scooby_brew Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Dzisiaj warze szybka warke Brown Ale, mam zamiar skonczyc warzenie w 3 godziny. Warze Brown Ale. Przepis: 7 lbs. pale malt4 lbs. Munich malt 3 oz. chocolate malt Jest teraz 6:20. Zobaczymy czy zakoncze warzenie przed 9:20 Wiec do roboty. Ide zagrzac wode! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Trzymam kciuki W PL jest 23.20 i ludzie w zasadzie śpią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 (edytowane) Ok, slod juz sie zaciera (jest 6:41) w lodowce turystycznej, nastawilem alarm na 60 min. Juz byl jeden pozlizg: przegrzalem wode do zacierania, potrzebowalem 165*F (74C), wyszlo mi 170 (77C), wiec dodalem zimnej wody i bylo za zimna i pozniej ponownie za goraca! I stracilem dobre 15-20 min. Ah, te uroki warzenia piwa Edytowane 28 Marca 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Jest 7:00. Teraz mam czas na relax, moze piwko albo dwa Zonka zrobila obiad. Za ok. 15 minut zaczne zagrzewac wode na sparge. Moze troche na temat jaki jest moj system warzenia. Oto moj sprzet: http://www.piwo.org/forum/t390-Moj-sprzet.html Warze w garazu, wode biore z pokoju pralni, ktory jest miedzy garazem a reszta domu. w ten sposob mam dostep do cieplej wody i nie musze sie starac, aby nie pobrudzic podlogi tak jak w kuchni Ide jesc obiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 28 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Teraz patrze na ta recepture, i wyglada na to, ze sie pomylilem, i zamiast 4 lbs Crystal 60 kupilem Munich, wiec to nie jest Brown Ale, bo wyjdzie zbyt jasne - moze bardziej Red Ale? Zobaczymy To piwo mialo sie nazywac "Cheap-Ass Brown Ale", bo uzywam drozdzy z poprzedniej warki i mieszanki chmieli pozostalych po innych piwach. Teraz bedzie sie nazywac po prostu "Cheap-Ass Ale" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 7:45 Zaczalem wysladzanie. Przednia warka poszla do gara i sie zagrzewa do temp. 180*F (82 °C). Pozniej pojdzie zpowrotem do lodowki turystecznej na wysladzanie, a po tym 2 wysladzania woda o temp. 180*F. PS. temperatura zacierania wyszla mi na 151*F (61°C), moja temp "docelowa" miala byc 153*F (62°C), czyli wystarczajaco bliska celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 8:40 Zaczelo sie gotowanie. Czyli nie zmieszcze sie w 3 godzinach Teraz walcze, zeby sie zmiescic w ok. 3.5-4 godz. Zmierzylem gestosc, wychodzi mi 1.042 (10.58 Plato) na 6 gal (23 L) przed gotowaniem, czyli rowno 65% wydajnosci. w sam raz, bo po gotowaniu mi wyjdzie 1.051 (12.60 Plato) na 5 gal (19 L). Chmiele na to piwo to mieszanka pozostalosci po innych warkach. Na goryczkowe uzyje ok. 2/3 oz. (20 g) Centenial i ok. 1/3 oz (10 g) cascade. To mi da ok. 9 AA, czyli ok. 39 IBU's. Pozniej dodam na 5 min i 0 min po ok. 1/5 oz (15 gr) mieszanki Cascade, Brazilian Cascade Brewers Gold i pewnie kilku innych, ktorych nie pamietam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 10:06piwo jest skonczone, garaz i pralnia posprzatane. 3:45 min Czyli nie udalo mi sie zmiescic na ponizej 3 godzin. Ciekawe, czy to jest mozliwe? :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się