flood Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Pszeniczne to mój ulubiony styl. I w dodatku najszybszy do rozlewu i konsumpcji. Chcę te drożdże utrzymać jak najdłużej, więc wszystkie receptury mogą trafić na swój dzień. Wezmę i coderową na warsztat:). W pszenicznych MUSZĘ;-) dojść do optimum. Prosze o rozwikłanie zapisu u codera; dekokcja 40*->68* czyli część idzie do dekokcji w 68°C, ale bez zagotowania później? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 dekokcja 40*->68* czyli część idzie do dekokcji w 68°C, ale bez zagotowania później? Dekokcja musi być z zagotowaniem. Ja to rozumiem tak, że zacier do dekoktu odbierany jest w 40°C, a po zagotowaniu zwracany go głównego nastawu powodując przejście z 40°C do 68°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 dekokcja 40*->68* czyli część idzie do dekokcji w 68°C' date=' ale bez zagotowania później?[/quote'] Dekokcja musi być z zagotowaniem. Ja to rozumiem tak, że zacier do dekoktu odbierany jest w 40°C, a po zagotowaniu zwracany go głównego nastawu powodując przejście z 40°C do 68°C. A ja to rozumiem odwrotnie Z gara zaciernego odbieramy "rzadkie" do innego naczynia i trzymamy je w tych 40°C. W garze natomiast przeprowadzamy przerwy i zagotowujemy zacier. Następnie wlewamy "rzadkie" i ponownie przeprowadzamy przerwy. Należy zwrócić uwagę na poziomy temperatur. Dekokcję oczywiście można przeprowadzić konwencjonalnie ale dlaczego nie spróbować i powyższej metody? Byłem sceptykiem jeśli chodzi o dekokcję ale odkąd piłem weizen'y Codera następną pszenicę zatrę właśnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 A ja to rozumiem odwrotnie Ok, ale obojętnie "w którą stronę" robimy dekokcję, to zapis 40*->68* oznacza że za pomocą dekoktu podnosimy temperaturę z 40 do 68°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Szczegółowo dekokcję pszeniczki opisałem w tym piwie: http://www.piwo.org/forum/p29479-05-11-2009-16-02-30.html#p29479 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Warka 21 - weizen 5 pora uzupełnić dziennik Zasyp; 3,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 55,0 % 2,00 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) Grain 36,7 % 0,25 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 4,6 % 0,20 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 3,7 % Zacieranie do 15l wody dodano słody 42°C - 15 min 52°C - 15 min 64°C - 30 min 72°C - 30 min 78°C 5 min mashout Wysładzanie tak do ok. 2°Blg z wykorzystaniem ok 23l wody, bezproblematyczne Chmielenie; 38,00 gm Lublin [4,50%] (60 min) Hops 15,5 IBU Otrzymałem 26 l, 13°Blg , znów wzrosła mi wydajność - może to kwestia drobniejszego śrutowania. Zadane drożdżami Wyeast 3086 - dzięki coder, drożdże obudzone w ekstraktem. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 I znów zaległości; warka 22 - pils bohemski warzony 5.XII Zasyp; 5,00 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) 87,7 % 0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 8,8 % 0,20 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 3,5 % Zacieranie 55°C - 5min 62°C - 15min 72°C - 40min 78°C - 5min Chmielenie 30,00 gm Premiant HB [7,50%] (60 min) Hops 20,4 IBU 20,00 gm Saaz [3,50%] (30 min) Hops 4,9 IBU 40,00 gm Saaz [3,50%] (5 min) Hops 2,5 IBU Wyszło 27l 13,5°Blg Zadano gęstwą po poprzednim pilsie budvar lagery WL 2000 plus W34/70 - wtedy ratowałem fermentację tydzien w 8°C , teraz nastaw stoi w 5-6°C - mróz w garażu. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Witam, uzupełnienia warka 23 - Witek 1 składniki; 2,50 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) Grain 46,3 % 1,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 18,5 % 0,80 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 14,8 % 0,50 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 9,3 % 0,40 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 7,4 % 0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 1,9 % 0,10 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 1,9 % Zacieranie; 67°C - 60 min 72°C - 15 min 78°C - mashout chmielenie 25,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (60 min) 10,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (10 min) 7g kolendra 15,0 min 10g curacao 15,0 min 7g kolendra 5 min 10g curacao 5,0 min otrzymałem 23l 13°Blg warzone w grudniu - dziś po zejściu do 3°Blg trafiło na cichą. filtracja była masakryczna - ze trzy godziny, z mieszaniem. zadane drożdżami belgian ardennes - dzięki Stasiek:) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 (edytowane) I teraz na bieżąco - dzisiejsza warka 24 - weizen 6 Zasyp; 3,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 52,2 % 2,00 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) Grain 34,8 % 0,75 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 13,0 % zacieranie 45°C - 20 min 62°C - 30 min 72°C - 30 min 78°C - mashout chmielenie; 68,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (60 min) Hops 13,8 IBU wydaje się nisko nachmielone.. wyszło mi 26l 13,5°Blg zadane starterem z gęstwy po poprzednich pszenicach; 1 Pkgs Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Yeast-Wheat pzdr flood Edytowane 3 Stycznia 2010 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Witam, warka 25 i 25 bis, uwarzone wczoraj, 09.01.2010 25 - weizen 7 zasyp 3,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 53,6 % 1,80 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) Grain 32,1 % 0,60 kg Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC) Grain 10,7 % 0,20 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 3,6 % zacieranie 45°C - 15 min 52°C - 10 min 62°C - 20 min 72°C - 40 min 78°C - mashout - 5min chmielenie; 75,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (60 min) Hops 13,5 IBU Gęstwa po weizen 6 - WL 3068 - pracuje po 12 godzinach wyszło 28 l - 11,8°Blg I warka bis - wykorzystanie pozostałości okresu błędów i wypaczeń Ekstrakt muntons wheat 3kg chmielenie 55,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (60 min) Hops 13,8 IBU wyszło 18 l 12°Blg Gęstwa po weizen 6 - WL 3068 - pracuje nawet szybciej niż w zaciearnych Zobaczymy jak wyjdzie porównanie - stoją jeden na drugim, identyczne warunki fermentacji, podobny °Blg , podobne chmielenie. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Nisko i relatywnie długo robisz te scukrzające. Bez dekokcji. Ostatnia warka to może dla porównania z puchą. Nie sądzisz, że trochę dekstryn i melanoidyn dopełniłoby dzieła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Witaj, no nie mogę się jakoś na dekokcję złamać, muszę dojrzeć. Warzę coraz dalej od kuchni - no ale to już wymówki. Przerwy nieco sugerowane satwatorianerem kopyra, z wydłużeniem tej 72 - bo ja lubię bardziej słodowe piwa. Zobaczymy efekt - poprzednią warkę zacierałem po 30min. Jak byś sugerował czas/temp tych przerw dla pszenicy? Jest w zasypie carapils - jako słód z dekstynami. Melanoidynowy mam - ale w opisie nic nie wskazywało na jego użycie w pszenicznym, co on może wnieść, tak po ludzku, do smaku? Właśnie tę słodowość? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Witaj, no nie mogę się jakoś na dekokcję złamać, muszę dojrzeć. Warzę coraz dalej od kuchni - no ale to już wymówki. Melanoidynowy mam - ale w opisie nic nie wskazywało na jego użycie w pszenicznym, co on może wnieść, tak po ludzku, do smaku? Właśnie tę słodowość? pzdr flood Możesz zacierać bez dekokcji z udziałem słodu melanoidynowego, albo zacierasz dekokcyjnie. Ja ostatnio warzyłem pszenicę z dekokcją Horch-Kurz, fajna zabawa, ale trzeba dodać dobre półtora godziny do warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 (edytowane) no nie mogę się jakoś na dekokcję złamać' date=' muszę dojrzeć. Warzę coraz dalej od kuchni - no ale to już wymówki.Melanoidynowy mam - ale w opisie nic nie wskazywało na jego użycie w pszenicznym, co on może wnieść, tak po ludzku, do smaku? Właśnie tę słodowość?[/quote'] Możesz zacierać bez dekokcji z udziałem słodu melanoidynowego, albo zacierasz dekokcyjnie. Ja ostatnio warzyłem pszenicę z dekokcją Horch-Kurz, fajna zabawa, ale trzeba dodać dobre półtora godziny do warzenia. Ja też długo się łamałem z dekokcją. Właściwie to dopiero w tym sezonie zacząłem z nią na poważnie. Melanoidynowy to doobry wynalazek ale nie do jasnych pszenic. Ma chyba ze 40 EBC. Dori w takim przypadku zalecała carapils, inna nasza sympatyczna piwowarka Marusia poddawała natomiast w wątpliwość efekty, uzyskiwane od słodów cara-. Edytowane 11 Stycznia 2010 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 no nie mogę się jakoś na dekokcję złamać' date=' muszę dojrzeć. Warzę coraz dalej od kuchni - no ale to już wymówki.Melanoidynowy mam - ale w opisie nic nie wskazywało na jego użycie w pszenicznym, co on może wnieść, tak po ludzku, do smaku? Właśnie tę słodowość?[/quote'] Możesz zacierać bez dekokcji z udziałem słodu melanoidynowego, albo zacierasz dekokcyjnie. Ja ostatnio warzyłem pszenicę z dekokcją Horch-Kurz, fajna zabawa, ale trzeba dodać dobre półtora godziny do warzenia. Ja też długo się łamałem z dekokcją. Właściwie to dopiero w tym sezonie zacząłem z nią na poważnie. Melanoidynowy to doobry wynalazek ale nie do jasnych pszenic. Ma chyba ze 40 EBC. Dori w takim przypadku zalecała carapils, inna nasza sympatyczna piwowarka Marusia poddawała natomiast w wątpliwość efekty, uzyskiwane od słodów cara-. Ja ostatniego Weizenbocka zacierałam dekokcyjnie i chyba znów nie szybko to powtórzę. Samo zacieranie trwało 3,5h, nie mówiąc o bałaganie w kuchni. Kilka pszenic zacierałam dekokcyjnie, kilka infuzyjnie i według mnie różnice nie są zbyt wyczuwalne. Co do Carapilsa, to słód ten jest specjalnie tak produkowany, aby uzyskać jak najwięcej dekstryn - jest "zacierany w ziarnie" w wysokiej temperaturze, więc coś w tym jednak musi być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Melanoidynowy to doobry wynalazek ale nie do jasnych pszenic. Ma chyba ze 40 EBC. Dori w takim przypadku zalecała carapils Carawheat ma 100EBC - i mimo 60dkg zmieściłem się w stylu ( wg BS, w rzeczywistości to nie wiem bo mocno ciemne wyszło. Filtrat był zabarwiony jeszcze około 2.5°Blg - ale wtedy skończyłem filtrację. Carapils idzie u mnie do niemal każdej warki - właśnie na ominięcie dekokcji. Ale spróbuję i z melanoidynowym - u mnie pszenica schodzi jak woda. A na pewno jest od wody smaczniejsza;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 (edytowane) Spadłem z pierwszej strony tych co prowadzą zapiski - no to i pora na powrót;-) Warka 26 - witek 2 Zasyp; 2,50 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 42,4 % 1,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 25,4 % 0,80 kg płatki pszeniczne (3,2 EBC) Grain 13,6 % 0,50 kg płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 8,5 % 0,35 kg płatki jęczmienne (3,3 EBC) 6,8 % 0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 1,7 % 0,10 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 1,7 % Testowalem napęd śrutownika za pomocą wiertarki akumulatorowej. połączenie za pomocą kołka-haczyka się sprawdza, ale akumulator wystarczył tylko na 2 kg. Trzeba mieć lepsze źródło zasilania. Śrutowało za to piorunem i ładnie. Płatki skleikowane w 66°C przez pół godziny, podczas podgrzewania, jak i poprzednio - zaczęły przywierać mimo mieszania. Wlane do zacieru około 85°C. Zacier główny 54°C - 30min, i dodanie płatków 64°C - 60min, 72°C - 15min 78°C - 5min Filtracja - bardzo płynna, zaskoczyła mnie, poprzednio witek szedł z dużymi problemami. Zakończyłem na 2°Blg, mimo to nie zmieściłem w garze, dolewałem w trakcie chmielenia. Chmielenie 30,00 gm Lublin [4,50%] (60 min) Hops 10,7 IBU 30,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (10 min) Hops 1,9 IBU 7g kolendra 15,0 min 10g curacao 15,0 min 7g kolendra 5 min 20g curacao 5,0 min Wyszło - 33l !?!?, 11°Blg. Można było dłużej pogotować, no ale jak już lubelski wpadł do gara - to godzina jest godzina. Jak zwykle nie mierzyłem °Blg przed chmieleniem. Nastawione w dwóch wiadrach, 26 i 7 l, bo gęstwa Belgian Ardennes lubi wędrówki nocą ( 0,6 startera uciekało z butelki 0,9l. Poprzedni witek mimo że tydzień po rozlewie - bardzo smaczny. Choć te co piłem w Holandii były ostrzejsze, jakby bardziej pieprzne w smaku. pzdr flood Edytowane 7 Lutego 2010 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Warka 27 - witek3 - masakryczny. Zasyp; 2,45 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 40,5 % 1,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 16,5 % 0,20 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3,3 % 0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 1,7 % 0,10 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 1,7 % 1,05 kg płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 17,4 % 0,80 kg płatki pszeniczne (3,2 EBC) Grain 13,2 % 0,35 kg płatki jęczmienne (3,3 EBC) Grain 5,8 % Płatki skleikowane w 66°C - na 2.2kg płatków dalem 6,6 l wody - przez pół godziny, podczas podgrzewania, jak i poprzednio - zaczęły przywierać mimo mieszania. Wlane do zacieru około 80°C. Ja widocznie nie umiem skleikowac płatków Zacier główny 54°C - 30 min, na koniec dodanie płatków 67°C - 90 min 72°C - 30 min 78°C - 5 min Filtracja tym razem masakryczna - jak zaczęło lecieć, a w zasadzie ciurkać klarownie - to co parę minut stawało. Trzeba było pomieszać żeby ruszyło - co powodowało przedostawanie sie nieklarownego filtratu. A nie zawsze było jak to wyłapać. Ogólnie - ponad 3 godziny. Wiem, można było zostawić do rana. Wysładzanie do 2°Blg dało 36-37 l - 9 °Blg. Mierzyłem tylko °Blg tego co idzie z filtra, a nie całości w garze. Błąd. No to prawie półtorej godziny gotowania, zeby doszło do 11°Blg przed chmieleniem. Chmielenie; 25,00 gm Lublin [4,50%] (60 min) Hops 11,2 IBU 43,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 3,8 IBU 50,00 gm Styrian Goldings 3,6 [3,60%] (5 min) Hops 3,6 IBU 7,00 g kolendra 15,0 min 15,00 g curacao 15,0 min 14,00 gm kolendra 5,0 min 20,00 gm curacao 5,0 min. Po chłodzeniu i odstaniu do fermentora dotarło 20 l - 13 °Blg Do dodatkowego poszło 5 l do powtórnej dekantacji znad osadu. Rano okazało się, że z tych 5 l to są 4 l osadu i 1 l brzeczki. Może jeszcze coś osiądzie do końca dnia, ale raczej wyszła mi super objętość 20 l. Wydajność masakryczna. Dodano gęstwę Belgian Ardennes po poprzednim witku. Rano już ładnie pracowała. Dwa poprzednie wity - ten sam niemal zasyp - raz filtracja szła raz nie. W pierwszym była masakra - wczoraj zastosowałem te same przerwy co za pierwszym razem. Może tu jest knyf. A może po prostu zbyt drobno ześrutowałem? A może tego było za dużo. Oby piwo wyszło udane. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Mam pytanie. W większości przepisów z użyciem płatków piszesz o kleikowaniu. Dlaczego nie kupujesz płatków błyskawicznych? Są pod jakimś względem gorsze czy nie wierzysz w ich prawidłowe skleikowanie przez producenta? Pozdrawiam J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Witaj, pszenicznych skleikowanych nie napotkałem - dziś odwiedziłem z 7 sklepów i w tylko jednym wyczyściłem półkę ze zwykłych, Owsiane i owszem - miałem przy pierwszym - ale jak większość szła na kleikowanie to i one. Jęczmienne akurat też mi się trafiało zwykłe - też rzadko napotykam błyskawiczne - też dziś zdobyte. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Jęczmienne akurat też mi się trafiało zwykłe - też rzadko napotykam błyskawiczne - też dziś zdobyte. O... a gdzie kupujesz zwykłe jęczmienne? Bo ja dziś szukałem i zarówno w Piotr i Paweł, jak i w Carrerour były tylko błyskawiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Bomi koło mnie i kaufland. Jak chcesz to Ci nabędę i podrzucę. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Bomi koło mnie i kaufland. Jak chcesz to Ci nabędę i podrzucę. Dzięki. Widzę, że Bomi jest też na Powstańców Śląskich. Jutro podskoczę. Jak nie będzie to się zgłoszę do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Ja pszeniczne błyskawiczne kupiłem chyba w realu na zdrowej żywności. Tyle że napis na nich mówi że to orkisz. Orkisz to chyba jednak pszenica jest o ile się nie mylę. Pszeniczne błyskawiczne kupowałem za to w Almie. W każdym razie dzięki za wyjaśnienie. J. PS: Bomi na Powstańców, jeśli byś szukał, jest za mcdonaldem. W wewnętrznym rogu stojącego za mcdonaldem bloku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Warka 28 - BPA, pod wpływem degustacji takich piw Podano; 3,50 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 70,0 % 0,50 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 10,0 % 0,40 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 8,0 % 0,20 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 4,0 % 0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 4,0 % 0,20 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 4,0 % Razem 5 kg 67°C - 45min 72°C - 10min 78°C - 5 min mashout Chmielenie po godzinnym odparowywaniu - niby około 2°Blg skończona filtracja, ale cienizna wyszła 50,00 gm Styrian Goldings 3,6 [3,60%] (60 min) Hops 19,6 IBU 50,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 4,9 IBU Finalnie - 21l - 13°Blg Zadane Belgian Ardennes, z gęstwy od Staśka, szybko podjęły pracę. Warka uwarzona wczoraj, w piątek 5.03. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się