Jump to content

Wysokie BLG


Recommended Posts

Witam ma pytanie odnośnie fermentacji otóż blg z 12,5 zatrzymało mi się na 5blg, po tygodniu fermentacji (Belgian Pale Ale, drożdże S 33) przeniosłem w cieplejsze miejsce i potrząsnąłem fermentorem odstawiłem na trzy dni i nic nie pomogło.Robiłem też test FFT i o ile dobrze go przeprowadziłem to tez z 12,5blg zeszło do 5 blg po trzech dniach

Co mam robić:

zlewać na cichą?

czy zadać druga paczkę drożdży na dofermentowanie( mam na stanie)?

a może ograniczyć glukozę przy butelkowaniu?

Czekam na podpowiedzi z waszej strony pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Jak zacierałeś? Mogło zejść do 5 i dalej nie zejdzie. Dodawanie drożdży nic nie da bo nie mają już co jeść. Glukozy daj wg jakiegoś kalkulatora.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli wyszło ci tyle samo, co w teście odfermentowania, to znaczy, że wszystko jest ok i nie musisz się obawiać. Dodatkowo, zmierzyłeś po paru dniach i nie spada, więc śmiało możesz przelać na cichą.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.