flood Opublikowano 24 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Wczoraj dwa lata na forum - o którym zapomniałem, więc dziś rozlałem dwie warki do butelek, prawie 5 skrzynek. Pszenica już chyba też gotowa do zlania. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Wczoraj dwa lata na forum - o którym zapomniałem, więc dziś rozlałem dwie warki do butelek, prawie 5 skrzynek. Pszenica już chyba też gotowa do zlania. pzdr flood 3 lata minęły od poprzedniego wpisu - zamierzam wrócić do warzących. Więc to taki spam, bo długo sie naszukałem własnego wątku. pozdrawiam wszystkich flood slotish i josefik 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 ło matko, koniec świata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Gdzieś Ty chłopie był jak Ciebie nie było?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Warka 101 - nowa numeracja wracam kilka warek to będa eksperymanty, czyszczenie magazynu ze starych, 4 letnich słodów, zobaczymy co wyjdzie, nie wywalę 30 kg z okładem Recipe: 101.pils listopadowy copy of 22Brewer: floodStyle: Bohemian Pilsner--------------------------Batch Size: 36,50 L Boil Size: 42,25 LEstimated OG: 12,218 PlatoEstimated Color: 9,5 EBCEstimated IBU: 42,1 IBUBrewhouse Efficiency: 75,00 %Boil Time: 60 Minutes------------Amount Item Type % or IBU 0,50 kg Dark Dry Extract (34,5 EBC) Dry Extract 6,67 % 0,50 kg Extra Light Dry Extract (5,9 EBC) Dry Extract 6,67 % 3,50 kg pils litovel 2,6 (2,6 EBC) Grain 46,67 % 2,50 kg pilsnenski optima (3,5 EBC) Grain 33,33 % 0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 6,67 % 70,00 gm Premiant HB [7,50 %] (60 min) Hops 35,1 IBU 30,00 gm Saaz [3,50 %] (30 min) Hops 5,4 IBU 35,00 gm Saaz [3,50 %] (5 min) Hops 1,6 IBU Drożdże GOZDAWA CZECH PILS----------------------------Temperature Mash, 2 Step, Light BodyStep Time Name Description Step Temp 50 min Protein Rest Add 22,75 L of water at 68,6 C 62,0 C 10 min Saccharification Heat to 72,0 C over 15 min 72,0 C 10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C Poczatek wysładzania - 17blg, koniec 3 blg. Wysładzanie bezproblemowe, pomiar w garze pokazuje 6Blg. W panice dosypane 1 kg ekstraktów, i już wiem że to błąd, próbka z powierzchni, niepomieszana. FInalnie 36 litrów 12 Blg, zadane lekko pobudzonymi glukozą drożdżami, po 24 godz fermentatory lądują w lodówce - 12C. Warzone 6,5 kg plus 22 ;itry wody - można nieco zagęścić, do 8kg myśle - będzie ponad 40l na raz. Zobaczymy co z tych starych słodów wyjdzie, i jak te ekstrakty się przyłożą do efektu końcowego. Teraz będe tu częściej. EDYTA dziś, 11.04.2015 Piwo przelane na cichą, odfermentowanie 2,2 i 2,8 ( dwa wiadra) pozdrawiam flood Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Hohohoho! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Pomóżcie bo zgłupiałem przez te lata. Po trzech tygodniach mierzę piwo - 6Brix na refraktometrze. Myślę jest źle, powinno byc 2-3. Wiki, forum, beer smith - i jakby, mam nadzieję olśnienie. Fermentującą brzeczkę musze przeliczyć w tym kalkulatorze w BS - przejść z Brix na plato dla fermetującej? I wtedy widze 2.18Plato - czyli koniec w zasadzie? Dobrze kombinuję? Dla niefermentującej ten kalkulator podaje tyle Brix ile Plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Dobrze "kombinujesz". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Uff, dzięki. Jednak wyszło się z wprawy... Ale za to dziś porkert otrzymał napęd z maszynki do mięsa. pozdrawiam flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Witaj z powrotem. Ale za to dziś porkert otrzymał napęd z maszynki do mięsa. O... rzuć jakieś zdjęcie - ciekawy jestem jak to rozwiązałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Moje tak wygląda http://screenshooter.net/3796775/guhmjjw Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Witaj Stasiek. Bardzo prosto - aż nie wierzę że działa póki co. Na trzpień ślimaka nabita mufka miedziana fi18 , jeśli dobrze pamiętam. Z drugiej strony mufki wchodzi kwadrat sprzęgła maszynki Zelmer - to co jest na końcu ślimaka maszynki, i mufka jest zaklepana, w ślimak porkerta wchodzi jeszcze śruba fi10, zamiast tej końcówki z oczkiem. Zelmer póki co leży an boku, bo mi się wysokości osiek nie zeszły, ale działa, nie ślizga się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Ano właśnie się zastanawiałem czy jakoś trzeba tą maszynkę przymocować/przykręcić do stołu? Dr2 - u Ciebie też nie jest przymocowana? W sumie to widać nie przekazuje aż tak dużej mocy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Moje tak wygląda http://screenshooter.net/3796775/guhmjjw A to czarne połączenie to z czego? Wczoraj sypła mi sie moja idea be zzaklepania miedzi - a dzis rzeźba tylko. Poczytałem o kluczu nasadowym, ale nic w garażu na kwadrat 14 nie znalazłem, więc tak ratunkowo zrobiłem i bedę kombinował dalej. Stasiek - nie musi być przymocowana, no chyba że jakiś kamień wpadnie. Moja leży na boku, bo ośka porkerta niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) A to czarne połączenie to z czego? ciii, to taśmą jest owinięty kawałek łączówki sześciokątnej, uciętej z przedłużki do bitów, po to co by się ten "patent" nie przesuwał. W moim przypadku jednak napęd jest mocowany za pomocą gumy z samochodowej "ośmiornicy". Do podstawy są również przykręcone toporne dwa klocki, które w poziomie blokują ten napęd Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 A tam na sprzęgle - klucz nasadowy? Pasuje na ten kwadrat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 klucz nasadowy? tak "17", ale nie 6-kątna tylko 12-kątna Nasadka osadzona na kwadracie z wypełnieniem wolnych przestrzeni poxipolem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Hm, myślałem że to ta strona od mocowania, ktoś tu pisał że właśnie taki kwadrat mają największe nasadowe, muszę w markecie obejrzeć. W każdym razie i tak działa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 tak tymczasowo u mnie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Welcome back. Znów. Poprzedni powrot mi nie wyszedł - bo piwo nie wyszło, no i poszło zniechęcenie. Ale z racji pewnych nadwyżek czasowych - wróciłem i z sukcesem. Znaczy 5 skrzynek z produkcji od czerwca juz wypite. Pora na wspominki. Warka 40 - pilsner, 2017-06-13 5,00 kg pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC) Grain 90,91 % 0,50 kg carapils weyerman (5,0 EBC) Grain 9,09 % 39,97 gm Premiant HB [7,50 %] (60 min) Hops 37,1 IBU 39,97 gm Select Spalt [4,75 %] (20 min) Hops 14,2 IBU 0 Pkgs FM30 Bohemska Rapsodia Yeast-Lager ---------------------------- Temperature Mash, 2 Step, Full Body Step Time Name Description Step Temp 5 min Protein Rest Add 16,50 L of water at 61,8 C 55,0 C 15 min Saccharification Heat to 62,0 C over 5 min 62,0 C 40 min Mash Out Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C 5 min mashout Heat to 78,0 C over 2 min 78,0 C Wydajność taka sobie, 19l, 13,2 Plato 14 dni burzliwa - do 4 Plato 14 dni cicha - już nie fermentuje. do butelek z 100g cukru. Obecnie - smak lekko słodowy, niestety mętne. Piana ładna - ale tylko przez moment. Do poprawy zacieranie i filtracja. Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka 41 - pszeniczne. 2017-06-22 Kopia jednego z wcześniejszych które uważałem za bardzo udane Zasyp; 3,00 kg pszeniczny strzegom 17 (4,5 EBC) Grain 53,57 % 2,00 kg pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC) Grain 35,71 % 0,40 kg carapils weyerman (5,0 EBC) Grain 7,14 % 0,20 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 3,57 % 35,00 gm Lublin [4,50 %] (60 min) Hops 17,0 IBU 1 Pkgs FM41 Gwoździe i banany Yeast-Wheat Zacieranie; 15 min Protein Rest Add 18,48 L of water at 49,3 C 45,0 C 10 min Saccharification Heat to 52,0 C over 10 min 52,0 C 30 min sachh Heat to 62,0 C over 10 min 62,0 C 30 min sachh2 Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C 10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C Filtracja szybko, płynnie - sraczwężyk. Piwo mało klarowne. 23l, 12,5 Plato Zeszło do 6Brix - 2,5 Plato 7 dni burzliwa, rozlew ze 160 g cukru. Smaczne, słaba piana, po miesiącu - jeszcze smaczniejsze. Wyszło już. pzdr flood Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Warka 42 - pszeniczne. 2017-06-30 Powtórka... 3,50 kg pszeniczny strzegom 17 (4,5 EBC) Grain 55,56 % 2,00 kg pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC) Grain 31,75 % 0,50 kg carapils weyerman (5,0 EBC) Grain 7,94 % 0,30 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 4,76 % 10,00 gm Lublin [4,50 %] (60 min) Hops 5,6 IBU 30,00 gm Lublin [3,50 %] (60 min) Hops 13,1 IBU 1 Pkgs FM41 Gwoździe i banany Zacieranie; 15 min Protein Rest Add 18,90 L of water at 49,3 C 45,0 C 10 min Saccharification Heat to 52,0 C over 10 min 52,0 C 30 min sachh Heat to 62,0 C over 10 min 62,0 C 30 min sachh2 Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C 10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C 20l, 12,3 Plato, wciąż mętne, słaba wydajność. Tydzien burzliwej - 6,5Brix, , 2,8 P 130 g cukru. Jak poprzednie - słaba piana, pycha. Wyszło pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka 43, pszeniczne.2017-07-07 Powtórka;-) Zasyp; 3,50 kg pszeniczny strzegom 17 (4,5 EBC) Grain 53,85 % 2,50 kg pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC) Grain 38,46 % 0,50 kg carapils weyerman (5,0 EBC) Grain 7,69 % 40,00 gm hellertaue hersebruecker [3,00 %] (60 min) Hops 12,3 IBU FM41 Gwoździe i banany 15 min Protein Rest Add 19,50 L of water at 49,7 C 45,0 C 10 min Saccharification Heat to 52,0 C over 10 min 52,0 C 30 min sachh Heat to 62,0 C over 10 min 62,0 C 30 min sachh2 Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C 10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C 25l, 12Blg, wydajność lepsza, mętne. Tydzięn burzliwej - 7Brix. 190 g cukru. Też dobre. pzdr flood Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Warka 44, pszeniczne ( dla odmiany;-). 2017-08-11 3,50 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 52,24 % 2,10 kg pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC) Grain 31,34 % 0,50 kg carapils weyerman (5,0 EBC) Grain 7,46 % 0,30 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 4,48 % 0,30 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 4,48 % 50,00 gm hellertaue hersebruecker [3,00 %] (60 min) Hops 15,1 IBU 1 Pkgs FM - gwozdzie i banay (Fermentum Mobilis) Yeast-Wheat 15 min Protein Rest Add 20,10 L of water at 49,7 C 45,0 C 10 min Saccharification Heat to 52,0 C over 10 min 52,0 C 30 min sachh Heat to 62,0 C over 10 min 62,0 C 30 min sachh2 Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C 10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C 25L, 12Blg Wciąż w fermentorze pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Warka 45, pszeniczne. 2017-08-12 Dla odmiany zacieranie według schematu codera, zobaczymy co wyjdzie; 3,50 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 61,40 % 1,40 kg pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC) Grain 24,56 % 0,50 kg carapils weyerman (5,0 EBC) Grain 8,77 % 0,30 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 5,26 % 30,00 gm hellertaue hersebruecker [3,00 %] (60 min) Hops 10,7 IBU 1 Pkgs FM - gwozdzie i banay (Fermentum Mobilis) Yeast-Wheat I wspomniane zacieranie; 60 min Protein Rest Add 17,10 L of water at 46,1 C 42,0 C 10 min Saccharification Heat to 52,0 C over 10 min 52,0 C 30 min sachh Heat to 62,0 C over 10 min 62,0 C 45 min sachh2 Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C 10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C 21L, 12Blg. Wciąż w wiadrze pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się