Bzdzionek Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Nie warzyłem jeszcze nic w stylu belgijskim, więc mam w zamyśle hybrydę tzn belgijskie piwo na amerykańskim chmielu (single hop). Pomyślałem sobie o Belgian Dubbel, ale nie wiem czy ten styl lubi amerykańskie chmiele, co o tym myślicie i jakie są Wasze doświadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Minąłem się z prawdą pisząc, że jeszcze nic nie uwarzyłem w stylu belgijskim, bo przecież wczoraj zlewałem witbiera na cichą, ale nie uwarzyłem nic belgijskiego na amerykańskim chmielu, więc temat nadal aktualny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 piłem Raging Bitch z Flying Dog - bardzo mi smakowało i dlatego BPA na chmielach z ameryki jest na mojej liście todo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Doświadczeń w takim eksperymencie nie mam żadnych, ale pomysł bardzo mi się podoba. W zasadzie dopiero odkrywam walory belgijskich stylów więc po BPA, Witku i Blondzie taka wariacja jak najbardziej wskazana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Szczun sie wpisuje też przecież, a po FDP ochów i achów nie brakowało. Tripel + Zeus + Amarillo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Opinie o takich piwach są rożne, każdemu smakuje co innego. Jako, że lubię eksperymenty to uwarzyłem niedawno coś o roboczej nazwie W.110 Belgijska IPA, Może na IPĘ jest to za słabo chmielone ale pierwsze próby bardzo zadowalające. Piwo do powtórki (choć jak znam życie to powtórki nie będzie bo jeszcze nie popełniłem jednego piwa dwa razy ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Pomysł zacny - tym bardziej , że Raging Bitch doskonała . Czekamy na efekty . Ja po mału przymierzam się do startu - zrobię ze dwa brewkity i później eksperymenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Raging Bitch też miałem okazję spróbować i również mi smakowało, tylko nie wiem czy to Dubbel, Szczun także dobre piwo, zresztą mój faworyt na DFP, aczkolwiek ostatnio go próbowałem w butelce i już nie zrobił na mnie tak pozytywnego wrażenia jak na festiwalu. Wczoraj zakupiłem surowce, więc jak tylko się troszkę ochłodzi zaczynam warzyć belgijskiego dubbela single hop Amarillo Mam jeszcze jedno pytanko, ponieważ po zlaniu mojego witbiera na cichą zebrałem gęstwę drożdży Wyeast 3942 Belgian Wheat, które siedzą bezczynnie w lodówce, czy mogę je zatem użyć do Belgian Dubbel. Z tego co udało mi się wyczytać to są to dość uniwersalne drożdże i nadają się nie tylko do Witbiera, ale również do Belgian Pale Ale, Tripel, ale ponieważ nie mam z nimi dużego doświadczenia chciałbym zapytać Was o radę zanim ich użyję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się