rabbek Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 może woda z solą?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Możesz zrobić coś gęstego z dodatkiem płynu do spryskiwaczy. Z uwagi na większą gęstość będzie się długo ogrzewać a płyn do spryskiwaczy zagwarantuje że nie zamarznie i nie rozwali np butelki. To czysta teoria bo nie testowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 dłużej rozmrażał? sława klucz to "pojemność cieplna" i "ciepło topnienia", woda to w tym względzie dobre medium i nie trzeba kombinować żeby otrzymać o 0,01 % lepszy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Zrobiłem pudło ze styropianu i mam pytanie czy to jakoś jeszcze zaizolować? na zew. czy wew.? mam niepotrzebne 2 karimaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Wystarczy sam styropian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 (edytowane) Ja ze względu na posiadanie w domu już trzech lodówek (kuchnia, na piwo i kegerator) nie dostałem zgody od "szefowej" na następną . Dodatkowym warunkiem było zrobienie skrzyni "estetycznej", jak się wyraziła nie chce w domu następnego grata. To powstało coś takiego. Koszt to 100 zł - pół płyty meblowej, cięcie i oklejenie. 60 zł - 5 płyt XPS 30mm i 5 zł 250ml kleju polimerowego Dragon. No i oczywiście moja praca - 4 godziny. Przy okazji mam szafkę na klamoty, a w lecie będzie gdzie trzymać np wiaderka do fermentacji. Aaa... i szafka jest mobilna - na kółkach. Za parę dni testy z temperaturą.. Edytowane 12 Września 2015 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Takie małe wnioski po dwóch fermentacjach w tej skrzyni. Ze względu na temperaturę wody w sieci (17°C) 50 litrów brzeczki udaje się schłodzić do 21°C w 40 minut na wężownicy ze stali nierdzewnej karbowanej fi20/10mb. Tak schłodzone dwa fermentory idą do skrzyni z 3 PETami 1,5L z zamarzniętą wodą. W 24h brzeczka schładza się do 16°C i potem wystarczy już jeden PET 1,5L wymieniany co 12h do utrzymania 16-17°C. Podnoszenie temperatury odbywa się stopniowo poprzez wymianę PETów na mniejsze (1,0L / 0,5L). Temperatura otoczenia skrzyni 20-21°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się