Makaron Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 ...mniej wysładzania. To na pewno pozytywnie wpłynie na jakość piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Możesz w programie wpisać, że uzyskujesz 95% i odpowiednio dostosowywać receptury, albo zmniejszyć wydajność - grubsze śrutowanie, mniej wysładzania. Tylko po co? Jeśli kolega ma super wydajność, nie ma problemów z filtracją itd. to w jakim celu miałby sam sobie życie utrudniać? Mnie zastanawia inna rzecz - jak były odmierzane słody? Wagowo czy objętościowo? Naprawdę nie chce mi się wierzyć, żeby z 5kg słodu było 25L brzeczki 15°Blg. No i jeszcze jedno - ile wskazuje każdy z balingomierzy w czystej wodzie o temp. 20°C? Co prawda mało prawdopodobne jest, żeby miały podobny duży błąd, ale warto zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Słody zakupione w BA - 5 kg, nie sprawdzałem wagi. Balingometry sprawdzałem zaraz po zakupie - w 20°C - 0°Blg - sprawdzałem też na innych temperaturach, żeby zobaczyć czy BS umie. ( no w miarę umie). Woda z biedronki - po moich filtrach w domu mam twardość między 0-2 niemieckich. Słód ześrutowany w BA - jeszcze nie mam porkerta. Mniej wysładzania zrobiłem w pierwszej warce - opisywałem na początku wątku - wyszły problemy z ilością brzeczki, dolewałem wody. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Słody zakupione w BA - 5 kg, nie sprawdzałem wagi. To mogło być trochę więcej. Ostatnio robiłem marcowe z zestawu BA, i np. monachijskiego było 80g więcej, a pilsa nie ważyłem, bo zapomniałem. Generalnie to robi tylko człowiek, więc mógł się pomylić. No ale wszystko wskazuje na to, że udało ci się uzyskać bardzo dobrą wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 2 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 (edytowane) Witam, warka 3 zacierana, Bohemian Pilsener Objetość 25l 4,00 kg pilsneński 88,9 % 0,50 kg karapils 11,1 % 50,00 gm marynka [8,00%] (60 min) Hops 38,6 IBU 30,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 2,6 IBU Zacieranie do 11,5l wody 54°C dodano słód w 50°C - 30 min 50°C ->70°C 15 min w 70°C 30min 70°C ->76°C 10min w 76°C 10min filtracja - praaawie dwie godz. otrzymano - 26l ( zlane do fermentora żeby zmierzyć), °Blg 13,5 - czyli wg wzoru - 73,71% wydajności >>>>> Chyba nie do konca zrozumiałem wzór<<<<<< Czy moze mi ktos opisac składowe, co gdzie podstawić? Makaron podał (25 * 1.05 * 15) / 5 =78,5 ilość litrów - * stopnie 1,0xx * 15 / 5= Kolor - dziwny, już w trakcie zacierania przewijał się lekko popielaty w zacierze. Brzeczka jest klarowna - ale jasny żółty jet złamany szarością. Pora na chmielenie - zobaczymy co na koniec. Zgodnie z wyliczeniami uzupelniłem o 2,5 l w trakcie chmielenia - znów bardzo długo trwało dojście do wrzenia Podczas chmielenia duuużo popielatego osadu - zbieranego w trakcie Do chłodzenia po raz pierwszy chłodnica - ponad 10 m miekkiej miedzi 10mm - woda studniowa - do 26-27°C zeszło w 15 min. Chłodnica wymaga upgrade - cieknie na wejściu, musze dołożyć porządny zacisk, a nie na wcisk. Ale czas rewelacyjny Zadano 1/3 gestwy po poprzednich lagerach - czyli saflager 34/70. Generalnie - dośc ciemna wyszła ta brzeczka, z tym popielatym zabarwem, i po chmieleniu taka mniej klarowna - przełom był słaby - moze z litr odlałem z dna gara - z resztkami chmielu, przełomu. pzdr flood Edytowane 2 Maja 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 (edytowane) Witam, wczorajsza robota, 4 warka zacierana, na modłę Bohemian Pilsener Zasyp; 2,50 kg pils soufflet 4,0 (4,0 EBC) Grain 55,6 % 1,00 kg pils soufflet 3,8 (3,8 EBC) Grain 22,2 % 0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 11,1 % 0,50 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Grain 11,1 % Zacieranie; zasyp dodany do 13,5l wody 76°C 70°C 40min 70°C > 76°C - 10min 76°C - 10 min Przerwa 40 min, filtracja oplotem, około 40 minut Wysładzanie 3x5l+3,5= 18 l wody 77°C Uzyskano 29l brzeczki 10,5°Blg Chmielenie; 25,00 gm Magnum [14,00%] (60 min) szyszka 31,4 IBU 10,00 gm marynka [8,00%] (60 min) granulat 7,8 IBU 27,00 gm Lublin [4,50%] (10 min) granulat 4,3 IBU 15,00 gm Saaz [3,80%] (5 min) granulat 1,1 IBU Chmielenie tym razem bez bielizny - więc przełom? był chyba - brzeczka mocno mętna mi wyszła na koniec, nie pływały osady białkowe. Schładzanie wężownicą - do 25°C około 18 minut:) Otrzymano 25l 12°Blg - zgodnie z planem Zadane połowa gęstwy po poprzednich lagerach - dziś rano fermentacja ruszyła - fermentor do styropianowej lodówki z PETami lodu. Przy okazji - tydzien temu dwie pierwsze warki trafiły do butelek - PYCHA - choć jeszcze gazu za mało, ale już pitne:) Potwierdzę - ZACIERANIE to jest to - żadne z konserw mi tak nie smakowało jak te świeże pilsy z własnego zacierania:) W planach - PORTER Bałtycki na koniec sezonu dolnego. Mogę prosić o podpowiedzi jak zacierać? Chodzi o temperatury i czasy przerw. Receptur wiele w sieci i książkach - ciężko mi się na jakąś zdecydować. pzdr flood Edytowane 18 Maja 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Tutaj był wątek o porterze http://www.piwo.org/forum/t988-Porter-Baltycki.html . Może coś Ci pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Dori, czytałem dziękuje. Chciałbym poczytać natomiast opinie jak najlepiej zacierac - w Twoim wątku są dwie propozycje; 90min@65,5°C i 56°C 15min. 68°C 50 min. Czym w efekcie końcowym zaskutkują obie metody, która da lepszy efekt? Ciężko mi to przyznam szczerze wywnioskować pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Witam, dzięki coderowi - dzięki za gestwę, trochę wskutek nieświadomości inwentarza, zamiast portera powstał pszeniczniak; 3,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) 77,8 % 1,00 kg pils soufflet (3,8 EBC) 22,2 % 40,00 gm Lublin [4,50%] (60 min) granulat 17,8 IBU gęstwa od codera 3068 Weihenstephan Weizen. Zacieranie; zasyp do 13l wody 48°C - 45°C 15 min 52°C 10 min 62°C 30 min 72°C 30 min 76°C 10 min Wysładzanie 4*5l. Trwało ze dwie godziny.... Wyszło 24l 13°Blg Schłodzenie do 21°C, drożdże. Zobaczymy. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 jestem bardzo ciekaw co Ci wyjdzie. po moich niedobrych doswiadczeniach z zadawaniem drożdzy pszenicznych w wysokiej temperaturze, juz nie planuje tego powtarzac. jak mowi stara bawarska zasada, temperatura fermentacji i zadawania powinna sie zsumowac do 30C - i cos w tym jest. jesli trafila do Ciebie w piatek pszeniczka z niebieskim kapslem to spróbuj co z tego wyszlo - moim zdaniem jest slaba (zbyt owocowo-estrowa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Fermentacja pszenicy - 18-22 - czyli zadawać w 12? Czy może dotyczy to dolnej tylko? Tym razem nie trafiła - ale mam nadzieję że nadarzy się okazja;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Witam, szósta warka zacierana - porter bałtycki. Dzięki uprzejmości Infama - wielkie dzięki za śrutowanie duuuużej ilosci słodów. Masz ode mnie plusa. Dziękuję. 2,50 kg monachijski litovel (19,0 EBC) 37,0 % 2,50 kg pils soufflet 4,0 (3,8 EBC) 37,0 % 0,75 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) 11,1 % 0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) 7,4 % 0,20 kg Karmelowy ciemny (700,0 EBC) 3,0 % 0,20 kg karmelowy jasny litovel (150,0 EBC) 3,0 % 0,10 kg Barwiący Strzegom (1600,0 EBC) 1,5 % 30,00 gm magnum HB [11,50%] (60 min) Hops 28,3 IBU 40,00 gm Lublin [4,50%] (15 min) Hops 7,3 IBU Zacieranie zasyp do 17l wody 60°C - 55°C 10 min 62°C 30 min 72°C 30 min 76°C 10 min Wysładzanie 3*5l. Trwało godzinę - ładnie szło. Wyszło ok 27 l 17°Blg chmielenie magnum 60min lubelski 15 min Chłodzenie...... z blatu zjechał garnek z chłodzoną brzeczką. Nie będzie z tego portera, nie ma też garnka. Czyszczenie kuchni z 25l brzeczki to masakra. Tak skończyła się ta smutna dla mnie warka. Trzeba kupić garnek i wziąć się w garść.. Warka zostanie powtórzona. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Moje kondolencje . Połowica zapewne bardzo " ucieszona" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Najbardziej z tego - że kafle nie popękały. Od pierwszego zacierania krakała - że cos się stanie, i że mam przenieść się na taboret z kuchenki. Ma czasem takie proroctwa ( wiedźma?) Sam w środę u Infama mówiłem - że żałuje zakupu 29l - bo mi wciąż na 2-3 litry brakuje pojemności. No to i sam sobie wykrakałem. I teraz mam dylemat - gar 29 znalazłem za 80 pln - 40l to już 140 - różnica 15 kg słodu... No i wykrakała - więc dzielnie szorowała ze mną całą kuchnię. Szafki miałem w brzeczce nawet od spodu - wciąż nie wiem w jaki sposób. Chyba przez parowanie. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Po pierwsze naprawić blat. Dziwne, że garnki same z niego zjezdzają. :rolleyes: Musi byc nieźle krzywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Blat prosty. Gar stał na plastikowej desce - fakt dośc śliskiej. Zbieg okoliczności - hydrofor się włączył - szarpnął wężami do chłodnicy, przeciąg zamknął okno - pociągając wąż - moja niezdarność, no i sp..., spadł z blatu. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Cześć ......... Flood wspołczuje sprzatania! w B-B gar emaliowny 52l kosztuje 129 zł (II kategoria) może i u siebie znajdziesz w tych cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Czwartek i piątek pracowałem na śląsku - mozna było pare hurtowni i sklepów zahaczyć. Celuję w 40l - zapas dla warek po 25-30 l. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 I teraz mam dylemat - gar 29 znalazłem za 80 pln - 40l to już 140 - różnica 15 kg słodu... Nawet jakby miał być dwa razy droższy, bierz większy, zupełnie inny komfort pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 I teraz mam dylemat - gar 29 znalazłem za 80 pln - 40l to już 140 - różnica 15 kg słodu... Nawet jakby miał być dwa razy droższy' date=' bierz większy, zupełnie inny komfort pracy.[/quote'] kopyr ma absolutną rację. Kupuj ten większy!!! Ja mam emaliowany 40 L ,i po kilkunastu warkach już wolałbym warzyć w większym np. 80 - 100 L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Dzięki - decyzja zapadła - zamawiam 40. Na większe warki to chyba nie czas i warunki. Z ciekawości - takie 100l to da radę na taborecie, czy jak warzycie? I jak to nosić? Wizja 4ech fermentorów naraz..... bezcenna:) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Na większe warki to chyba nie czas i warunki. Z ciekawości - takie 100l to da radę na taborecie, czy jak warzycie?I jak to nosić? Wizja 4ech fermentorów naraz..... bezcenna:) Warzyłem w garze 90-100L warkę 50L, wydaje mi się, że 75L, czyli 3 fermentory po 25L to by było ok. 100L to już jest ciężko, bardzo duży zasyp się robi. Oczywiście nic nie dźwigać. Ja w każdym razie staram się nie dźwigać nic ponad 30kg. I jak dobrze wszystko zorganizujesz, to nie ma takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Z ciekawości - takie 100l to da radę na taborecie, czy jak warzycie?I jak to nosić? Wizja 4ech fermentorów naraz..... bezcenna:) pzdr flood Na razie przymierzam się do warzenia w 100 L garze. Podobno na taborecie 8,5 KW jest to możliwe ,ale ja bym jakoś zaizolował gar na zewnątrz, np izolacją do kominków. Ja zamiast taboretu chcę przystosować do warzenia palnik gazowy z piecyka CO (takiego jak Junkers). Ma on moc 17,5 KW więc zagotowanie 100 L byłoby kwestią minut. Żeby tego nie dźwigać to taboret musi stać na podwyższeniu i po chłodzeniu dekantować do fermentorów, lub przepompować. NO i te 3-4 pełne fermentory na raz :) MIODZIO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) Witam, wczoraj między 18stą a 1wszą w nocy powstała warka 6 bis - powtórka portera w nieco zmienionym składzie ( kończą się pośrutowane, Infam, słody;-) Nowy gar 40 l - dzięki za polecenie, miało być na taborecie ale gaz się skończył. Na taborecie 20l do 45°C podgrzałem w chyba 10 min, potem wyszedł mi gaz. Zasyp; 1,50 kg Pilsner Liquid Extract = z Brewferm (6,0 EBC) 18,1 % 2,72 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 32,8 % 2,50 kg pils soufflet 4,0 (3,8 EBC) Grain 30,1 % 0,75 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 9,0 % 0,30 kg Karmelowy ciemny (700,0 EBC) Grain 3,6 % 0,30 kg karmelowy jasny litovel (150,0 EBC) Grain 3,6 % 0,10 kg Barwiący Strzegom (1600,0 EBC) Grain 1,2 % 0,13 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 1,6 % 30,00 gm magnum HB [11,50%] (60 min) Hops 25,2 IBU 8,00 gm marynka [8,00%] (60 min) Hops 4,7 IBU 20,00 gm Lublin [4,50%] (20 min) Hops 4,0 IBU 20,00 gm Perle HB [5,00%] (10 min) Hops 2,6 IBU zacieranie; zasyp do 20l w 60°C 55°C >10min 62°C >30min 72°C >30min 76°C >10min Filtracja na oplocie - około 50 minut Chmielenie Dodano puchę ekstraktu 30,00 gm magnum HB [11,50%] (60 min) Hops 25,2 IBU 8,00 gm marynka [8,00%] (60 min) Hops 4,7 IBU 20,00 gm Lublin [4,50%] (20 min) Hops 4,0 IBU 20,00 gm Perle HB [5,00%] (10 min) Hops 2,6 IBU Wyszło 24l - 22°Blg Chłodzenie do 20°C Zadane gęstwą po lagerach - z suchych W34/70 Dziś rano pierwsze oznaki - teraz już chcą uciekać z fermentora - lekko docisnąłem pokrywkę. W międzyczasie rozlany 4 lager z dodatkiem 150g cukru. pozdrawiam flood Edytowane 12 Czerwca 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) Witam ponownie, z rozpędu, o szóstej rano - rozpoczęło się warzenie pszenicy nr 2 Zasyp; 3,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 56,6 % 1,60 kg pils soufflet (3,8 EBC) Grain 30,2 % 0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 9,4 % 0,20 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 3,8 % Zacieranie Zasyp do 13,5l 49°C 45°C > 10min 52°C > 10min 62°C > 30min 72°C > 30min 78°C > 10min Filtracja na oplocie - 45 min - tym razem dużo lepiej niż pierwsza pszenica - czyżby śrutowanie Infama? Chmielenie 40,00 gm Perle HB [5,00%] na 60 min Chłodnica Otrzymano 26l 13°Blg Zadane częścią gęstwy po pierwszej - czyli 3068 Weihenstephan Weizen. W międzyczasie rozlałem pierwszą pszenicę - zeszła do 3,5°Blg , zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru. No i mały tip; obity gar do czegoś się przydaje - gorącą wodę z filtracji wykorzystałem dwukrotnie, przy każdej warce 20 butelek, do mycia i odmaczania butelek z knajpy - znów dwie czyste skrzynki do przodu:). Czyli i gar, i woda z chłodnicy się przydają pozdrawiam flood Edytowane 12 Czerwca 2009 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się