Skocz do zawartości

flood uwarzył


Rekomendowane odpowiedzi

Pszeniczne to mój ulubiony styl. I w dodatku najszybszy do rozlewu i konsumpcji. Chcę te drożdże utrzymać jak najdłużej, więc wszystkie receptury mogą trafić na swój dzień. Wezmę i coderową na warsztat:).

W pszenicznych MUSZĘ;-) dojść do optimum.

 

Prosze o rozwikłanie zapisu u codera;

 

dekokcja 40*->68*

 

czyli część idzie do dekokcji w 68°C, ale bez zagotowania później?

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dekokcja 40*->68*

 

czyli część idzie do dekokcji w 68°C, ale bez zagotowania później?

Dekokcja musi być z zagotowaniem.

Ja to rozumiem tak, że zacier do dekoktu odbierany jest w 40°C, a po zagotowaniu zwracany go głównego nastawu powodując przejście z 40°C do 68°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dekokcja 40*->68*

 

czyli część idzie do dekokcji w 68°C' date=' ale bez zagotowania później?[/quote']

Dekokcja musi być z zagotowaniem.

Ja to rozumiem tak, że zacier do dekoktu odbierany jest w 40°C, a po zagotowaniu zwracany go głównego nastawu powodując przejście z 40°C do 68°C.

A ja to rozumiem odwrotnie :P

Z gara zaciernego odbieramy "rzadkie" do innego naczynia i trzymamy je w tych 40°C. W garze natomiast przeprowadzamy przerwy i zagotowujemy zacier. Następnie wlewamy "rzadkie" i ponownie przeprowadzamy przerwy. Należy zwrócić uwagę na poziomy temperatur.

Dekokcję oczywiście można przeprowadzić konwencjonalnie ale dlaczego nie spróbować i powyższej metody? Byłem sceptykiem jeśli chodzi o dekokcję ale odkąd piłem weizen'y Codera następną pszenicę zatrę właśnie tak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 21 - weizen 5

 

pora uzupełnić dziennik

 

Zasyp;

3,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 55,0 %

2,00 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) Grain 36,7 %

0,25 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 4,6 %

0,20 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 3,7 %

 

Zacieranie

do 15l wody dodano słody

42°C - 15 min

52°C - 15 min

64°C - 30 min

72°C - 30 min

78°C 5 min mashout

 

Wysładzanie tak do ok. 2°Blg z wykorzystaniem ok 23l wody, bezproblematyczne

 

Chmielenie;

38,00 gm Lublin [4,50%] (60 min) Hops 15,5 IBU

 

Otrzymałem 26 l, 13°Blg , znów wzrosła mi wydajność - może to kwestia drobniejszego śrutowania.

 

Zadane drożdżami Wyeast 3086 - dzięki coder, drożdże obudzone w ekstraktem.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I znów zaległości;

 

warka 22 - pils bohemski

 

warzony 5.XII

Zasyp;

5,00 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) 87,7 %

0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 8,8 %

0,20 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 3,5 %

 

Zacieranie

 

55°C - 5min

62°C - 15min

72°C - 40min

78°C - 5min

 

Chmielenie

30,00 gm Premiant HB [7,50%] (60 min) Hops 20,4 IBU

20,00 gm Saaz [3,50%] (30 min) Hops 4,9 IBU

40,00 gm Saaz [3,50%] (5 min) Hops 2,5 IBU

 

Wyszło 27l 13,5°Blg

 

Zadano gęstwą po poprzednim pilsie

budvar lagery WL 2000 plus W34/70 - wtedy ratowałem fermentację

 

tydzien w 8°C , teraz nastaw stoi w 5-6°C - mróz w garażu.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam,

 

uzupełnienia

 

warka 23 - Witek 1

 

składniki;

 

2,50 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) Grain 46,3 %

1,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 18,5 %

0,80 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 14,8 %

0,50 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 9,3 %

0,40 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 7,4 %

0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 1,9 %

0,10 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 1,9 %

 

Zacieranie;

67°C - 60 min

72°C - 15 min

78°C - mashout

 

chmielenie

25,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (60 min)

10,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (10 min)

7g kolendra 15,0 min

10g curacao 15,0 min

7g kolendra 5 min

10g curacao 5,0 min

 

otrzymałem 23l 13°Blg

 

warzone w grudniu - dziś po zejściu do 3°Blg trafiło na cichą.

 

filtracja była masakryczna - ze trzy godziny, z mieszaniem.

 

zadane drożdżami belgian ardennes - dzięki Stasiek:)

 

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I teraz na bieżąco - dzisiejsza warka 24 - weizen 6

 

Zasyp;

3,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 52,2 %

2,00 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) Grain 34,8 %

0,75 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 13,0 %

 

zacieranie

 

45°C - 20 min

62°C - 30 min

72°C - 30 min

78°C - mashout

 

chmielenie;

68,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (60 min) Hops 13,8 IBU

wydaje się nisko nachmielone..

 

wyszło mi 26l 13,5°Blg

 

zadane starterem z gęstwy po poprzednich pszenicach;

1 Pkgs Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Yeast-Wheat

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

warka 25 i 25 bis, uwarzone wczoraj, 09.01.2010

 

25 - weizen 7

 

zasyp

3,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 53,6 %

1,80 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) Grain 32,1 %

0,60 kg Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC) Grain 10,7 %

0,20 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 3,6 %

 

zacieranie

45°C - 15 min

52°C - 10 min

62°C - 20 min

72°C - 40 min

78°C - mashout - 5min

 

chmielenie;

75,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (60 min) Hops 13,5 IBU

Gęstwa po weizen 6 - WL 3068 - pracuje po 12 godzinach

 

wyszło 28 l - 11,8°Blg

 

I warka bis - wykorzystanie pozostałości okresu błędów i wypaczeń

Ekstrakt muntons wheat

3kg

chmielenie

55,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (60 min) Hops 13,8 IBU

wyszło 18 l 12°Blg

 

Gęstwa po weizen 6 - WL 3068 - pracuje nawet szybciej niż w zaciearnych

 

Zobaczymy jak wyjdzie porównanie - stoją jeden na drugim, identyczne warunki fermentacji, podobny °Blg , podobne chmielenie.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

 

no nie mogę się jakoś na dekokcję złamać, muszę dojrzeć. Warzę coraz dalej od kuchni - no ale to już wymówki.

 

Przerwy nieco sugerowane satwatorianerem kopyra, z wydłużeniem tej 72 - bo ja lubię bardziej słodowe piwa. Zobaczymy efekt - poprzednią warkę zacierałem po 30min.

Jak byś sugerował czas/temp tych przerw dla pszenicy?

 

Jest w zasypie carapils - jako słód z dekstynami.

Melanoidynowy mam - ale w opisie nic nie wskazywało na jego użycie w pszenicznym, co on może wnieść, tak po ludzku, do smaku? Właśnie tę słodowość?

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

 

no nie mogę się jakoś na dekokcję złamać, muszę dojrzeć. Warzę coraz dalej od kuchni - no ale to już wymówki.

 

Melanoidynowy mam - ale w opisie nic nie wskazywało na jego użycie w pszenicznym, co on może wnieść, tak po ludzku, do smaku? Właśnie tę słodowość?

 

pzdr

flood

Możesz zacierać bez dekokcji z udziałem słodu melanoidynowego, albo zacierasz dekokcyjnie. Ja ostatnio warzyłem pszenicę z dekokcją Horch-Kurz, fajna zabawa, ale trzeba dodać dobre półtora godziny do warzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no nie mogę się jakoś na dekokcję złamać' date=' muszę dojrzeć. Warzę coraz dalej od kuchni - no ale to już wymówki.

Melanoidynowy mam - ale w opisie nic nie wskazywało na jego użycie w pszenicznym, co on może wnieść, tak po ludzku, do smaku? Właśnie tę słodowość?[/quote']

Możesz zacierać bez dekokcji z udziałem słodu melanoidynowego, albo zacierasz dekokcyjnie. Ja ostatnio warzyłem pszenicę z dekokcją Horch-Kurz, fajna zabawa, ale trzeba dodać dobre półtora godziny do warzenia.

Ja też długo się łamałem z dekokcją. Właściwie to dopiero w tym sezonie zacząłem z nią na poważnie.

Melanoidynowy to doobry wynalazek ale nie do jasnych pszenic. Ma chyba ze 40 EBC. Dori w takim przypadku zalecała carapils, inna nasza sympatyczna piwowarka Marusia poddawała natomiast w wątpliwość efekty, uzyskiwane od słodów cara-. :D

Edytowane przez Infam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no nie mogę się jakoś na dekokcję złamać' date=' muszę dojrzeć. Warzę coraz dalej od kuchni - no ale to już wymówki.

Melanoidynowy mam - ale w opisie nic nie wskazywało na jego użycie w pszenicznym, co on może wnieść, tak po ludzku, do smaku? Właśnie tę słodowość?[/quote']

Możesz zacierać bez dekokcji z udziałem słodu melanoidynowego, albo zacierasz dekokcyjnie. Ja ostatnio warzyłem pszenicę z dekokcją Horch-Kurz, fajna zabawa, ale trzeba dodać dobre półtora godziny do warzenia.

Ja też długo się łamałem z dekokcją. Właściwie to dopiero w tym sezonie zacząłem z nią na poważnie.

Melanoidynowy to doobry wynalazek ale nie do jasnych pszenic. Ma chyba ze 40 EBC. Dori w takim przypadku zalecała carapils, inna nasza sympatyczna piwowarka Marusia poddawała natomiast w wątpliwość efekty, uzyskiwane od słodów cara-. :D

Ja ostatniego Weizenbocka zacierałam dekokcyjnie i chyba znów nie szybko to powtórzę. Samo zacieranie trwało 3,5h, nie mówiąc o bałaganie w kuchni. Kilka pszenic zacierałam dekokcyjnie, kilka infuzyjnie i według mnie różnice nie są zbyt wyczuwalne. Co do Carapilsa, to słód ten jest specjalnie tak produkowany, aby uzyskać jak najwięcej dekstryn - jest "zacierany w ziarnie" w wysokiej temperaturze, więc coś w tym jednak musi być :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Melanoidynowy to doobry wynalazek ale nie do jasnych pszenic. Ma chyba ze 40 EBC. Dori w takim przypadku zalecała carapils

Carawheat ma 100EBC - i mimo 60dkg zmieściłem się w stylu ( wg BS, w rzeczywistości to nie wiem bo mocno ciemne wyszło. Filtrat był zabarwiony jeszcze około 2.5°Blg - ale wtedy skończyłem filtrację.

 

Carapils idzie u mnie do niemal każdej warki - właśnie na ominięcie dekokcji.

 

Ale spróbuję i z melanoidynowym - u mnie pszenica schodzi jak woda.

A na pewno jest od wody smaczniejsza;-)

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Spadłem z pierwszej strony tych co prowadzą zapiski - no to i pora na powrót;-)

 

Warka 26 - witek 2

 

Zasyp;

2,50 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 42,4 %

1,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 25,4 %

0,80 kg płatki pszeniczne (3,2 EBC) Grain 13,6 %

0,50 kg płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 8,5 %

0,35 kg płatki jęczmienne (3,3 EBC) 6,8 %

0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 1,7 %

0,10 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 1,7 %

 

Testowalem napęd śrutownika za pomocą wiertarki akumulatorowej. połączenie za pomocą kołka-haczyka się sprawdza, ale akumulator wystarczył tylko na 2 kg. Trzeba mieć lepsze źródło zasilania. Śrutowało za to piorunem i ładnie.

 

Płatki skleikowane w 66°C przez pół godziny, podczas podgrzewania, jak i poprzednio - zaczęły przywierać mimo mieszania. Wlane do zacieru około 85°C.

 

Zacier główny

54°C - 30min, i dodanie płatków

64°C - 60min,

72°C - 15min

78°C - 5min

 

Filtracja - bardzo płynna, zaskoczyła mnie, poprzednio witek szedł z dużymi problemami. Zakończyłem na 2°Blg, mimo to nie zmieściłem w garze, dolewałem w trakcie chmielenia.

 

Chmielenie

30,00 gm Lublin [4,50%] (60 min) Hops 10,7 IBU

30,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (10 min) Hops 1,9 IBU

7g kolendra 15,0 min

10g curacao 15,0 min

7g kolendra 5 min

20g curacao 5,0 min

 

Wyszło - 33l !?!?, 11°Blg. Można było dłużej pogotować, no ale jak już lubelski wpadł do gara - to godzina jest godzina.

Jak zwykle nie mierzyłem °Blg przed chmieleniem.

Nastawione w dwóch wiadrach, 26 i 7 l, bo gęstwa Belgian Ardennes lubi wędrówki nocą ( 0,6 startera uciekało z butelki 0,9l.

 

Poprzedni witek mimo że tydzień po rozlewie - bardzo smaczny. Choć te co piłem w Holandii były ostrzejsze, jakby bardziej pieprzne w smaku.

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 27 - witek3 - masakryczny.

 

Zasyp;

2,45 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 40,5 %

1,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 16,5 %

0,20 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3,3 %

0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 1,7 %

0,10 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 1,7 %

 

1,05 kg płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 17,4 %

0,80 kg płatki pszeniczne (3,2 EBC) Grain 13,2 %

0,35 kg płatki jęczmienne (3,3 EBC) Grain 5,8 %

 

Płatki skleikowane w 66°C - na 2.2kg płatków dalem 6,6 l wody - przez pół godziny, podczas podgrzewania, jak i poprzednio - zaczęły przywierać mimo mieszania. Wlane do zacieru około 80°C.

Ja widocznie nie umiem skleikowac płatków

 

Zacier główny

54°C - 30 min, na koniec dodanie płatków

67°C - 90 min

72°C - 30 min

78°C - 5 min

 

Filtracja tym razem masakryczna - jak zaczęło lecieć, a w zasadzie ciurkać klarownie - to co parę minut stawało. Trzeba było pomieszać żeby ruszyło - co powodowało przedostawanie sie nieklarownego filtratu. A nie zawsze było jak to wyłapać. Ogólnie - ponad 3 godziny. Wiem, można było zostawić do rana.

Wysładzanie do 2°Blg dało 36-37 l - 9 °Blg. Mierzyłem tylko °Blg tego co idzie z filtra, a nie całości w garze. Błąd.

 

No to prawie półtorej godziny gotowania, zeby doszło do 11°Blg przed chmieleniem.

Chmielenie;

25,00 gm Lublin [4,50%] (60 min) Hops 11,2 IBU

 

43,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 3,8 IBU

50,00 gm Styrian Goldings 3,6 [3,60%] (5 min) Hops 3,6 IBU

 

7,00 g kolendra 15,0 min

15,00 g curacao 15,0 min

 

14,00 gm kolendra 5,0 min

20,00 gm curacao 5,0 min.

 

Po chłodzeniu i odstaniu do fermentora dotarło 20 l - 13 °Blg

Do dodatkowego poszło 5 l do powtórnej dekantacji znad osadu. Rano okazało się, że z tych 5 l to są 4 l osadu i 1 l brzeczki. Może jeszcze coś osiądzie do końca dnia, ale raczej wyszła mi super objętość 20 l. Wydajność masakryczna.

 

Dodano gęstwę

Belgian Ardennes po poprzednim witku. Rano już ładnie pracowała.

 

Dwa poprzednie wity - ten sam niemal zasyp - raz filtracja szła raz nie. W pierwszym była masakra - wczoraj zastosowałem te same przerwy co za pierwszym razem. Może tu jest knyf. A może po prostu zbyt drobno ześrutowałem? A może tego było za dużo. Oby piwo wyszło udane.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

 

pszenicznych skleikowanych nie napotkałem - dziś odwiedziłem z 7 sklepów i w tylko jednym wyczyściłem półkę ze zwykłych,

Owsiane i owszem - miałem przy pierwszym - ale jak większość szła na kleikowanie to i one.

Jęczmienne akurat też mi się trafiało zwykłe - też rzadko napotykam błyskawiczne - też dziś zdobyte.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jęczmienne akurat też mi się trafiało zwykłe - też rzadko napotykam błyskawiczne - też dziś zdobyte.

O... a gdzie kupujesz zwykłe jęczmienne? Bo ja dziś szukałem i zarówno w Piotr i Paweł, jak i w Carrerour były tylko błyskawiczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja pszeniczne błyskawiczne kupiłem chyba w realu na zdrowej żywności. Tyle że napis na nich mówi że to orkisz. Orkisz to chyba jednak pszenica jest o ile się nie mylę. Pszeniczne błyskawiczne kupowałem za to w Almie.

 

W każdym razie dzięki za wyjaśnienie.

J.

 

PS: Bomi na Powstańców, jeśli byś szukał, jest za mcdonaldem. W wewnętrznym rogu stojącego za mcdonaldem bloku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 28 - BPA, pod wpływem degustacji takich piw

 

Podano;

3,50 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 70,0 %

0,50 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 10,0 %

0,40 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 8,0 %

0,20 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 4,0 %

0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 4,0 %

0,20 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 4,0 %

 

Razem 5 kg

 

67°C - 45min

72°C - 10min

78°C - 5 min mashout

 

Chmielenie po godzinnym odparowywaniu - niby około 2°Blg skończona filtracja, ale cienizna wyszła

 

50,00 gm Styrian Goldings 3,6 [3,60%] (60 min) Hops 19,6 IBU

50,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 4,9 IBU

 

Finalnie - 21l - 13°Blg

 

Zadane Belgian Ardennes, z gęstwy od Staśka, szybko podjęły pracę.

Warka uwarzona wczoraj, w piątek 5.03.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.