wyrażny smak drożdzy i mało gazu. Natomiast to z piwnicy mniej smakowało drożdzami a gaz był wyraźniejszy. To samo po 3 tygodniach leżakowania, to z domu ma zdecydowanie wyraźniejszy posmak drożdzy i jest mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Moje jedno wniosłam do domu kontrolnie ,na pewno nie zmętniało.Poczekam do niedzieli ,to będzie 3 tygodnie od chwili przelania do butelek .Spróbujemy porównać to z piwnicy i z domu,tylko chyba wypadałby trochę schłodzić to z domu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Godzinę przed stestowaniem wystarczy. Chodzi o sprawdzenie różnicy leżakowania w dwóch innych temperaturach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Wyniosę go znów do piwnicy przed spożyciem ,by miały taka sama temp. A przy okazji -mój kolejny brewkit potraktowałam drozdzami US 05. Dzis 5-ty dzień fermentacji -piana taka na dwa palce cały czas utrzymuje się na powierzchni,ale podobno to charakterystyczne dla tych drożdzy Zaniepakaja mnie silne zmętnienie brzeczki -czy to normalny objaw? Piwo odfermentowało z 11Blg do 5-ciu.W niedzielę zrobię mu drugi pomiar. [Piwo chmieliłam Citrą -50g.Skład -2,2kg jasny Wes+0,80kg glukozy] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Z 11 do 5 w 5 dni to słabo. Ale może to właśnie cechą kitów. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Fermentuje w takich raczej niższych temp-19-17stopni -moze to też ma jakiś wpływ .,ale nie to mnie niepokoi-tylko ta mętność ? [Z goryczką się uspokoiłam -po wypiciu próbki z pomiaru okazała się normalna [wcześniej byłam przerażona ,bo to IBU w/g moich obliczeń wyszło ponad 50],choć na tym etapie fermentacji cukry trochę zaburzają percepcję goryczy,ale jestem przekonana ,ze goryczka jak najbardziej akceptowalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Jak fermentuje to musi być mętne. Poczekaj do niedzieli. Co do temperatury to u mnie w 18 stopniach us5 zjadły stouta 12 blg w 48h;) Więc to jest temperatura optymalna. Mówiłem żeby się IBU nie przejmować Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dla US-05 "raczej niższe temperatury" to bardziej okolice 15°C, trochę niżej też jeszcze pociągną. W piąty dzień fermentacji nie ma co jeszcze otwierać wiadra. Postoi sobie jeszcze kilka dni, potem na cichej, to się wyklaruje. Choć jeśli chcesz chmielić na zimno to z utrzymaniem idealnie klarownego może być problem. A co do goryczki, to przecież wszyscy ci pisali by nie patrzeć tak na to IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Wiadro mam przezroczyste ,ani mi w głowie go na razie otwierać!! Dochmielać nie zamierzam !!-Jest dobrze!!! [To 50 IBU mnie na początku przerażało ,ale chyba z tej Citry jakaś lepsza ta goryczka czy cuś ...] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się