Jump to content

Brown Ale w 3 godziny

Recommended Posts

Dzisiaj warze szybka warke Brown Ale, mam zamiar skonczyc warzenie w 3 godziny. Warze Brown Ale.

Przepis:

7 lbs. pale malt

4 lbs. Munich malt

3 oz. chocolate malt

Jest teraz 6:20. Zobaczymy czy zakoncze warzenie przed 9:20 :beer:

Wiec do roboty. Ide zagrzac wode!

Ok, slod juz sie zaciera (jest 6:41) w lodowce turystycznej, nastawilem alarm na 60 min.

Juz byl jeden pozlizg: przegrzalem wode do zacierania, potrzebowalem 165*F (74C), wyszlo mi 170 (77C), wiec dodalem zimnej wody i bylo za zimna i pozniej ponownie za goraca! I stracilem dobre 15-20 min. Ah, te uroki warzenia piwa :beer:

Edited by scooby_brew

Jest 7:00. Teraz mam czas na relax, moze piwko albo dwa :) Zonka zrobila obiad. Za ok. 15 minut zaczne zagrzewac wode na sparge.

Moze troche na temat jaki jest moj system warzenia. Oto moj

sprzet:

http://www.piwo.org/forum/t390-Moj-sprzet.html

Warze w garazu, wode biore z pokoju pralni, ktory jest miedzy garazem a reszta domu. w ten sposob mam dostep do cieplej wody i nie musze sie starac, aby nie pobrudzic podlogi tak jak w kuchni :)

Ide jesc obiad :beer:

Teraz patrze na ta recepture, i wyglada na to, ze sie pomylilem, i zamiast 4 lbs Crystal 60 kupilem Munich, wiec to nie jest Brown Ale, bo wyjdzie zbyt jasne - moze bardziej Red Ale? Zobaczymy :)

To piwo mialo sie nazywac "Cheap-Ass Brown Ale", bo uzywam drozdzy z poprzedniej warki i mieszanki chmieli pozostalych po innych piwach. Teraz bedzie sie nazywac po prostu "Cheap-Ass Ale" :beer:

7:45 Zaczalem wysladzanie. Przednia warka poszla do gara i sie zagrzewa do temp. 180*F (82 °C). Pozniej pojdzie zpowrotem do lodowki turystecznej na wysladzanie, a po tym 2 wysladzania woda o temp. 180*F.

PS. temperatura zacierania wyszla mi na 151*F (61°C), moja temp "docelowa" miala byc 153*F (62°C), czyli wystarczajaco bliska celu.

8:40 Zaczelo sie gotowanie. Czyli nie zmieszcze sie w 3 godzinach :) Teraz walcze, zeby sie zmiescic w ok. 3.5-4 godz. Zmierzylem gestosc, wychodzi mi 1.042 (10.58 Plato) na 6 gal (23 L) przed gotowaniem, czyli rowno 65% wydajnosci. w sam raz, bo po gotowaniu mi wyjdzie 1.051 (12.60 Plato) na 5 gal (19 L).

Chmiele na to piwo to mieszanka pozostalosci po innych warkach. Na goryczkowe uzyje ok. 2/3 oz. (20 g) Centenial i ok. 1/3 oz (10 g) cascade. To mi da ok. 9 AA, czyli ok. 39 IBU's. Pozniej dodam na 5 min i 0 min po ok. 1/5 oz (15 gr) mieszanki Cascade, Brazilian Cascade Brewers Gold i pewnie kilku innych, ktorych nie pamietam :beer: