flood Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) Warka 29 - witek na witbierach uwarzona dzisiaj Zasyp; 2,50 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) Grain 41,7 % 1,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 16,7 % Zalane ok. 5l wody, przerwa 50°C 60min 2,00 kg płatki pszenne 33,3 % 0,50 kgpłatki owsiane 8,3 % zalane ok. 15l wody - przerwa 67°C 60 min po rozmowie z coderem płatki zacząłem gotować w głównym garze. Udało się nie przypalić;-) po zagotowaniu połączone ze słodami Dodając wodę wyrównuję temp na ok. 67-68°C - 45min podgrzanie do 72°C - 30min mashout - 78°C -5 min mimo zawrócenia z 10l - mętne. Dziwna filtracja bo w kadzi filtracyjnej mam poza zasypem ze 25 l wody.Niewiele musze dodawać. Ale jeden gar wody dolewam sukcesywnie. Kiedy filtrat ma już 4°Blg , a w kadzi 10°Blg - zamiast zamknąć zawór, otwieram go na maksa przez pomyłkę. Po paru minutach mam w kadzi warzelnej 8°Blg - trzeba odgotować. Chmielenie i dodatki 20,00 gm Select Spalt [5,30%] (60 min) 11,6 IBU 30,00 gm Tettnang [4,50%] (5 min) Hops 2,9 IBU 7,00 gm kolendra - 15 min 14,00 gm curacao - 15 min 9,00 gm kolendra - 5 min 16,00 gm curacao - 5 min finalnie - 12°Blg , 22l - mimo że filtracja szła nieźle - to wydajność kiepska. No ale nie w tym rzecz. I tak jest mętne, i tak drożdże to poprawią;-) Zadano drożdżami Belgian Witbier - dzięki coder:). pzdr flood Edytowane 6 Marca 2010 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Warka 30 - celowana w monachijskie jasne warzone 13.03.2010 Skład; 4,50 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 81,8 % 0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 9,1 % 0,50 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 9,1 % Zacieranie 63°C - 20min 72°C - 40min 78°C - 10min filtracja bezproblemowa chmielenie 40,00 gm lublin SZ (60 min) Hops 13,8 IBU - test chmielu kupionego z drugiej reki 40,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (10 min) Hops 3,1 IBU wychodzi 23l 12,5°Blg Zadane gęstwą od codera; 1 Pkgs Bohemian Lager (Wyeast Labs #2124) Yeast-Lager dziśjuż pracuje - idzie do 10°C pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Warka 31 - bohemian pilsener 2 - po korekcie 3;-) uwarzona dziś 6-11 Skład 5,00 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 90,9 % 0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 9,1 % 50°C - 30 min 64°C - 75 min 74°C - 10 min 78°C - 5min chmielenie; 60,00 gm lublin SZ [4,00%] (60 min) Hops 21,8 IBU 120,00 gm lublin SZ [4,00%] (10 min) Hops 15,8 IBU otrzymuję 24l 12,5°Blg Zadane Wyeast Bohemian - jak ruszą to do lodówki Na tej gestwie już w lodówce stoi MH - zeszło do 6°Blg i stanęło przy 8°C - podnosze tam do 10°C. pzdr flood PS - za tydzien równy rok od mojego pierwszego zacierania. Może rocznicę uczczę warzeniem. Mam nadzieję. Może marcowe?? fl. Edytowane 1 Maja 2010 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 za tydzień będzie prawie ostatni dzwonek na marcowe ja też myślę o marcowym ale mam w lodówce tylko jedno miejsce, a myślę o porterze bałtyckim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Portera mam już prawie rok w lodówce:) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 no tylko do mojej malutkiej lodóweczki wchodzi tylko jeden baniak... no i mnóstwo drożdży a Ty jakiej wielkości masz lodówkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Taka z 1,8 metra - dwa fermentory, lub jeden i kupa butelek - i dodatkowo styropianowy box. Lodówka cała moja - na fermentory, drożdże, butelki:). pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 no ja w swojej musiałem wstawić iny termostat, bo na oryginalnym temp szalała, a teraz mam frosta używanego w wentylacji, i temperatura jest stała w granicach 1 stopnia. Ale niestety mieści się jeden fermentor, i trochę butelek, a w zamrażarce flaszka i mnóstwo ampułek z drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Witam, wczoraj, 17,4, powstała warka 32, Belgian Blonde Ale. Zacieranie w kegu, kupionym od Marka-C, z filtratorem w postaci takiej siatki naciągniętej na rurkę do kranu. Z czasem wrzucę zdjęcia tutaj. a tymczasem; http://browar.biz/forum/attachment.php?attachmentid=36146&stc=1&d=1267876113 Zastanawiam się czy uda się zatrzeć warkę ok. 45 l w tym 30l kegu, teoretycznie powinno się dać upchnąć 9 kg plus 24 l - będę sprawdzał eksperymentalnie. Do kompletu mam jeszcze 50L keg warzelny, ale ma on wmontowaną rurkę do samego dna na środku, wydaje mi się, że nie odfiltruje osadów. Czeka mnie więc mała przeróbka, tymczasem warzenie w normalnym emaliowanym. Zasyp 4,35 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 61,3 % 1,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 21,1 % 1,25 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 17,6 % Zacieranie 50°C - 10 min 62°C - 40 min 72°C - 20 min 78°C - 5 min Filtracja bezproblemowa, choć wydajność nie poraziła mnie. Po analizie zapisków widzę, że na wszystkich słodach z jednej słodowni mam niższą wydajność. Może to przypadek, a może? Worak się skończył, przechodzimy na kolejny słód. Chmielenie; 50,00 gm lublin SZ [4,00%] (60 min) Hops 17,6 IBU 20,00 gm Tettnang [4,50%] (10 min) Hops 3,2 IBU Finalnie 22l - 16°Blg , zadane starterem z którejś już generacji; 1 Pkgs Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) Yeast-Wheat . W nocy już pięknie pracowały. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Witam, warka 33, a'la grodziskie 2, powstała wczoraj, 30.04 zasyp; 2,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 50,0 % 2,00 kg wedzony (6,0 EBC) Grain 50,0 % Zacieranie; 64°C - 30 min 72°C - 30 min 78°C - 5 min chmielenie; 40,00 gm Lublin [4,00%] (60 min) Hops 18,8 IBU 20,00 gm Lublin [4,00%] (10 min) Hops 3,4 IBU Zadane drożdżami; 1 Pkgs Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) Yeast-Ale z gęstwy po listopadowych Koelschach, obudzone w starterze. Dziś pracują aż miło. Wyszło 24l, 8°Blg pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 I znów wczoraj warka 34, witek 5 Zasyp; 2,50 kg pilsnenski optima (3,5 EBC) Grain 38,5 % 1,60 kg płatki pszeniczne 24,6 % 1,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 23,1 % 0,80 kg platki owsiane 12,3 % 0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 1,5 % Płatki skleikowane, dodano do zacieru w temperaturze 67°C 67°C - 60min 72°C - 15 min 78°C - 5 min chmielenie; 35,00 gm lublin SZ [4,00%] (60 min) Hops 14,0 IBU 30,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (5 min) Hops 1,5 IBU Dodatki 15 g skórka pomarańczy suszona - 15 min - miało być curacao, pomyliłem torebki 15 g tłuczona kolendra - 5 min 15 g curacao - 5 min 15 g skórka pomarańczy - kandyzowana - 5 min Zadano 1 Pkgs Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) Yeast-Wheat, po poprzednim witku. te też już mocno pracują dzisiaj Otrzymałem 23l, 12°Blg , wydajność fatalna, jak na 6,5 kg zasypu. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 I dziś już ostatnia w ten weekend warka 35, bohemian pilsner, 4ty - BP4 Zasyp; 5,00 kg pilsnenski castle malt 6 row (3,5 EBC) Grain 89,9 % - eksperyment na jęczmieniu 6rzędowym 0,38 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 6,8 % - bo tyle zostało w pudełku 0,18 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 3,2 % zacieranie; 62°C - 15 min 72°C - 40 min 78°C - 5 min Z małymi przygodami filtracja - spadł filtr z kranika, przerzucałem do starego poczciwego wiadra ze sraczwężykiem Chmielenie; 60,00 gm lublin SZ [4,00%] (55 min) Hops 20,9 IBU 50,00 gm Sladek HB [4,00%] (20 min) Hops 12,0 IBU 40,00 gm Saaz [3,50%] (5 min) Hops 2,8 IBU Zadano gęstwą obudzoną po poprzednim pilsie, BP3 1 Pkgs Bohemian Lager (Wyeast Labs #2124) Yeast-Lager finalnie - 25l, 12°Blg - tu już lepiej. Jutro jeszcze rozlew BP3 do butelek, i można weekendować. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Robiłeś próbę jodową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 1 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Przy witku - tak, samo kleikowanie jeszcze barwiło, ale w garze głównym już nie. Zawsze robię. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Po prawie dwóch miesiącach przerwy - powrót do warzenia. Warka 36, witek 6, warzony w sobotę, 26.06 Zasyp; 2,60 kg pilsnenski optima (3,5 EBC) Grain 43,3 % 1,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 25,0 % 0,80 kg płatki pszenne (3,2 EBC) 13,3 % 0,40 kg płatki jęczmienne (3,3 EBC) 6,7 % 0,40 kg płatki owsiane (2,0 EBC) 6,7 % 0,20 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 3,3 % 0,10 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 1,7 % Płatki owsiane i jęczmienne, błyskawiczne, do zasypu głównego Płatki pszenne skleikowane, zagotowane i dodane do 67°C zasypu głównego Zacieranie 67°C - 60 min 72°C - 15 min 78°C - 5 min Filtracja dość gładka, keg z wężykiem 1,5m. Wydajność słaba. Chmielenie; 25,00 gm lublin SZ [4,00%] (60 min) Hops 10,0 IBU 30,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (10 min) Hops 2,7 IBU 7,00 gm kolendra (Boil 15,0 min) 15,00 gm curacao (Boil 15,0 min) Misc 7,00 gm kolendra (Boil 5,0 min) Misc 10,00 gm curacao (Boil 5,0 min) Misc 10,00 gm skórka słodkiej pomarańczy (Boil 5,0 min) Misc staret z gęstwy Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) Finalnie - 23l, 12°Blg . Dzisiejszej nocy zwiały z wiadra drożdżaki, bardzo żywotne. pzdr flood Edytowane 29 Czerwca 2010 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Warka 37, Belgian Blond Ale 2, BBA2 Zasyp; 4,50 kg pilsnenski optima (3,5 EBC) Grain 60,0 % 1,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 20,0 % 1,00 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 13,3 % 0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 6,7 % Zacierane w kegu, z oplotem do kega z zasypem ( keg 30l) dodano 16 l wody 62°C 55°C - 10 min 62°C - 40 min 72°C - 20 min 78°C - 5 min filtracja gładka Wniosek taki, że w 30l kegu da się zasypać 9 kg i 18l wody, czyli powinno wyjść jakieś 40 l Chmielenie 60,00 gm lublin SZ [4,00%] (60 min) Hops 16,5 IBU 30,00 gm Tettnang [4,50%] (10 min) Hops 3,7 IBU Wyszło 29,5l, 15°Blg Chmielone w kego 50 l, z zamontowaną rurką - smokiem, który zbiera z samego środka aż do końca. Czyli powstało problem odfiltrowania osadów. Robiłem to dość karkołomnie przez pieluchę, może macie jakieś pomysły jak odcedzić w takiej konstrukcji osad? Zadaną obudzoną gęstwą po poprzednim BBA, który mi bardzo smakuje, stąd powtórka. 1 Pkgs Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) Yeast-Wheat pzdr flood Edytowane 29 Czerwca 2010 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Wniosek taki, że w 30l kegu da się zasypać 9 kg i 18l wody, czyli powinno wyjść jakieś 40 l Z tego samego założenia wyszedłem jak dostałem keg 30l. Właśnie skończyłem wycinać dekiel i wiercić otwory pod termometr i kran. Keg 30l. z żywca jest troszkę szerszy niż 50l. , przez co chyba ułatwi zacieranie i filtrację. Wiadomo że się nie porwę na zrobienie w nim portera 40l. , bo i po co mi od razu 40l portera? Zawsze z reszty można zrobić cienkusza. Chmielone w kego 50 l, z zamontowaną rurką - smokiem, który zbiera z samego środka aż do końca. Czyli powstało problem odfiltrowania osadów. Moim zdaniem smok to błąd. Oba kegi powinny mieć filtrator z okrągłej rurki CU w miej więcej połowie średnicy kega. W kadzi zaciernej wiadomo po co, a w warzelnej można bez problemu wsypywać szyszki i odfiltrować brzeczkę po schłodzeniu otwierając kran Resztki jak zwykle można odlać/wybrać do odstania i niema problemu z osadami i chmielinami. EDYTA: Zamiast rurki CU można ewentualnie użyć oplotu z drutem w środku. Edytowane 29 Czerwca 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Mój keg 30 - zacierny - miał w środku siateczkę metalową, ale wróciłem do oplotu, nadzianego na drut miedziany. Sprawdza się. Mój 30 jest węższy od 50. Oplot chyba lepszy od CU do oddzielania chmiwlin i osadu, zwłaszca osadu. Tak mi się wydaje. Pora na kolejne modyfikacje. A co do pojemności - jak liczyłem teoretycznie, to biorąc pod uwagę objętość słodu - nie wierzyłem. Musiałem sprawdzić namacalnie. Udało się. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Mój keg 30 - zacierny - miał w środku siateczkę metalową, ale wróciłem do oplotu, nadzianego na drut miedziany. Sprawdza się. Mój 30 jest węższy od 50. Oplot chyba lepszy od CU do oddzielania chmiwlin i osadu, zwłaszca osadu. Tak mi się wydaje. Pora na kolejne modyfikacje. A co do pojemności - jak liczyłem teoretycznie, to biorąc pod uwagę objętość słodu - nie wierzyłem. Musiałem sprawdzić namacalnie. Udało się. pzdr flood ja miałem filtrator do chmielin przez jakiś czas, ale zrezygnowałem. Bardzo wolno szło a przy porterze w ogóle się zatkał. Teraz mam kran czekam aż opadnie i zlewam zaciągając trochę chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Z chmielinami mniejszy problem - wciąż mam je w pończosze. Ale osadu bym sie chętnie pozbywał. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 filtrator z okrągłej rurki CU w miej więcej połowie średnicy kega Rurka czy oplot nie ważne. Chodzi o to że keg ma skośne dno i to jest rozwiązanie problemu. Wystarczy że filtrator nie jest w najniższym miejscu tylko w połowie skosu na dnie. Po chłodzeniu wystarczy zakręcić łychą whirlpoola, a na środku powinien się zebrać osad. Oczywiście będę testował najpierw na oplocie z drutem żeby dobrać odpowiednie miejsce w kegu. To na razie moja teoria, a testy na koniec miesiąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Po chłodzeniu wystarczy zakręcić łychą whirlpoola, a na środku powinien się zebrać osad. Ostatnio tak zrobiłem, po chłodzeniu wyciągnąłem chłodnicę i zakręciłem łychą. Nie wyszło syf nadal był wszędzie ale myślę już o pewnych patentach na usuwanie odpadów, opartych na hydrocyklonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Po chłodzeniu wystarczy zakręcić łychą whirlpoola' date=' a na środku powinien się zebrać osad.[/quote']Ostatnio tak zrobiłem, po chłodzeniu wyciągnąłem chłodnicę i zakręciłem łychą. Nie wyszło syf nadal był wszędzie ale myślę już o pewnych patentach na usuwanie odpadów, opartych na hydrocyklonie. W kegu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 w garnku lidlowskim. Ale efekt powinien chyba wyjść podobny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 19 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 45,0 °C 15 min 62,0 °C 30 min 72,0 °C 30 min 78,0 °C 10 min Prawie 9 kg w kegu 30l, z 22 litrami wody, prawie pod dekiel. W kega wbudowany wężyk do filtracji, i mimo mieszania ( w zwykłym garze mieszałem tak od niechcenia, tutaj dość mocno), nieco przywarło pod wężykiem. Filtracja spokojna i bezproblemowa, do kega 50l - ok 45 l, blg trochę ponad 10. Chmielenie; 67,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,50%] (60 min) Hops 10,5 IBU szyszki 30,00 gm hellertaue hersebruecker [3,50%] (60 min) Hops 6,6 IBU granulat Po schłodzeniu przelane 37 litrów, 11,5°Blg - znów słaba wydajność, chyba trzeba rzadziej zacierać Drożdże - dzięki wsaczuk 1 Pkgs Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Yeast-Wheat. No to mamy do rozlania przed urlopem jakieś 85l, przy użyciu Heavy duty:-). Jedno mnie w niej zastanawia - czemu gumowa podkładka nie jest centralnie, tylko lekko przesunieta od osi kapslowania? O ile łatwiej byłoby ustawiać butelkę? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się