Skocz do zawartości

flood uwarzył


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 lata później...

Wczoraj dwa lata na forum - o którym zapomniałem, więc dziś rozlałem dwie warki do butelek, prawie 5 skrzynek. Pszenica już chyba też gotowa do zlania.

 

pzdr

flood

 

3 lata minęły od poprzedniego wpisu - zamierzam wrócić do warzących.

Więc to taki spam, bo długo sie naszukałem własnego wątku.

 

pozdrawiam wszystkich

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Warka 101 - nowa numeracja

wracam

 

kilka warek to będa eksperymanty, czyszczenie magazynu ze starych, 4 letnich słodów, zobaczymy co wyjdzie, nie wywalę 30 kg z okładem

Recipe: 101.pils listopadowy copy of 22Brewer: floodStyle: Bohemian Pilsner--------------------------Batch Size: 36,50 L      Boil Size: 42,25 LEstimated OG: 12,218 PlatoEstimated Color: 9,5 EBCEstimated IBU: 42,1 IBUBrewhouse Efficiency: 75,00 %Boil Time: 60 Minutes------------Amount        Item                                      Type         % or IBU      0,50 kg       Dark Dry Extract (34,5 EBC)               Dry Extract  6,67 %        0,50 kg       Extra Light Dry Extract (5,9 EBC)         Dry Extract  6,67 %        3,50 kg       pils litovel 2,6 (2,6 EBC)                Grain        46,67 %       2,50 kg       pilsnenski optima (3,5 EBC)               Grain        33,33 %       0,50 kg       Carapils litovel (19,0 EBC)               Grain        6,67 %        70,00 gm      Premiant HB [7,50 %]  (60 min)            Hops         35,1 IBU      30,00 gm      Saaz [3,50 %]  (30 min)                   Hops         5,4 IBU       35,00 gm      Saaz [3,50 %]  (5 min)                    Hops         1,6 IBU       Drożdże GOZDAWA CZECH PILS----------------------------Temperature Mash, 2 Step, Light BodyStep Time     Name               Description                         Step Temp     50 min        Protein Rest       Add 22,75 L of water at 68,6 C      62,0 C        10 min        Saccharification   Heat to 72,0 C over 15 min          72,0 C        10 min        Mash Out           Heat to 78,0 C over 10 min          78,0 C        Poczatek wysładzania - 17blg, koniec 3 blg. Wysładzanie bezproblemowe, pomiar w garze pokazuje 6Blg. W panice dosypane 1 kg ekstraktów, i już wiem że to błąd, próbka z powierzchni, niepomieszana. FInalnie 36 litrów 12 Blg, zadane lekko pobudzonymi glukozą drożdżami, po 24 godz fermentatory lądują w lodówce - 12C.

Warzone 6,5 kg plus 22 ;itry wody - można nieco zagęścić, do 8kg myśle - będzie ponad 40l na raz.

 

Zobaczymy co z tych starych słodów wyjdzie, i jak te ekstrakty się przyłożą do efektu końcowego. Teraz będe tu częściej.

 

EDYTA dziś, 11.04.2015

Piwo przelane na cichą, odfermentowanie 2,2 i 2,8 ( dwa wiadra)

 

pozdrawiam

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pomóżcie bo zgłupiałem przez te lata.

 

Po trzech tygodniach mierzę piwo - 6Brix na refraktometrze. Myślę jest źle, powinno byc 2-3. Wiki, forum, beer smith - i jakby, mam nadzieję olśnienie.

Fermentującą brzeczkę musze przeliczyć w tym kalkulatorze w BS - przejść z Brix na plato dla fermetującej? I wtedy widze 2.18Plato - czyli koniec w zasadzie?

Dobrze kombinuję? Dla niefermentującej ten kalkulator podaje tyle Brix ile Plato.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Stasiek.

 

Bardzo prosto - aż nie wierzę że działa póki co. Na trzpień ślimaka nabita mufka miedziana fi18 , jeśli dobrze pamiętam. Z drugiej strony mufki wchodzi kwadrat sprzęgła maszynki Zelmer - to co jest na końcu ślimaka maszynki, i mufka jest zaklepana, w ślimak porkerta wchodzi jeszcze śruba fi10, zamiast tej końcówki z oczkiem. Zelmer póki co leży an boku, bo mi się wysokości osiek nie zeszły, ale działa, nie ślizga się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 A to czarne połączenie to z czego? Wczoraj sypła mi sie moja idea be zzaklepania miedzi - a dzis rzeźba tylko. Poczytałem o kluczu nasadowym, ale nic w garażu na kwadrat 14 nie znalazłem, więc tak ratunkowo zrobiłem i bedę kombinował dalej.

Stasiek - nie musi być przymocowana, no chyba że jakiś kamień wpadnie. Moja leży na boku, bo ośka porkerta niżej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to czarne połączenie to z czego?

;)

ciii, to taśmą jest owinięty kawałek łączówki sześciokątnej, uciętej z przedłużki do bitów, po to co by się ten "patent" nie przesuwał.

W moim przypadku jednak napęd jest mocowany za pomocą gumy z samochodowej "ośmiornicy".

Do podstawy są również przykręcone toporne dwa klocki, które w poziomie blokują ten napęd :)

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Welcome back. Znów. 

Poprzedni powrot mi nie wyszedł - bo piwo nie wyszło, no i poszło zniechęcenie. Ale z racji pewnych nadwyżek czasowych - wróciłem i z sukcesem. Znaczy 5 skrzynek z produkcji od czerwca juz wypite. Pora na wspominki.

 

Warka 40 - pilsner, 2017-06-13

 

5,00 kg       pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC)          Grain        90,91 %       
0,50 kg       carapils weyerman (5,0 EBC)               Grain        9,09 %        
39,97 gm      Premiant HB [7,50 %]  (60 min)            Hops         37,1 IBU      
39,97 gm      Select Spalt [4,75 %]  (20 min)           Hops         14,2 IBU      
0 Pkgs        FM30 Bohemska Rapsodia       Yeast-Lager                
 
 
----------------------------
Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Step Time     Name               Description                         Step Temp     
5 min         Protein Rest       Add 16,50 L of water at 61,8 C      55,0 C        
15 min        Saccharification   Heat to 62,0 C over 5 min           62,0 C        
40 min        Mash Out           Heat to 72,0 C over 10 min          72,0 C        
5 min         mashout            Heat to 78,0 C over 2 min           78,0 C        
 
 

Wydajność taka sobie, 19l, 13,2 Plato

14 dni burzliwa - do 4 Plato

14 dni cicha - już nie fermentuje.

do butelek z 100g cukru.

Obecnie - smak lekko słodowy, niestety mętne. Piana ładna - ale tylko przez moment. Do poprawy zacieranie i filtracja.

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 41 - pszeniczne. 2017-06-22

Kopia jednego z wcześniejszych które uważałem za bardzo udane

 

Zasyp;

3,00 kg pszeniczny strzegom 17 (4,5 EBC) Grain 53,57 %

2,00 kg pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC) Grain 35,71 %

0,40 kg carapils weyerman (5,0 EBC) Grain 7,14 %

0,20 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 3,57 %

 

35,00 gm Lublin [4,50 %] (60 min) Hops 17,0 IBU

 

1 Pkgs FM41 Gwoździe i banany Yeast-Wheat

 

Zacieranie;

15 min Protein Rest Add 18,48 L of water at 49,3 C 45,0 C

10 min Saccharification Heat to 52,0 C over 10 min 52,0 C

30 min sachh Heat to 62,0 C over 10 min 62,0 C

30 min sachh2 Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C

10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C

 

Filtracja szybko, płynnie - sraczwężyk. Piwo mało klarowne.

23l, 12,5 Plato

Zeszło do 6Brix - 2,5 Plato

7 dni burzliwa, rozlew ze 160 g cukru.

Smaczne, słaba piana, po miesiącu - jeszcze smaczniejsze. Wyszło już.

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 42 - pszeniczne. 2017-06-30

 

Powtórka...

3,50 kg pszeniczny strzegom 17 (4,5 EBC) Grain 55,56 %

2,00 kg pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC) Grain 31,75 %

0,50 kg carapils weyerman (5,0 EBC) Grain 7,94 %

0,30 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 4,76 %

 

10,00 gm Lublin [4,50 %] (60 min) Hops 5,6 IBU

30,00 gm Lublin [3,50 %] (60 min) Hops 13,1 IBU

 

1 Pkgs FM41 Gwoździe i banany

 

Zacieranie;

15 min Protein Rest Add 18,90 L of water at 49,3 C 45,0 C

10 min Saccharification Heat to 52,0 C over 10 min 52,0 C

30 min sachh Heat to 62,0 C over 10 min 62,0 C

30 min sachh2 Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C

10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C

 

20l, 12,3 Plato, wciąż mętne, słaba wydajność.

Tydzien burzliwej - 6,5Brix, , 2,8 P

130 g cukru. 

Jak poprzednie - słaba piana, pycha.

Wyszło

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 43, pszeniczne.2017-07-07

 

Powtórka;-)

 

Zasyp;

3,50 kg pszeniczny strzegom 17 (4,5 EBC) Grain 53,85 %

2,50 kg pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC) Grain 38,46 %

0,50 kg carapils weyerman (5,0 EBC) Grain 7,69 %

 

40,00 gm hellertaue hersebruecker [3,00 %] (60 min) Hops 12,3 IBU

 

FM41 Gwoździe i banany

 

15 min Protein Rest Add 19,50 L of water at 49,7 C 45,0 C

10 min Saccharification Heat to 52,0 C over 10 min 52,0 C

30 min sachh Heat to 62,0 C over 10 min 62,0 C

30 min sachh2 Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C

10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C

 

25l, 12Blg, wydajność lepsza, mętne.

Tydzięn burzliwej - 7Brix.

190 g cukru. Też dobre.

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 44, pszeniczne ( dla odmiany;-). 2017-08-11

 

3,50 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 52,24 %

2,10 kg pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC) Grain 31,34 %

0,50 kg carapils weyerman (5,0 EBC) Grain 7,46 %

0,30 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 4,48 %

0,30 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 4,48 %

 

50,00 gm hellertaue hersebruecker [3,00 %] (60 min) Hops 15,1 IBU

 

1 Pkgs FM - gwozdzie i banay (Fermentum Mobilis) Yeast-Wheat

 

15 min Protein Rest Add 20,10 L of water at 49,7 C 45,0 C

10 min Saccharification Heat to 52,0 C over 10 min 52,0 C

30 min sachh Heat to 62,0 C over 10 min 62,0 C

30 min sachh2 Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C

10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C

 

25L, 12Blg

Wciąż w fermentorze

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 45, pszeniczne. 2017-08-12

 

Dla odmiany zacieranie według schematu codera, zobaczymy co wyjdzie;

 

3,50 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 61,40 %

1,40 kg pilznenski strzegom 17 (4,0 EBC) Grain 24,56 %

0,50 kg carapils weyerman (5,0 EBC) Grain 8,77 %

0,30 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 5,26 %

 

30,00 gm hellertaue hersebruecker [3,00 %] (60 min) Hops 10,7 IBU

 

1 Pkgs FM - gwozdzie i banay (Fermentum Mobilis) Yeast-Wheat

 

I wspomniane zacieranie;

60 min Protein Rest Add 17,10 L of water at 46,1 C 42,0 C

10 min Saccharification Heat to 52,0 C over 10 min 52,0 C

30 min sachh Heat to 62,0 C over 10 min 62,0 C

45 min sachh2 Heat to 72,0 C over 10 min 72,0 C

10 min Mash Out Heat to 78,0 C over 5 min 78,0 C

 

21L, 12Blg.

Wciąż w wiadrze

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.