czaro27 Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Nie chce nim robić goryczki.. po prostu nie chciał bym żeby mi wyszła poza skale apa. Po gotowaniu mam 25 IBU, jak dosypie przy 90 stopniach 100g centeniala i zostawie na jakies 1.5h (rozumiem ze goryczka bedzie przechodzić do brzeczki przez +- 11C?) reszta beedzie szła juz tylko na aromat? jezeli tak to ile może dać ten chmiel goryczki.. Orientacyjnie oczywiście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Jesli nie chcesz podbijac goryczki wcale to wrzuc chmiel w temp pod 80°C W tekscie jest wyraznie napisane ze Przerwa w temperaturach 71°C - 77°C praktycznie zamyka temat izomeryzacji a-k, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Czytałem tekst. Goryczka w APA wacha się miedzy 30 a 45 IBU ja mam 25 dlatego chce wrzucic w połowie temperatury w której jeszcze zachodzi izomeryzacja tylko nie wiem czy to nie jest np za późno.. 100g chmielu to nie mało.. wole sie upewnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Zakladajac ze -w kotle przy wrzeniu wykozystanie alfakwasow to max 25-30%, w temp 90-80° to pewnie ok 10%-5%, a ponizej 80 to 0% -brzeczka schodzi cie sie z 90° na 80° w jakies 15min to w 15min w tem 90-80°C dostaniesz ok.4 razy mniej IBU niz gdybys gotowal ten chmiel 15min - czyli ladujesz na ok 10-15 dodatkowych IBU z chmielenia Centenialem ponizej 90°C Wiec powinno byc dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Muszę zrobić w takim razie doświadczenie na zwykłej wodzie i sprawdzić w ile czasu zejdzie z 90 do 80C.. bo coś nie wydaje mi sie zeby to było 15 min Bardzo dziękuję za rozjaśnienie trapiącego mnie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Witam jeszcze raz Spotkałem sie w BS2 z takim czymś: Wskaźnik chmielenia whirpoolowego (procent równoważny gotowanym chmielom) powinien być ustawiony na 50% dla temperatury 90C/194F. Jak mam ustawione na 50% i centenial wrzucony na 15 min (przy założonej temp. przez BS2 90C) daje mi goryczki 24 ibu Jak zmieniam na 10% ibu mam 4.9.. rozumiem ze te 50% to jakiś mały błąd w programie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) Dla temperatur zaraz po wyłączeniu palnika to pewnie pasuje. Pewnie chodzi o zakres temperatur miedzy 100° a 90°(50% w stosunku do tego co osiągasz przy gotowaniu, jeśli założysz ze przy gotowaniu wykożystanie alfa kwasów jest na poziomie ok.30% to w temp 100°-90° dostaniesz z 15%). Poniżej 90° jest już mniej...tak jak już pisałem ok 20%-30% tego co masz przy gotowaniu... Zresztą to wszystko masz dokładnie opisane w tekście na pierwszej stronie tematu. Edytowane 26 Września 2015 przez karol1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frugo90 Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Hej, przeczytałem sobie cały ten temat i przyszło mi do głowy kilka pytań. Wybaczcie jeśli niektóre będą głupie, ale jestem dopiero początkującym piwowarem. 1) Czy łączycie hop stand z chmieleniem na aromat podczas gotowania? 2) Po w ogóle chmielić podczas gotowania na aromat skoro wiadomo, że hop stand daje o wiele lepsze efekty? 3) Pytanie dotyczące ogólnie chmielenia podczas gotowania. Po co rozbija się chmielenie na aż tyle porcji. Nie lepiej nachmielić na 60' na goryczkę i na 0' na aromat (bo wtedy jest najmniejsze odparowanie olejków - oczywiście pomijam w tym rozważaniu hop stand i dry hopping)? Co daje to rozbijanie? Zaoszczędzenie na chmielu goryczkowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Witaj, zapomniales w swoim rozwazaniu o chmielu na smak czyli przy tradycyjnym chmieleniu wrzucanym na 30-20min. 1) Ja jesli bawie sie z przerwami chmielowymi na whirpoolu to pomijam chmielenie na 30-20min bo zakladam ze to co wrzuce na 5min przed koncem idzie nie na aromat ale na smak. 2) Bo Hop Stand to nie jest najmilsza opcja przy warzeniu (tracisz sporo czasu na przerwy i warzenie sie wydluza, masz kolejny chmiel w juz schlodzonej po czesci brzeczce ktory musisz jakos odfiltrowac). No i sa gatunki piwa w ktorych mocnego aromatu osiagac sie nie chce. 3) zapomniales o chmielu dla smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Można więc łatwo policzyć, jaką dostanie się goryczkę i jak będzie ona odczuwalna (gwarantuję łodygę). potwierdzam można chmielić w siatce stalowej od kolegi lewatywa8 i oddzielić całość chmieli wrzuconych do gotowania Kabanos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Zastanawiam się jak zmodyfikować chmielenie. Do tej pory robiac np. SH APA mialem nastepujacy schemat chmielenie (przyklad z ostatniej warki SH APA na Amarillo): 1. 60' - 20g 2. 30' - 10g 3. 1' - 25g 4. cicha - tydzien - 45g Daje mi to bardzo dobre efekty. Tylko zastanawiam sie czy robiac whirpoola moglbym zaczac zuzywac np. mniej chmielu. Czy schemat chmielenia nie powinien wtedy wygladac np. 1. 60' - 20g 2. whirpool 75-80oC, 80' - 30g 3. cicha - tydzien - 30g Oszczedzam jakies 20g - oczywiscie jest to niewiele, ale w przypadku IIPA gdzie chemilu pewnie trzeba wrzucic z 1/4kg to juz robi róznice kazde 50g. A moze najbardziej optymalnym schematem by bylo: 1. 60' - 20g 2. 30' - 10g 3. 1' - 10g 4. whirpool 75-80oC, 50' - 25g 5. cicha - tydzien - 25g Tylko tutaj nie ma oszczedności na chmielu. Przy tych rozwazaniach zakładam ze kwestia IBU schodzi na drugi plan (nie ze jest nie wazne, ale watek bylby za bardzo wielobiegunowy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 7 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 Ja się nie znam, ale strzelam, że tu nie będzie oszczędności na chmielach. A przy IIPA dużo chmielu idzie na goryczkę, której sobie nie odbijesz na oszczędnościach w whirpoolu... bez względu na to jak chcesz to liczyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) Matt Brynildson z Firestone Walker Brewing Company mówi: "Fakt, że zachodzi odrobina izomeryzacji a-k (około 15% w chmieleniu whirpoolowym vs 35% w kadzi) Mam pewne kłopoty z ustaleniem prawidłowej utylizacji, a ten cytat pogłębił jeszcze moją niepewność co do kalkulacji i zrozumienia tematu. Otóż, wg http://howtobrew.com/book/section-1/hops/hop-bittering-calculationsktóry przedstawia tabelę opartą na wyliczeniach opublikowanych przez Tinseth'a maksymalna do osiągnięcia utylizacja AK to 30,1% przy 2h gotowaniu "cienkusza" 7,6°Blg, a jak wziąć przeciętne piwko 12,5°Blg to max możemy osiągnąć 25%. Określenie "odrobina" w odniesieniu do 15% utylizacji jakoś mi tu nie pasuje, bo ta odrobina to połowa i więcej maksymalnej do osiągnięcia utylizacji. EDIT: patrząc na tabelę, przyjmując wariant dla 1,050 SG to 15% utylizacji przypada dwudziestu paru minutom przerwy przy pełnej izomeryzacji (czyli temp. wrzenia). A ta spada wykładniczo, osiągając połowę wart. izomeryzacji już w temp 90°C, sądzę więc bardzo uogólniając obliczenia, że aby otrzymać te 15% utylizacji to trzeba tę przerwę wydłużyć do godziny. W moich warunkach przyjmę wartość 10% utylizacji i jadę z koksem. Edytowane 11 Września 2016 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 exor i Marcin_K 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Zastanawiam się jak zmodyfikować chmielenie. Do tej pory robiac np. SH APA mialem nastepujacy schemat chmielenie (przyklad z ostatniej warki SH APA na Amarillo): 1. 60' - 20g 2. 30' - 10g 3. 1' - 25g 4. cicha - tydzien - 45g Daje mi to bardzo dobre efekty. Tylko zastanawiam sie czy robiac whirpoola moglbym zaczac zuzywac np. mniej chmielu. Czy schemat chmielenia nie powinien wtedy wygladac np. 1. 60' - 20g 2. whirpool 75-80oC, 80' - 30g 3. cicha - tydzien - 30g Oszczedzam jakies 20g - oczywiscie jest to niewiele, ale w przypadku IIPA gdzie chemilu pewnie trzeba wrzucic z 1/4kg to juz robi róznice kazde 50g. A moze najbardziej optymalnym schematem by bylo: 1. 60' - 20g 2. 30' - 10g 3. 1' - 10g 4. whirpool 75-80oC, 50' - 25g 5. cicha - tydzien - 25g Tylko tutaj nie ma oszczedności na chmielu. Przy tych rozwazaniach zakładam ze kwestia IBU schodzi na drugi plan (nie ze jest nie wazne, ale watek bylby za bardzo wielobiegunowy) Z artykułu wyraźnie wynika, że najlepsze efekty to: 1. Standardowe chmielenie plus 2. Whirpool plus 3. Na zimno Dla mnie ta metoda nie ma nic wspólnego z oszczędnością chmielu i w moich piwach tak robionych nigdy go nie oszczędzałem. Z doświadczenia wiem tylko, że trzeba mocno przemyśleć kwestie smak i koniec gotowania. Nie warto rezygnować z dodatku na 30', ale warto go zminimalizować (ze względu na utylizację podczas whirpoola), na pewno też warto sypać gęsto pod koniec gotowania, ale naprawdę małe ilości. U mnie na warkę szło nawet 300 g chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian1990 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Witam piwowarów,Chciałbym się dopytać by usystematyzować trochę wiedzę na temat tego co przeczytałem powyżej:Kończę gotować brzeczkę zakładam około 22L, wyłączam ogień, łyżką robię lekki wir , wrzucam pierwszą partię chmielu (temp około 100 stopni) w programie wpisuje utylizacja 15%gar wkładam do wanny z zimną wodą czekam aż temperatura spadanie do przedziału 77-71 stopni , założyłem , że jeśli dodam kolejną partię chmielu w temperaturze 74 stopni to dam 2,5% utylizacji (wartość pośrednia pomiędzy 0-5% dla zakresy 71-77 stopni)dalej piwko się chłodzi to oczekiwanych 19 stopni i tyleByłbym wdzięczny za jakieś uwagi dotyczące moich założeń , może błędnych, może macie inne doświadczenia w tej kwestii, lepiej zawsze uczyć się na czyiś błędach niż swoich;)dodam, że wcześniej chmielona brzeczka ( "First Wort" ) by dodać goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Powiem Ci że te wartości utylizacji są dość dokładne, a z mojego małego doświadczenia powiem Ci, że cieżko trafić z IBU, a jeżeli nawet w laboratorium byś zmierzył i wyszło Ci dokładnie tyle ile chciałeś, nie wyczujesz różnicy między 2-3 IBU w te czy we wte. Druga sprawa, chłodzenie w wannie jest nieprzewidywalne, zależy od wielu czynników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian1990 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 HOPS: 5 g - Azacca, Type: Pellet, AA: 14, Use: First Wort, IBU: 4.83 5 g - Citra, Type: Leaf/Whole, AA: 13.6, Use: First Wort, IBU: 4.27 5 g - El Dorado, Type: Pellet, AA: 15.2, Use: First Wort, IBU: 5.25 10 g - Azacca, Type: Pellet, AA: 14, Use: Whirlpool for 40 min at 100 °C, IBU: 9.5 10 g - Citra, Type: Leaf/Whole, AA: 13.6, Use: Whirlpool for 40 min at 100 °C, IBU: 9.23 10 g - El Dorado, Type: Pellet, AA: 15.2, Use: Whirlpool for 40 min at 100 °C, IBU: 10.32 15 g - Azacca, Type: Pellet, AA: 14, Use: Whirlpool for 10 min at 74 °C, IBU: 1.9 15 g - Citra, Type: Leaf/Whole, AA: 13.6, Use: Whirlpool for 10 min at 74 °C, IBU: 1.85 15 g - El Dorado, Type: Pellet, AA: 15.2, Use: Whirlpool for 10 min at 74 °C, IBU: 2.06 Reszta chmielu na cichą Original Gravity: 16.0 °P 22L IBU (tinseth): 49.21Wyjdzie z tego goryczka około 50 IBU ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 IBU (tinseth): 49.21 Wyjdzie z tego goryczka około 50 IBU ? Nie, wyjdzie 49,21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Kończę gotować brzeczkę zakładam około 22L, wyłączam ogień, łyżką robię lekki wir , wrzucam pierwszą partię chmielu (temp około 100 stopni) w programie wpisuje utylizacja 15% Porównaj sobie z tym Edytowane 21 Lutego 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian1990 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Kończę gotować brzeczkę zakładam około 22L, wyłączam ogień, łyżką robię lekki wir , wrzucam pierwszą partię chmielu (temp około 100 stopni) w programie wpisuje utylizacja 15% Porównaj sobie z tym Bez tytułu.jpg Wszystko spoko, ale ten wykres dotyczy gotowania (100 stopni), a nie momentu gdy temperatura spada podczas chłodzenia. Przydałaby się jeszcze zależność od temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Z tego co wiem, to nie ma dokładnego wyliczenia. W artykule masz podane przybliżone, mocno zgrubne wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian1990 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Z tego co wiem, to nie ma dokładnego wyliczenia. W artykule masz podane przybliżone, mocno zgrubne wartości. Czyli metoda prób i błędów .... No trudno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiechu Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) @@crosis Osobiście zaciekawiła mnie też wzmianka, że przy ~75g Anarillo na zimno (na 20l), efekt był praktycznie taki sam jak przy ~38g tego samego. Jest na forum ktoś kto potwierdzi tę tezę? Przeważnie używam około 60g chmielu na zimno, a zastanawiałem się nad zwiększeniem ilości chmielu, ale po przeczytaniu tego artykułu zastanawiam się nad sensem takiego zabiegu. Edytowane 4 Maja 2017 przez swiechu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 To jest temat rzeka, bo chmielenie na zimno strasznie ciężko porównać między piwowarami. Jeden miał temperaturę 21°C, inny 18, jeden miał jeszcze lekko pracujące drożdże itd... Możesz to porównać co najwyżej w swoich piwach. Natomiast wg mnie lepiej podzielić większe porcje na dodawane częściej, a mniej. Ja przy 2 porcjach dawałem po 30 g, przy 1 - 50 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się