Lewelyn Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Witam ma pytanie odnośnie fermentacji otóż blg z 12,5 zatrzymało mi się na 5blg, po tygodniu fermentacji (Belgian Pale Ale, drożdże S 33) przeniosłem w cieplejsze miejsce i potrząsnąłem fermentorem odstawiłem na trzy dni i nic nie pomogło.Robiłem też test FFT i o ile dobrze go przeprowadziłem to tez z 12,5blg zeszło do 5 blg po trzech dniach Co mam robić: zlewać na cichą? czy zadać druga paczkę drożdży na dofermentowanie( mam na stanie)? a może ograniczyć glukozę przy butelkowaniu? Czekam na podpowiedzi z waszej strony pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Jak zacierałeś? Mogło zejść do 5 i dalej nie zejdzie. Dodawanie drożdży nic nie da bo nie mają już co jeść. Glukozy daj wg jakiegoś kalkulatora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Te drożdże tak już mają, co jedni sobie cenią, a inni narzekają. Poczytaj te tematy: http://www.piwo.org/topic/7550-niskie-odfermentowanie/ http://www.piwo.org/topic/1003-fermentis-safbrew-s-33/page__hl__+dro%C5%BCd%C5%BCe%20+s-33#entry161890 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Przelewaj śmiało na cichą. Też miałem takie przeboje z tymi drożdżami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lewelyn Posted June 24, 2013 Author Share Posted June 24, 2013 Zacierałem infuzyjnie w jednej temperaturze 66-67 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slonx Posted June 24, 2013 Share Posted June 24, 2013 Jeżeli wyszło ci tyle samo, co w teście odfermentowania, to znaczy, że wszystko jest ok i nie musisz się obawiać. Dodatkowo, zmierzyłeś po paru dniach i nie spada, więc śmiało możesz przelać na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now