Skocz do zawartości

flood uwarzył


Rekomendowane odpowiedzi

Możesz w programie wpisać, że uzyskujesz 95% i odpowiednio dostosowywać receptury, albo zmniejszyć wydajność - grubsze śrutowanie, mniej wysładzania.

Tylko po co? Jeśli kolega ma super wydajność, nie ma problemów z filtracją itd. to w jakim celu miałby sam sobie życie utrudniać?

 

Mnie zastanawia inna rzecz - jak były odmierzane słody? Wagowo czy objętościowo? Naprawdę nie chce mi się wierzyć, żeby z 5kg słodu było 25L brzeczki 15°Blg.

 

No i jeszcze jedno - ile wskazuje każdy z balingomierzy w czystej wodzie o temp. 20°C? Co prawda mało prawdopodobne jest, żeby miały podobny duży błąd, ale warto zapytać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słody zakupione w BA - 5 kg, nie sprawdzałem wagi.

Balingometry sprawdzałem zaraz po zakupie - w 20°C - 0°Blg - sprawdzałem też na innych temperaturach, żeby zobaczyć czy BS umie.

( no w miarę umie). Woda z biedronki - po moich filtrach w domu mam twardość między 0-2 niemieckich.

 

Słód ześrutowany w BA - jeszcze nie mam porkerta.

Mniej wysładzania zrobiłem w pierwszej warce - opisywałem na początku wątku - wyszły problemy z ilością brzeczki, dolewałem wody.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słody zakupione w BA - 5 kg, nie sprawdzałem wagi.

To mogło być trochę więcej. Ostatnio robiłem marcowe z zestawu BA, i np. monachijskiego było 80g więcej, a pilsa nie ważyłem, bo zapomniałem. Generalnie to robi tylko człowiek, więc mógł się pomylić. No ale wszystko wskazuje na to, że udało ci się uzyskać bardzo dobrą wydajność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam,

 

warka 3 zacierana, Bohemian Pilsener

 

Objetość 25l

 

4,00 kg pilsneński 88,9 %

0,50 kg karapils 11,1 %

50,00 gm marynka [8,00%] (60 min) Hops 38,6 IBU

30,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 2,6 IBU

 

Zacieranie

do 11,5l wody 54°C dodano słód

w 50°C - 30 min

50°C ->70°C 15 min

w 70°C 30min

70°C ->76°C 10min

w 76°C 10min

filtracja - praaawie dwie godz.

 

otrzymano - 26l ( zlane do fermentora żeby zmierzyć), °Blg 13,5 - czyli wg wzoru - 73,71% wydajności

 

>>>>> Chyba nie do konca zrozumiałem wzór<<<<<<

Czy moze mi ktos opisac składowe, co gdzie podstawić?

 

Makaron podał

(25 * 1.05 * 15) / 5 =78,5

 

ilość litrów - * stopnie 1,0xx * 15 / 5=

 

Kolor - dziwny, już w trakcie zacierania przewijał się lekko popielaty w zacierze.

Brzeczka jest klarowna - ale jasny żółty jet złamany szarością.

 

Pora na chmielenie - zobaczymy co na koniec.

 

Zgodnie z wyliczeniami uzupelniłem o 2,5 l w trakcie chmielenia - znów bardzo długo trwało dojście do wrzenia

Podczas chmielenia duuużo popielatego osadu - zbieranego w trakcie

Do chłodzenia po raz pierwszy chłodnica - ponad 10 m miekkiej miedzi 10mm - woda studniowa - do 26-27°C zeszło w 15 min. Chłodnica wymaga upgrade - cieknie na wejściu, musze dołożyć porządny zacisk, a nie na wcisk. Ale czas rewelacyjny

 

Zadano 1/3 gestwy po poprzednich lagerach - czyli saflager 34/70.

 

Generalnie - dośc ciemna wyszła ta brzeczka, z tym popielatym zabarwem, i po chmieleniu taka mniej klarowna - przełom był słaby - moze z litr odlałem z dna gara - z resztkami chmielu, przełomu.

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam,

 

wczorajsza robota, 4 warka zacierana, na modłę Bohemian Pilsener

 

Zasyp;

2,50 kg pils soufflet 4,0 (4,0 EBC) Grain 55,6 %

1,00 kg pils soufflet 3,8 (3,8 EBC) Grain 22,2 %

0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 11,1 %

0,50 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Grain 11,1 %

 

Zacieranie;

zasyp dodany do 13,5l wody 76°C

70°C 40min

70°C > 76°C - 10min

76°C - 10 min

 

Przerwa 40 min, filtracja oplotem, około 40 minut

Wysładzanie 3x5l+3,5= 18 l wody 77°C

Uzyskano 29l brzeczki 10,5°Blg

Chmielenie;

25,00 gm Magnum [14,00%] (60 min) szyszka 31,4 IBU

10,00 gm marynka [8,00%] (60 min) granulat 7,8 IBU

27,00 gm Lublin [4,50%] (10 min) granulat 4,3 IBU

15,00 gm Saaz [3,80%] (5 min) granulat 1,1 IBU

Chmielenie tym razem bez bielizny - więc przełom? był chyba - brzeczka mocno mętna mi wyszła na koniec, nie pływały osady białkowe.

Schładzanie wężownicą - do 25°C około 18 minut:)

Otrzymano 25l 12°Blg - zgodnie z planem

Zadane połowa gęstwy po poprzednich lagerach - dziś rano fermentacja ruszyła - fermentor do styropianowej lodówki z PETami lodu.

 

Przy okazji - tydzien temu dwie pierwsze warki trafiły do butelek - PYCHA - choć jeszcze gazu za mało, ale już pitne:)

Potwierdzę - ZACIERANIE to jest to - żadne z konserw mi tak nie smakowało jak te świeże pilsy z własnego zacierania:)

 

W planach - PORTER Bałtycki na koniec sezonu dolnego.

Mogę prosić o podpowiedzi jak zacierać? Chodzi o temperatury i czasy przerw. Receptur wiele w sieci i książkach - ciężko mi się na jakąś zdecydować.

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dori,

 

czytałem dziękuje.

 

Chciałbym poczytać natomiast opinie jak najlepiej zacierac - w Twoim wątku są dwie propozycje;

90min@65,5°C i

56°C 15min.

68°C 50 min.

 

Czym w efekcie końcowym zaskutkują obie metody, która da lepszy efekt? Ciężko mi to przyznam szczerze wywnioskować:)

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

 

dzięki coderowi - dzięki za gestwę, trochę wskutek nieświadomości inwentarza, zamiast portera powstał pszeniczniak;

 

3,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) 77,8 %

1,00 kg pils soufflet (3,8 EBC) 22,2 %

40,00 gm Lublin [4,50%] (60 min) granulat 17,8 IBU

gęstwa od codera 3068 Weihenstephan Weizen.

 

Zacieranie;

zasyp do 13l wody 48°C - 45°C 15 min

52°C 10 min

62°C 30 min

72°C 30 min

76°C 10 min

Wysładzanie 4*5l. Trwało ze dwie godziny....

 

Wyszło 24l 13°Blg

 

Schłodzenie do 21°C, drożdże.

 

Zobaczymy.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jestem bardzo ciekaw co Ci wyjdzie. po moich niedobrych doswiadczeniach z zadawaniem drożdzy pszenicznych w wysokiej temperaturze, juz nie planuje tego powtarzac. jak mowi stara bawarska zasada, temperatura fermentacji i zadawania powinna sie zsumowac do 30C - i cos w tym jest.

 

jesli trafila do Ciebie w piatek pszeniczka z niebieskim kapslem to spróbuj co z tego wyszlo - moim zdaniem jest slaba (zbyt owocowo-estrowa).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

szósta warka zacierana - porter bałtycki.

 

Dzięki uprzejmości Infama - wielkie dzięki za śrutowanie duuuużej ilosci słodów. Masz ode mnie plusa. Dziękuję.

 

2,50 kg monachijski litovel (19,0 EBC) 37,0 %

2,50 kg pils soufflet 4,0 (3,8 EBC) 37,0 %

0,75 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) 11,1 %

0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) 7,4 %

0,20 kg Karmelowy ciemny (700,0 EBC) 3,0 %

0,20 kg karmelowy jasny litovel (150,0 EBC) 3,0 %

0,10 kg Barwiący Strzegom (1600,0 EBC) 1,5 %

30,00 gm magnum HB [11,50%] (60 min) Hops 28,3 IBU

40,00 gm Lublin [4,50%] (15 min) Hops 7,3 IBU

 

Zacieranie

 

zasyp do 17l wody 60°C - 55°C 10 min

62°C 30 min

72°C 30 min

76°C 10 min

Wysładzanie 3*5l. Trwało godzinę - ładnie szło.

 

Wyszło ok 27 l 17°Blg

 

chmielenie

magnum 60min

lubelski 15 min

 

Chłodzenie......

 

z blatu zjechał garnek z chłodzoną brzeczką.

 

Nie będzie z tego portera, nie ma też garnka.

Czyszczenie kuchni z 25l brzeczki to masakra.

 

Tak skończyła się ta smutna dla mnie warka.

Trzeba kupić garnek i wziąć się w garść..

 

Warka zostanie powtórzona.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najbardziej z tego - że kafle nie popękały.

 

Od pierwszego zacierania krakała - że cos się stanie, i że mam przenieść się na taboret z kuchenki.

Ma czasem takie proroctwa ( wiedźma?)

 

Sam w środę u Infama mówiłem - że żałuje zakupu 29l - bo mi wciąż na 2-3 litry brakuje pojemności.

No to i sam sobie wykrakałem.

 

I teraz mam dylemat - gar 29 znalazłem za 80 pln - 40l to już 140 - różnica 15 kg słodu...

 

No i wykrakała - więc dzielnie szorowała ze mną całą kuchnię. Szafki miałem w brzeczce nawet od spodu - wciąż nie wiem w jaki sposób. Chyba przez parowanie.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Blat prosty. Gar stał na plastikowej desce - fakt dośc śliskiej.

 

Zbieg okoliczności - hydrofor się włączył - szarpnął wężami do chłodnicy, przeciąg zamknął okno - pociągając wąż - moja niezdarność, no i sp..., spadł z blatu.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I teraz mam dylemat - gar 29 znalazłem za 80 pln - 40l to już 140 - różnica 15 kg słodu...

Nawet jakby miał być dwa razy droższy' date=' bierz większy, zupełnie inny komfort pracy.[/quote']

kopyr ma absolutną rację. Kupuj ten większy!!! Ja mam emaliowany 40 L ,i po kilkunastu warkach już wolałbym

warzyć w większym np. 80 - 100 L.;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki - decyzja zapadła - zamawiam 40.

 

Na większe warki to chyba nie czas i warunki. Z ciekawości - takie 100l to da radę na taborecie, czy jak warzycie?

I jak to nosić? Wizja 4ech fermentorów naraz..... bezcenna:)

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na większe warki to chyba nie czas i warunki. Z ciekawości - takie 100l to da radę na taborecie, czy jak warzycie?

I jak to nosić? Wizja 4ech fermentorów naraz..... bezcenna:)

Warzyłem w garze 90-100L warkę 50L, wydaje mi się, że 75L, czyli 3 fermentory po 25L to by było ok. 100L to już jest ciężko, bardzo duży zasyp się robi.

Oczywiście nic nie dźwigać. Ja w każdym razie staram się nie dźwigać nic ponad 30kg. I jak dobrze wszystko zorganizujesz, to nie ma takiej potrzeby.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z ciekawości - takie 100l to da radę na taborecie, czy jak warzycie?

I jak to nosić? Wizja 4ech fermentorów naraz..... bezcenna:)

 

pzdr

flood

Na razie przymierzam się do warzenia w 100 L garze.

Podobno na taborecie 8,5 KW jest to możliwe ,ale ja bym jakoś zaizolował gar na zewnątrz, np izolacją do kominków.

Ja zamiast taboretu chcę przystosować do warzenia palnik gazowy z piecyka CO (takiego jak Junkers).

Ma on moc 17,5 KW więc zagotowanie 100 L byłoby kwestią minut.

 

Żeby tego nie dźwigać to taboret musi stać na podwyższeniu i po chłodzeniu dekantować do fermentorów, lub przepompować.

 

NO i te 3-4 pełne fermentory na raz :D:) :) MIODZIO :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

wczoraj między 18stą a 1wszą w nocy powstała warka 6 bis - powtórka portera w nieco zmienionym składzie ( kończą się pośrutowane, Infam, słody;-)

 

Nowy gar 40 l - dzięki za polecenie, miało być na taborecie ale gaz się skończył. Na taborecie 20l do 45°C podgrzałem w chyba 10 min, potem wyszedł mi gaz.

 

Zasyp;

1,50 kg Pilsner Liquid Extract = z Brewferm (6,0 EBC) 18,1 %

2,72 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 32,8 %

2,50 kg pils soufflet 4,0 (3,8 EBC) Grain 30,1 %

0,75 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 9,0 %

0,30 kg Karmelowy ciemny (700,0 EBC) Grain 3,6 %

0,30 kg karmelowy jasny litovel (150,0 EBC) Grain 3,6 %

0,10 kg Barwiący Strzegom (1600,0 EBC) Grain 1,2 %

0,13 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 1,6 %

 

30,00 gm magnum HB [11,50%] (60 min) Hops 25,2 IBU

8,00 gm marynka [8,00%] (60 min) Hops 4,7 IBU

20,00 gm Lublin [4,50%] (20 min) Hops 4,0 IBU

20,00 gm Perle HB [5,00%] (10 min) Hops 2,6 IBU

 

zacieranie;

zasyp do 20l w 60°C

55°C >10min

62°C >30min

72°C >30min

76°C >10min

 

Filtracja na oplocie - około 50 minut

 

Chmielenie

Dodano puchę ekstraktu

30,00 gm magnum HB [11,50%] (60 min) Hops 25,2 IBU

8,00 gm marynka [8,00%] (60 min) Hops 4,7 IBU

20,00 gm Lublin [4,50%] (20 min) Hops 4,0 IBU

20,00 gm Perle HB [5,00%] (10 min) Hops 2,6 IBU

 

Wyszło 24l - 22°Blg

 

Chłodzenie do 20°C

 

Zadane gęstwą po lagerach - z suchych W34/70

 

Dziś rano pierwsze oznaki - teraz już chcą uciekać z fermentora - lekko docisnąłem pokrywkę.

 

W międzyczasie rozlany 4 lager z dodatkiem 150g cukru.

 

pozdrawiam

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie,

 

z rozpędu, o szóstej rano - rozpoczęło się warzenie pszenicy nr 2

 

Zasyp;

3,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 56,6 %

1,60 kg pils soufflet (3,8 EBC) Grain 30,2 %

0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 9,4 %

0,20 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 3,8 %

 

Zacieranie

Zasyp do 13,5l 49°C

45°C > 10min

52°C > 10min

62°C > 30min

72°C > 30min

78°C > 10min

 

Filtracja na oplocie - 45 min - tym razem dużo lepiej niż pierwsza pszenica - czyżby śrutowanie Infama?

 

Chmielenie

40,00 gm Perle HB [5,00%] na 60 min

 

Chłodnica

 

Otrzymano 26l 13°Blg

 

Zadane częścią gęstwy po pierwszej - czyli 3068 Weihenstephan Weizen.

 

W międzyczasie rozlałem pierwszą pszenicę - zeszła do 3,5°Blg , zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru.

 

No i mały tip;

 

obity gar do czegoś się przydaje - gorącą wodę z filtracji wykorzystałem dwukrotnie, przy każdej warce 20 butelek, do mycia i odmaczania butelek z knajpy - znów dwie czyste skrzynki do przodu:).

Czyli i gar, i woda z chłodnicy się przydają:D

 

pozdrawiam

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.